Skip to content

Veckobrev 39 – Koh Lanta

Veckobrev 39 – Koh Lanta

Veckan som gått har minst sagt varit innehållsrik! Vad sägs om risplantering, regnskogsexpedition, yoga och disco? Upplevelserna från veckan kommer att vara fina minnen att se tillbaka och leva på länge.
Det är fantastisk förmån på vår skola att kunna varva arbetet i skolan med utflykter och besök av thailändare på skolan. Det ger oss en fin inblick i kulturen, samhället och naturen omkring oss här.

Risodling på Lanta Noi
I slutet av förra veckan fick vi reda på att det nu blivit dags att planera ris på grannön Lanta Noi. Vår vän Ari bjöd hem och vi skulle få hjälpa till med arbetet. Eik, vår skolchaufför, odlingstips av tre thailändskor som skrattade glatt med oss åt våra nybörjarförsök. Vi fick se hur vi skulle trycka ner plantorna med tummen. Kladdigt tyckte många, men plumsade glatt i risodlingens ljumma vatten. Vilken spännande och rolig upplevelse! När vi planterat klart, var det dags att tacka för oss och vinka adjö.

Regnskogsutflykt
Det var ett förväntansfullt gäng som klev på skolbussen i torsdags. Vädret var strålande vackert och stämningen god. Tillsammans skulle vi ta oss till Klong Jark för att vandra till vattenfallet genom regnskogen. En härlig vandring under vilken vi såg en mängd olika djur, insekter och växter. Vi tog oss till Fladdermusgrottan och vandrade längs bäcken. Det var skönt att svalka sig i vattenfallet en stund och  intressant att uppleva regnskogens vegetationen där. Efter vandringen åt vi lunch på en närbelägen strand. Det var trötta, men nöjda barn och ungdomar som återvände till skolan på eftermiddagen.

Förskolan
På förskolan har vi fortsatt att utforska bokstävernas magiska värld. Denna vecka har vi jobbat med bokstaven Bb. Vi upptäckte att det var lättare att hitta ord och saker som började på Bb än förra veckan då vi arbetade med Aa. Vi samlade ord på tavlan på förskolan. Så många vi fick ihop!
Vi har varit flitiga på pysselfronten. Det har skapats prinsessor och fotbollsspelare av toapappersrullar. Vi har också tillverkat armband och pärlat pärlplattor.
Torsdagens mini-röris var som alltid mycket uppskattat. Det är ett härligt tillfälle att röra på oss, öva motorik och koordination, träna vår uppmärksamhet och samarbetsförmåga. Veckan avslutades på bästa tänkbara sätt – med ett disco!

Skoår 1-2
Vi har varit på många utflykter och fått stifta bekantskap med närområdet. Allt spännande som vi fått uppleva har vi dokumenterat i våra Thailandsböcker.
Vi har arbetat vidare med månaderna och våra födelsedagar på engelskan. Den stora finalen kring detta arbete var då klassen fick presentera sina födelsedagar på engelska inför alla skolans elever samt föräldrar på storsamlingen. Riktigt modig gjort!

Skolår 3-5
Den här veckan har vi varit på två utflykter som vi för- och efterarbetat. Vi har läst på mer om hur riset odlas från första början och lärt oss att man både kan odla i vatten (sumpris) och på en vanlig åker (bergsris). Vi har även skrivit faktatexter om regnskogen. Vi har studerat de olika skiktens växt- och djurliv samt hur arterna anpassat sig till dessa. Med hjälp av internet har vi försökt identifiera alla djur som vi såg samt tränat på hur man källkritiskt söker fakta på nätet.

Vi har läst ut vår högläsningsbok och bytt till ”God natt Mister Tom”. Alla har skrivit texter om våra utflykter. Några har valt att skriva på datorn och fick samtidigt även träning i hur man skriver dokument på den.
I matematiken har alla gjort en terminsplanering som det arbetas hårt och koncentrerat efter. Eleverna arbetar med olika områden. Det blir härliga diskussioner när vi knyter ihop och utvecklar vårt matematiktänkande genom olika spel och övningar. Det är bra om ni kan ta fem minuter varje dag och öva på multiplikationstabellerna hemma också.

Skolår 6-9
Nästa vecka kör vi igång med simträning och livräddning på idrotten. Vi kommer att åka till Sai Naams fina pool på tisdag och torsdag. På torsdag är det klädsim så ta med långärmat och byxor att simma i.
Arbetet i gruppen går bra, arbeten färdigställs och lämnas in flitigt. I flera ämnen närmar sig prov och tester, så just nu repeteras det mycket.

Tack Monica!
Nästa vecka är det dags för Monica att åka till Hua Hin och Huay Yang för att fortsätta med förberedelserna inför skolstarten. Vi tackar Monica för tiden på Lanta och hälsar dig välkommen tillbaka i april!

Vi önskar er alla en riktigt härlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk