Veckobrev 36 – Koh Lanta

Nu är förberedelserna för de årliga Sanukspelen 2013 startat! Torsdagens storsamling inleddes med att vi övade på Sanuksången med föräldrarna. Så fint det lät när vi sjöng i kanon tillsammans. Efter sången presenteras lagen med alla barn och ungdomar. Föräldrarna ville inte vara sämre, de var sugna att delta det med och fick ihop även de till två lag. Lagen målade var sin flagga till spelen.  De blev riktigt snygga. Sanukspelen 2013 kommer att gå av stapeln tor 12 september på stranden. Uppladdning pågår!

Förskolan
På förskolan har vi arbetat med snäckorna och musselskalen som vi plockade på stranden förra veckan. Vi tillverkade vackra namnskyltar av dessa. Vi har bekantat även arbetat med bokstaven S. Hur låter den? Vilka ord börjar med s? Vi har tränat turtagning med spelet Spöktrappan. Som av en händelse fick vi besök av ett skolbarn som ville läsa för oss och vilken bokstav började han på som kom till oss? S! Vilket sammanträffande! Vi har läst en ny saga av Fröken Flano som handlar om svampar. Vi lärde oss att vissa kan man äta men andra kan man inte. Att svampen har hatt och fot men inga skor…

Morgonsamlingar
Varje morgon börjar med en samling. Förskolebarnen träffas inne hos sig och skolbarnen i salan. Veckans morgonsamlingar i salan började med att vi gjorde olika dramaövningar. På tisdagen tittade vi på Lilla Aktuellt tillsammans och diskuterade händelser och nyheter från hela världen.

Vi har varje vecka två veckans kompisar som vi får lära oss lite mer om genom att ställa frågor. På fredagen har vi ett quiz för att se hur mycket vi minns. Vi har även gjort samarbetsövningar tillsammans. Morgonsamlingarna ger en härlig gemensam start på dagen. Syftet är att skapa en god gemenskap samt att vi ska öva på en mängd olika saker.

Idrott
På idrotten har vi den här veckan fördjupat oss i friidrott. Vi har hoppat längdhopp, tränat startteknik och kast med liten boll. Vi har talat om hur viktigt det är att värma upp och stretcha våra muskler innan vi börjar använda dem. Idrottslektionerna denna vecka har varit mycket uppskattade och alla deltog efter bästa förmåga.

Röda tråden
Under veckan har vi arbetat med planeringsmaterialet  ”Den röda tråden”. Varje elev får hem sin planeringsbok i slutet av veckan och tanken är att föräldrar och barn tillsammans kan ta del av vad vi har gjort under skoltiden. Boken ska vara tillbaka i skolan på måndag igen då vi gör en ny planering inför kommande vecka.

Skolår  1-2
Eleverna i år 1 har arbetat med att forma bokstäver. Det är både roligt och lite klurigt att få dem skrivna åt rätt håll samt att skriva dem uppifrån och ner. Eleverna i år 2 har arbetat med att skriva meningar och att lösa olika slags korsord.

Våra hjältesagor som vi skrev förra veckan har vi nu presenterat för varandra i gruppen och därefter för de äldre eleverna. Vi kommer att arbeta mycket med små och stora presentationer etc. för att träna på muntliga framträdande då detta är ett viktigt moment i vår läroplan.

Skolår 3-5
Den här veckan kan har vi arbetat med addition och multiplikation samt stora tal i matematiken. Matteleken, ”Närmast 1000”, har fått alla att tänka till. Forsätt gärna att utmana era barn även hemma. Alla har skrivit en presentation av sig själv på engelska. Vi pratar mycket och leker fram språket. Stämningen är god i alla grupperna och det är roligt att se hur arbetsvilliga eleverna är!

Skolår 6-9
Nu har alla kommit igång ordentligt med sina planeringar via Sofia Distans. Några hade vanan att studera på distans från tidigare, medans det var nytt för de andra. Alla har skickat in sina presentationer och sina första inlämningsuppgifter. Arbetssättet kräver att eleverna strukturerar och planerar sitt arbete väl, vilket handledarna i gruppen hjälper till med.
I veckan har det fördjupats i definitionen av vad ”liv” är. Några har sett filmer, läst texter och formulerat sina tankar i skrift. Det har även djupdykts det svenska samhället utvecklades under början av 1900-talet. I basämnena har moment repeterats och testats. En god start av alla! Nu är vi igång!

Hoppas ni alla får en trevlig helg!
Väl mött på måndag igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk