Skip to content

Veckobrev 48 – Koh Lanta

Veckobrev 48 – Koh Lanta

På veckans storsamling uppmärksammade vi högtiden Loy Krathong. Det är en av de mest populära högtiderna i Thailand. Den infaller alltid på den tolfte fullmånen på året och i år är det den 25 november. Ceremoni är en hyllning till vattengudarna och en möjlighet att få förlåtelse för sina synder. Tillsammans med föräldrarna har vi tillverkat Krathonger. Det är små “båtar” formade som lotusblommor. Vi tillverkade våra Krathonger av bananstam, som vi klädde med bananblad. Sedan fyllde vi dem med olika blommor, stearinljus och rökelsestickor. Eleverna jobbade väldigt koncentrerat med att vika bananbladen på rätt sätt och dekorera sina båtar, alla Krathonger blev jättefina. Vid dagens slut tog barnen hem sina Krathonger för att kunna sjösätta dem efter mörkrets inbrott.

På fredagens samling hade vi ett miljöarbete, inför No-Coal-evenemanget som går av stapeln på söndag kl. 15.00 på Where Else på Klong Kong. Vi pratade om vad vi gör för miljön och skillnader i miljöarbetet mellan Sverige och Thailand.

På nästa veckas storsamling får vi besök av Erik och Anna från Svenska Kyrkan och de kommer att hålla i en adventssamling för oss.

Förskolan

Den här veckan har vi fått påfyllning av nya barn och nya pedagoger så nu är det två förskolegrupper, Lomaa och Chang. Lomaa-gruppen har varit i mangroveträsket och hälsat på både apor och vinkarkrabbor. Vi har också följt upp mangrovetemat med olika skapande tekniker och alla barn har gjort varsin vinkarkrabba av träknappar och piprensare. Vi har också tecknat bilder utifrån vårt besök i mangrove. Båda grupperna använder stranden mycket där vi leker massor, spelar fotboll och leker olika regellekar såsom” under hökens vingar kom”.

Förskoleklass

Den här veckan började med att vi hade idrott på stranden tillsammans med ettorna på skolan. Vi badade även i poolen tillsammans. Vi har gjort flera språklekar, bland annat ”ett skepp kommer lastat” med olika ljud. Vi har skrivit och format bokstäver. Vi har även lekt på stranden, flera valde att spela fotboll. Snart är det första advent, som är svårt att förstå för oss som befinner oss här i värmen, men vi har tillverkat adventstomtar. Vi har också börjat träna på vårt Luciatåg som vi ska ha på skolan. Vi har arbetat med matematik, och tillverkat nyckelpigor som vi ska använda när vi tränar tiokamraterna. Som högläsning just nu läser vi Sandvargen, som är så bra.

År 1-3

Alla elever är så duktiga, de jobbar på och tar ansvar för sina planeringar. Vi blev inspirerade av år 3-5:s fina mandalas så det har vi också provat på att göra och oj vad duktiga eleverna var! Longstayeleverna har haft musik och då har vi pratat om och lyssnat på instrument och delat in dem i olika grupper. På idrotten hade vi en hinderbana på stranden.

År 3-6

I matematiken är det just nu arbetsområdet geometri som vi arbetar med och det mäts för fullt i klassrummen. I engelskan lär vi oss många nya ord inom exempelvis områdena clothes and furniture. Vi arbetar även med grammatik och andra muntliga övningar. På idrotten har vi börjat spela volleyboll och eleverna är riktigt duktiga på att få till de olika slagen. Vi har gjort egna mandalas. Vi tittade på en film för att få inspiration och sedan satte vi igång. Under stor koncentration växte den ena mandalan efter den andra fram och de blev så fina.

År 6-9

Vilken toppenvecka vi har haft! Vi har gjort en massa roliga saker, men höjdpunkten var livräddningsdagen vi hade i tisdags. Det var en mycket rolig och väldigt lärorik dag. Hela förmiddagen hade vi hjälp av en förälder på skolan. Han berättade och visade för oss vad som är viktigt när det gäller livräddning i vatten.  Vi tränade sedan att livrädda både från land med hjälp av förlängda armen och med olika flythjälpmedel i vattnet.  På eftermiddagen fick vi en kurs i hjärt- lungräddning, av en instruktör från en av öns dykfirmor. Vi har den här veckan även firat en födelsedag med fikastund och haft vår första avtackning i gruppen.

Ha en trevlig helg önskar personalen på Sanuk