Skip to content

Koh Lanta Skolan

Välkommen till den första svenska skolan som öppnade i Thailand i början av 2000-talet och som fick namnet SANUK av den första läraren som anställdes. Ett fullgott alternativ till skolan i Sverige och det självklara skolvalet för bofasta familjer och longstay på Koh Lanta. 

Allt ingår-för alla elever 

Inga tillval eller bortval av pedagogisk verksamhet och aktiviteter görs av elever och föräldrar som väljer att gå på Sanuk. 
 
Thaitema, fotboll, sång, volleyboll, musik med gitarr, klaviatur och rytminstrument, fysträning, kreativt skrivande och ukulelespel är exempel på aktiviteter som omfattar alla elever inom ramen för den ordinarie undervisningen på Sanuk. 
 
 Tennis, padel, yoga, en mängd olika fotbollsträningar, dykning/snorkling, beachvolleyboll, muay thai och mycket annat finns dessutom lättillgängligt att delta i ännu mer på fritiden, för alla som önskar.
 

KOH LANTA SKOLAN

Vår skola på Koh Lanta ligger mitt emellan det populära villaområdet Southern Lanta Residence och resorten Southern Lanta. Skolbyggnaden ligger i anslutning till en av resortens pooler, som vi använder flitigt på förmiddagar och även när havets vågor inte inbjuder till bad. Skolans läge har kommit att bli väldigt uppskattat tack vare närheten till strand och hav och samtidigt långt från trafiken på öns huvudväg.

Skolgården är väl tilltagen för att barn och elever ska få tillgång till en yta naturlig för lek och rörelse. Gården har bl.a en bollplan, basketkorgar, pingisbord och även två stycken kingrutor. Det finns även en stor sandlåda, lek-kök och en tusentrådskoja i skuggan av vår ena sala för våra yngsta. Resortområdet erbjuder dessutom tre pooler, lekplats, beachvolleybollplan och tennisbanor.

Svensk pedagogik i tropisk miljö, där skolan är huvudsaken 
Sanuk är en privatskola som är helt fristående och utan intressen i eller påverkan av andra affärsverksamheter. 

Thaitema-med den lokala anknytningen till naturen, kulturen, religionerna, maten, språket och traditionerna 

Vi reser långt bort från Sverige och vi vill naturligtvis ta del av och lära oss om och av platsen vi gästar. På Sanuk väljer vi att uppmuntra eleverna och deras föräldrar till att våga utforska omgivningen bortom tacobuffén, poolen och de svenska grannarna för att istället dyka in i den fantastiska och lärorika thailändska tillvaron-häng med och få erfarenheter, kunskaper och vänner för livet! 

Thaitemat genomsyrar hela verksamheten på Sanuk varje dag genom; 

  • den nyttiga, goda och vackra lokala frukten och thailändska skolmaten från Sawasdee. 
  • thaispråksundervisning och samtal om kulturella, historiska och geografiska likheter och skillnader mellan Sverige/västvärlden och Thailand. 
  • utflykter och besök i skolan varje vecka, där vi lär oss om thailändsk kultur av våra thailändska vänner och värdar. 
  • Sedan ca 20 år tillbaka samarbetar vi med Children of the Forest, bland annat genom att samla in medel som möjliggör deras årliga resa till Koh Lanta i april/maj. Missa inte att vara här den perioden. 
Ett unikt värdegrundsarbete-RAR 

leder till studiero, trygghet, vänskap, gemenskap, glädje, personlig utveckling och en välkomnande, öppen och inkluderande atmosfär. Här spelar det ingen roll var man bor, vad man har på sig eller vad man har för fritidsintressen. Vi tar hand om varandra och det gör att alla kan slappna av, vara sig själva, utvecklas och må bra i kropp, knopp, själ och hjärta.  

RAR står för Respekt för andra, Ansvar för sina handlingar och Respekt för sig själv. 

Erfarna lärare leder till pedagogisk och akademisk kvalitet 

För att arbeta hos oss krävs en svensk lärarexamen, lärarlegitimation med bred behörighet, minst fem års aktuell arbetslivserfarenhet och fördjupning inom till exempel ämne eller specialpedagogik. Det är väldigt många svenska lärare och förskollärare som vill arbeta hos oss, något vi är mycket stolta och tacksamma för. Kvalité innebär för oss en hög pedagogisk och akademisk nivå, där våra lärare självklart är nyckeln till allt. Många väljer att återkomma för att arbeta hos oss i flera år, vilket tillsammans med vår stabila ledning har lett till en mycket god akademisk miljö, som är gynnsam för våra elever, deras kunskapsutveckling, personliga utveckling och trivsel.  

Våra uppföljningar och utvärderingar med hemskolorna i Sverige visar att vi har valt rätt väg och vi är ödmjuka inför det stora förtroendet vi har fått -att ansvara för svenska elevers utbildning utomlands. 

Fritidsklubb 

På Sanuks skolgård finns de bästa aktiviteterna och därför har vi nu äntligen öppnat en efterlängtad fritidsklubb efter skoltid för alla barn mellan 6-12 år mellan klockan 14.00 och 16.30 varje måndag till torsdag. Fritidsklubben är öppen för alla barn, även om man inte går på Sanuk – till oss är alla välkomna.  Läs mer om fritidsklubben och anmälan.

Studier på gymnasienivå 

Att studera utomlands innebär en fantastisk möjlighet att lära sig om ett annat lands kultur, språk, samhälle och att skaffa sig nya erfarenheter, upplevelser och vänner! 

I samarbete med Hermods kan vi erbjuda möjlighet till studier på gymnasienivå. Vill du få en stabil grund inför kommande högskolestudier tillsammans med studiemotiverade klasskompisar och med handledning av engagerade och duktiga lärare i en skola med härlig stämning och bra sammanhållning?  

Då är en termin eller ett helt läsår med Hermods på Sanuk Koh Lanta något för dig. Anmälan till Hermods görs separat. 

Går du på gymnasiet och vill tillbringa en del av terminen hos oss går det också utmärkt, med samma upplägg som för våra korttidselever i årskurs 7-9. 

Förskola på heltid, eller deltid i vår barnklubb, från 3 års ålder 

Förskolan följer den svenska läroplanen, Lpfö 18. I förskolan på Sanuk arbetar enbart utbildade och erfarna förskollärare, vilket är en förutsättning för lärande och utveckling för våra yngsta. Här får man utvecklas tillsammans med nya vänner i barnanpassade lokaler och utomhusmiljöer med tillgång till pedagogiskt material i en trygg, kreativ, lärorik och genomtänkt verksamhet. 

I våra barngrupper finns inte fler än 6 barn per förskollärare. Det är viktigt för oss att varje barn, utöver tid med de andra barnen, också får mycket tid med pedagog och stöd i sin utveckling i vår förskola, där all verksamhet utgår från barnets individuella behov och intressen för att uppfylla förskolans mål. 

 
Det hållbara alternativet 

Som gäster i Thailand och på Koh Lanta känner vi ett stort ansvar för att aktivt delta i att förbättra miljön och tillvaron på vår underbara ö. 

  • På Sanuk finns en vattenstation för att fylla på vattenflaskor som kan återanvändas, Det är en del av projektet Trash hero och genom detta minskar användandet av vattenflaskor i plast.  
  • Skolan genomför regelbundet egna strandstädningar och deltar också då de arrangeras av andra organisationer. 
  • Alla matrester och fruktskal komposteras på skolgården och eleverna får lära sig om hur en kompost fungerar. 

Vi gör vårt bästa för att sopsortera och informerar alla skolfamiljer om hur sortering och sophanteringen går till på Koh Lanta. 

Boende på Koh Lanta 

Det finns en mycket stor mängd olika boenden på ön. De har olika storlek, läge, pris och standard. Varje familj/ person har olika preferenser, behov och förutsättningar och det är bra att vi som besöker eller bor på ön är utspridda på olika platser på Koh Lanta. På så vis lär vi känna olika delar av ön och får givande och ömsesidiga möten med den thailändska lokalbefolkningen samtidigt som turistnäringen sprids och bidrar bredare lokalt. 

