Skip to content

Veckobrev 37 – Koh Lanta

Veckobrev 37 – Koh Lanta

Vilken härlig dag vi hade i torsdags när Sanukspelen hölls på stranden! Oj, så det kämpades och så roligt vi hade. På morgonen när deltagarna kom till skolan, vajade de fina lagflaggorna i salataket. Det var fem lag som skulle tävla om äran att kunna titulera sig som Sanukmästare 2013 och det fina vandringspriset.
Lagen började med att skriva hejarramsor och framföra dessa. Lagramsorna fick vi höra framföras många gånger under mästerskapen.  Sedan var det dags att tåga ner till stranden med vandringspriset i täten.
På stranden fick lagen lösa fem olika slags stationer. Till vissa krävdes extra mycket klurighet, andra var mer fysiska. Det gemensamma för alla var att det krävdes samarbete, god laganda och kämpartakter för att lösa dem. Det var underbart att se hur väl grupperna jobbade tillsammans och känna den goda stämningen.
Efter den sista grenen, stafetten, gick vi till skolpoolen och badade. Det var riktigt skönt och uppiggande att svalka av sig.  När vi kom tillbaka till skolan smakade det gott med lunch. Det var roligt att så många föräldrar ville stanna kvar och äta med oss.
Att utse ett vinnarlag var allt annat än lätt i år. Till slut enades det om att det vinnande laget var de röda. Vi gratulerar det röda Chili-laget till vinsten och tackar alla deltagar samt funktionärer  för de fina insatserna!

Förskolan
”Om man blandar blått och rött blir det lila! Tar man rött och vitt så blir det rosa!”.
På förskolan har vi denna vecka arbetat med färglära genom att blanda blått, gult och rött. Vi började med att göra en samarbetsövning tillsammans varpå barnen sedan fick göra egna alster. De första konstverken gjorde vi med flaskfärg. Eftersom barnen ville fortsätta blanda färger tog vi även fram vattenfärgerna. Det blandades med mycket inlevelse och målades fantastiska bilder på bl a regnbågar.
Vi har målat den thailändska flaggan och några valde även att måla den svenska. Förutom dessa har vi även färglagt mandalas och andra bilder till lugn musik. På hemsidan hittar ni bilder från vårt skapande arbete.

Skolår 1-2
På engelska har vi i gruppen denna vecka pratat om födelsedagar. Vi har läst om Becky och hennes vänners födelsedagspresenter samt sjungit ”Happy Birthday”. Barnen har även ritat och skrivit om när de själva fyller år. Det är roligt att se hur intresserade barnen är av att lära sig språket och så mycket de redan kan.
I veckan har regnet gjort sig påmint ett par gånger och på bilden tog vi vara på detta väderfenomen genom att rita regnsdroppsbilder. I en regndroppe ryms det mycket liv.
Eleverna har även fått skapa texter där ord och bild samspelar. Alla fick tilldelat sig en bild som de sedan skulle skriva en saga eller berättelse till. Det var också viktigt att stor bokstav och punkt fanns med. I vanlig ordning läste vi upp våra berättelser för varandra. Att framföra arbeten muntligt inför publik är något som vi kommer att arbeta regelbundet med. Tänk vilka viktiga kunskaper inför framtiden och vilket perfekt tillfälle att öva på i våra små grupper!

Skolår 3-5
Den här veckan har vi fortsatt att räkna i mängder. Just nu är alla fyra räknesätten i fokus i klassrummet.
I engelska har vi arbetat med ord som har med köket att göra. De äldsta har arbetat med prepositioner. Alla har haft en individuell läxa efter sin egen förmåga. Engelskaläxan kommer att vara till torsdagar.
Vi har studerat världskartan och pratat om varför den ser ut som den gör. Vi har även talat om hur människor har förflyttat sig genom historien.
Veckan avslutades med att vi provade på ”sockermålning”. Vi har lärt oss om Vincent van Gogh och målat våra egna solrosor.

Skolår 6-9
Flitens lampa har lyst även denna vecka hos våra äldsta på skolan. Nu har alla kommit igång och är i fas med sina planeringar. Många har arbetat mycket med sina matematikuppgifter, räknat och skickat in voicemail på benämnda tal. Flera har fördjupat sig i religonsteman också. Flera världsreligioner blir påtagliga här på Koh Lanta och ger upphov till intressanta funderingar kring likheter och olikheter.
Vilka utmärkta ledare ni i gruppen var på Sanukspelen i torsdags! Det gjorde ni riktigt bra.

Skoljoggen tis 17 sept
På tisdag kommer vi att ha Skoljoggen på Koh Lanta tillsammans med kamraterna från Lilla svenska skolan. Det är en stor springaktivitet som anordnas under vecka 38 på många skolor runt om i Sverige. Vi kommer att springa tre olika sträckor beroende på ålder. Om man vill får man även lämna en frivillig ”springslant” i samband med loppet. Vi samlar in pengar till vårt välgörande ändamål ”Children of the Forest”. Det är en organisation som hjälper burmesiska flyktingbarn med skola och sjukvård i Thailand. Eftersom vi kommer att springa på stranden är det bra att man har gymnastikskor på sig denna dag.

Skapande material
I de olika grupperna arbetas det mycket med skapande övningar. Om ni har material som t ex kartonger, tyger, tomma förpackningar, garner etc får ni gärna skicka med barnen det till skolan. Vem vet vad det kan bli för spännande av det när vi återvinner…

Hoppas att ni alla får en härlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk