Skip to content

Veckobrev 4 – Huay Yang

Veckobrev 4 – Huay Yang

Den här veckan har det hänt spännande saker. På torsdagen fick vi besök av munkar som välsignade vår skola. Efter ceremonin bjöd vi dem på mat och förskolan gav dem teckningar.

På idrotten har vi alla på hela skolan, från barnklubbare och förskolebarn till de äldsta eleverna, turats om att ha cirkelträning och vattengympa. Detta fortsätter vi med även nästa vecka.

Förskolan/barnklubb

Veckan började med en skön avslappning på samlingen. Vi har också lyssnat på en saga om hur Siddharta blev Buddha, sedan fick barnen rita, skriva och berätta en egen saga. Eftersom det har varit lite svalare i veckan har vi passat på att leka mycket ute. Vi har byggt en stad i sandlådan, spelat fotboll, hoppat hopprep och snurrat med pojor.

På RAR samlingen pratade vi om hur man ska vara mot andra och vad ordet respekt betyder. Barnen har mycket kloka tankar om att visa respekt. Kreativiteten hos barnen har forsatt att vara hög i veckan. En del av teckningarna som vi gjort gav vi till munkarna.

Förskoleklass

Vi har lekt bokstavsjakten tillsammans och letat efter saker i vår miljö som börjar på olika bokstäver i alfabetet. En del var svårare än andra, t ex x och q. Ett barn hittade en kudde med Angry bird på och den hamnade förstås på bokstaven A! Vi har också tränat på de geometriska formerna cirkel, kvadrat, triangel och rektangel och samarbetat kring hur de kan formas med hjälp av ett rep.

Åk 1

Vi har jobbat med tangram, ett kinesiskt pussel med 7 bitar i olika former som ska läggas i hop i olika mönster. Vi tränar inte bara på geometriska former utan också kreativiteten och problemlösning. Alla tycker det är roligt att lära sig om olika djur i Thailand. Flera har skrivit faktatexter. Vi har även pratat om vatten i olika former och sett hur vatten både kondenserar, då vi fyller våra vattenflaskor, och hur det avdunstar när vi spiller vatten på terassen (Lgr 11 Ge exempel på egenskaper hos vatten och relatera till egna iakttagelser).

Vi har också lärt oss vad ett linjediagram är genom att mäta temperaturen denna vecka, och det var extra intressant då vädret bjöd på svalare temperatur.

Åk 2

Så bra eleverna har kunnat arbeta i det svala vädret. De har även orkat vara utanför terrassen på rasterna och lekt lekar och spelat fotboll, vilket har varit roligt. Något dopp i poolen efter gympan i måndags blev det dock inte. Vi har hälsat flera nya barn välkomna under veckan, så vi har gjort både samarbetsövningar och namnlekar. Alla elever i gruppen har skrivit en typ av dikt som kallas “femrading”. Annat som vi arbetat med är att skriva faktatexter om thailändska djur, rymden samt våra sinnen.

Åk 3-4

Vad tiden går fort! I veckan har vi haft årets första avtackning och en redan saknad kompis har åkt hem, men samtidigt har vi fått hälsa två nya kompisar välkomna till gruppen. Det ovanligt svala vädret har gjort att salens AC fått lite semester och det har ändå varit lagom varmt för arbete. Denna vecka har vi skrivit klart våra faktatexter om djur i Thailand utifrån en tankekarta. Det absolut mest populära djuret att skriva om var Kungskobran. Vi har också läst om buddhismen och förberett oss för munkbesöket i torsdags. En del annat har vi också hunnit med som j-ljudet, islam och vikingatiden. På morgonsamlingarna har vi börjat räkna på thai och då har det varit bra att vi har hjälpsamma kompisar som redan kan en del.

Åk 5-9

Det svala vädret somi nledde veckan gjorde att helt nya rastaktiviteter kom igång, exempelvis fotboll som många längtat efter. I lektionsarbetet lär vi oss om många olika saker såsom Buddhismen, Carl von Linné, befruktning och vad som kännetecknar en god kamrat. Som ni märker är spridningen stor och det är så härligt att se hur eleverna hjälper varandra i arbetet. Under samlingarna har vi haft avslappning och diverse aktiviteter som hjälper till att stärka både individen och gruppen. En mycket populär övning var “Hövdingen” där man får träna på att vara i centrum och bestämma vad andra ska göra. En av eleverna sade “detta skulle jag vilja leka hela livet” vilket är ett gott betyg.

Nästa vecka:

Åk 3-9 besöker munktemplet på tisdag. Precis som vid munkbesöket på skolan är det axel- och knätäckande kläder som gäller, liksom inget orange.

 

Hälsningar

Personalen på Sanuk!