Livet på Koh Lanta är enkelt och man måste inte bo så stort, ha så mycket eller boka, planera och betala för en massa aktiviteter i förväg. Barnen får vänner var man än väljer att bo och det är enkelt för alla att umgås. Det kan även vara roligt att byta boende någon gång under en längre vistelse för att uppleva ytterligare en ny plats men också för att livet “thai style” känns mer bekvämt och relevant när man varit här ett tag. 

Här finns en lista på ställen där våra skolfamiljer har bott under det senaste läsåret. 

Skolskjuts

För er som valt att bo på södra Klong Dao, Long Beach eller längs med elefantvägen/ Chang road ordnar vi med skolskjuts till självkostnadspris för elever i åk 1-9. Skolskjutsen hämtar t.ex vid Lanta Loft, Garden Hill/ Malee Beach och Slow Down. Anmälan om skolskjuts görs till skolans koordinator på: skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se där ni talar om vilka veckor ni önskar skolskjuts samt var ni bor. Kostnaden för skolskjutsen är 2,500 THB/ vecka och den summan delas mellan familjerna som fått plats på bilen. Som exempel blir kostnaden 50 THB per barn och dag när 10 barn utnyttjar servicen (2,500/ 5 dagar/ 10 barn).

LÄSÅRSTIDER

2023/2024

Höstterminen 2023 startar måndagen den 21 augusti och pågår t.om. fredagen den 22 december då skolan stänger för jullov. Vårterminen 2024 startar onsdagen den 10 januari och vi bedriver verksamhet t.om. fredagen den 31 maj med uppehåll för lov och studiedagar enligt nedan.

Lov och studiedagar

Höstlov v.44- Skola, förskola och barnklubb är stängd

Jullov fr.om. måndagen den 25 december t.om. tisdagen den 9 januari (Barnklubb fr.om fredagen den 22 december t.om. fredagen den 12 januari)

Sportlov v.9 (gäller förskolebarn och elever bokade 17 veckor eller mer). Alla andra går i skolan, förskolan, barnklubben och simskolan även v.9

Påsklov v.14- Skola, förskola och barnklubb är stängd

Studiedag fredagen den 2 februari- Skola, förskola, barnklubb och simskola är stängda

2024/2025

Höstterminen 2024 startar måndagen den 19 augusti och pågår t.om. fredagen den 20 december då skolan stänger för jullov. Vårterminen 2025 startar onsdagen den 8 januari och vi bedriver verksamhet t.om. fredagen den 30 maj med uppehåll för lov och studiedagar enligt nedan.

Lov och studiedagar

Höstlov v.44- Skola, förskola och barnklubb är stängd

Jullov fr.om. måndagen den 23 december t.om. tisdagen den 7 januari (Barnklubb fr.om fredagen den 20 december t.om. fredagen den 10 januari)

Sportlov v.9 (gäller förskolebarn och elever bokade 17 veckor eller mer). Alla andra går i skolan, förskolan, barnklubben och simskolan även v.9

Påsklov v.16- Skola, förskola och barnklubb är stängd

Studiedag fredagen den 31 januari- Skola, förskola, barnklubb och simskola är stängda

INFO OM KOH LANTA

Det är många svenska turister som väljer att åka till Koh Lanta och återvändarna är nästan lika många. Koh Lanta med sitt lugn erbjuder även en liten stad med shopping och flertalet restauranger. Den långa barnvänliga stranden Klong Dao och många andra vackra större och mindre stränder har gjort Koh Lanta till ett väldigt uppskattat resmål.

På Koh Lanta lämnar man vardagens stress bakom sig, slappnar av och kommer ner i varv. Trots att det är många turister, primärt svenskar och skandinaver, som besöker ön är den inte särskilt exploaterad. Det finns t.ex. inga inkastare på restaurangerna eller försäljare på stränderna, istället möts du av gediget vänliga och hjälpsamma thailändare. Helt enkelt en ö som det är väldigt enkelt att trivas på!

Utöver det lugna sköna ö-livet så har Koh Lanta också med åren växt till att bli en ö med väldigt många alternativ för den idrotts- och träningsintresserade personen. Utöver yoga, thaiboxning, beachvolleyboll, tennis, gym eller tabatapass mm så har det även etablerats en fotbollsskola på ön som snabbt blivit ett väldigt uppskattat träningsalternativ för våra fotbollsintresserade elever.