Skip to content

Veckobrev v. 40 – Koh Lanta

Veckobrev v. 40 – Koh Lanta

Vi har den här veckan provat på att plantera bergsris. Vi har fått låna ett litet område i byn på Lanta Noi som vi nu kan följa under våra byvandringar. Den här gången planterade vi riskornet direkt i jorden utan vattenbad. Vi odlar nu båda sorterna på skolgården för att kunna följa risplantornas utvecklingen. Gåbb redovisade på storsamlingen om både sumpris och bergsris. Vi fick lära oss fakta och även se hur man planterar. Genom en klurig tipsrunda kollade vi av vad vi lärt oss. Alla kan nu kalla sig risexperter. 

Nästa vecka arbetar hela skolan med Mangroveträsket. Vi ska bekanta oss med vinkarkrabban, slamkrypare och hur mangroveträden sprider sig.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

Förskolan och förskoleklass rum Loma

Vi har fokuserat på vårt projekt och sökt olika blad i vår omgivning. Barnen har upptäckt symmetri och tittat på lövets form. Sett hur olika blad kan se ut i form och färg. Vi har byggt olika djur av blad. En dag hittade vi ett dinosaurie-blad på skolgården och när vi kom in i vår lilla verkstad började vi tillverka ett jättestort blad. Vi lade blad under det stora pappret och gnuggade fram bladmönster med kritor. Loomagänget mätte sina längder med bladet och vi provade att se hur många som fick plats sittandes på bladet. Vi har reflekterat om hur man skall vårda naturen och vad som händer med bladen om man skräpar ner. På Looma har vi haft aktivitetsstationer och byggt kojor. Lekt på stranden och haft poolbad.

År 1-3 rum Gåbb

Vi har  fortsatt att arbeta med riset som thaitema efter vår utflykt. Vi har övat dialog med veckodagarna, årstiderna och fortsatt repetera högre siffror i engelskan. Vi har tränat tabeller i matematiken och undersökt tidslinjen tillbaka till Forntiden i SO:n. I NO har vi läst om tyngdkraft. Vi har även bjudits in på sång-stund hos Lill och Loma. Vi har undersökt naturen i jakt på symmetri.  Läsläxa i boken ABC-klubben. Denna vecka kapitel 7-8. Signerat protokoll samt två frågor i skrivboken redovisas på fredag.

År 4-5 rum Hua Hin

Vi har haft mycket biologi den här veckan och lärt oss om några av de arter vi kommer att träffa på under nästa veckas besök till mangrove. På matten kommer vi, en lektion i veckan, att arbeta praktiskt med mönster och algebra. Första lektionen hade vi denna vecka och vi tog hjälp av Magnus, Brasse och Evas Lattjo Lajban låda för att komma in i sorterings-tänket om vad som hör ihop och vad som ska bort. Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans engelskaglosorwww.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos. På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn.

År 6-9 rum Bangkok

Denna vecka fokuserar vi på historia, allt från Sverige under 1800-talet till Första- och andra världskriget. Otroligt intressant och lärorikt. Eleverna sätter även ihop egna cirkelfys program. I tisdag kom Johannes och höll i ett av sina pass för att ge oss lite inspiration, svettigt värre var det. Nästa vecka ska programmet vara klart och eleverna kommer att genomföra ett pass tillsammans med eleverna från Hua Hin och Gåbb på idrotten.

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai på måndag!