Skip to content

Veckobrev 4 – Huay Yang

Veckobrev 4 – Huay Yang

Morgonsamling
Veckan har gått i Buddhismens anda! Lektioner om Buddhismen, målning av Andehus och Munkceremoni som avslutning på veckan.  I måndags tog vi emot ännu en ny kamrat och det var nyttigt med repetition av namnen på alla nya från veckan innan. Vi har även haft en RAR-samling när vi talade om kompisars värde och betydelse samt en samling då vi intervjuade en kamrat. Storsamlingen förgylldes av förskoleeleverna som sjöng vackert för oss. Därefter var det dags för hela skaran elever och föräldrar att ha ett Röris-pass. Jobbigt men kul!! Två av våra fina elever avtackades också. Alltid lika tråkigt att skiljas men vi får inte glömma att vi fått flera nya vänner även om vi måste skiljas efter några veckor!

Idrotten
I det underbara vädret var idrottslektionen rolig på stranden! Till uppvärmning lekte vi kullekar. Därefter hade vi stafetter som tränar samarbetsförmågan sedan var det skönt att svalka av sig med en dusch.

Förskolan
Det har varit en vecka då vi fokuserat lite extra på taluppfattning, genom t ex pusslat ett tågpussel med både siffror och antal, vi slog en tärning och gjorde en utvald rörelse så många gånger som tärningen visade. Vi har räknat barnen på svenska både framåt och bakåt och även på thailändska, men då vi endast kommit till fem i måndags blev det addition också.

Vi har även fått se vår Maid öppna kokosnötter med en stor köttyxa till barnens stora förtjusning. Alla som ville fick smaka. Veckan har även varit fylld med rollekar, vattenlekar, bokläsning, olika sporter på barnens initiativ. Sångerna vi sjunger på våra dagliga samlingar delade vi med oss av på storsamlingen.

1-9:an
Att arbeta med skolarbetena har denna vecka gått riktigt bra trots att ljudvolymen ibland varit ganska hög. Lyssnar man på vad det pratas om är det till 90 % bara skolprat!

Vi har i vårt thai-tema arbetat med Buddhismen och Siddharta Gautama. På bilden talade vi om Andehus och målade av dem vi har utanför templet. Det finns hur mycket spännande som helst att lära sig detta underbara land!

Skolarbetet har för flera av de äldre eleverna inneburit att göra prov och skicka till sina hemskolor.

De yngre eleverna fortsätter med sina arbeten i svenska och matematik. De elever som går i åk 3 håller på att träna till på att skriva berättelser och att skriva bra meningar med rätt skiljetecken.

Den stora händelsen har dock varit munkvälsignelsen på fredagen. Tio munkar kom till vår lilla skola. Efter långa böner och utdelning av mat till alla munkarna hade vi en liten stund att sträcka på benen och måla fina teckningar till munkarna. När munkarnas måltid var slut var det dags för välsignelsen. Huvudmunken gick runt och stänkte välsignat vatten över oss alla.  Det hela var spännande gick trots att vi inte förstod något av vad de sa. Alla eleverna gjorde ett mycket bra jobb med maten, målningarna och gåvorna till munkarna. Efter ceremonin avslutade vi skoldagen med ett besök i ”vårt” tempel. Där fick vi lära oss att hedra Buddha på ett riktigt sätt.

Så vill vi önska alla en riktigt skön och avkopplande helg!

Hälsningar Ulla, Lina, Katarina och Anna

Sanuk Huay Yang