Skip to content

Veckobrev 17 – Koh Lanta

Veckobrev 17 – Koh Lanta

Tiden går så fort och det är så mycket roligt som händer här på skolan. Stämningen är god och förväntansfull, arbetsglöden lyser även fast det enbart är fem skolveckor kvar på denna termin. Än är det så mycket vi vill lära och göra…

Förskola, förskoleklass och barnklubb
Vilken vecka! Vi har hunnit med mycket och haft så roligt. Det har helt enkelt varit Sanuk! Vi har spelat spel och pusslat en hel del. I tisdags gav och fick vi fotmassage och sedan fick de som ville sina tånaglar målade. Någon ville ha olika färg på alla naglarna. Vi provade också något nytt, att följa yogainstruktioner till en cd. Det gick jättebra. Vi avslutade veckan med vattendisco.

Skolår 1-5
Under veckan har vi haft en teoretisk och en praktisk idrottslektion. Under teorilektionen talade vi om allemansrätten. Om vilka rättigheter och skyldigheter vi har ute i skog och mark. Vi övade även på att läsa en enkel karta över skolans område med omnejd. Den praktiska delen var en orienteringslektion som några av de äldre eleverna hade gjort. Där fanns även frågor om allemansrätten i form av en tipsrunda. Eleverna fick träna att orientera sig i den närliggande miljön med hjälp av kartor.

Nu är vi i full gång med Storyline och vårt arbete heter ”En hållbar marknad”. Eleverna har hittills, i mindre grupp, arbetat med att skapa ett valfritt marknadsstånd samt en gestalt som arbetar vid marknadsståndet. Vi har fått en hel del mail från den ”Thailändska marknadsståndsbyrån” som nu vill att elevernas marknad följer riktlinjerna för en hållbar utveckling. I och med detta har vi talat om världens resurser, källsortering samt ekologiska och närproducerade varor. Samtliga grupper har nu fått i uppgift att fundera ut hur deras marknadsstånd kan uppfylla kraven för en hållbar utveckling.

Eleverna har nu kommit igång med att skriva dikter. Hittills har alla skrivit en namndikt och vi har även läst olika slags dikter. Nästa steg blir att få prova på att skriva dikter som byggs upp på andra bestämda sätt t ex alliterationsdikter. Fortsättning följer med andra ord…

Skolår 6-9
Vi har i gruppen diskuterat och samtalat mycket om Children of the Forest som ska komma på besök hos oss nästa vecka. 40 barn som åkt lång väg bara för att få komma till Koh Lanta och oss på Sanuk. Children of the Forest är en organisation som ligger vid gränsen mellan Burma och Thailand. Denna organisation hjälper Karen- och Monfolket som har varit tvungna att fly från militärregimen i Burma. Children of the Forest har bland annat olika stödprogram för mammor och barn, även kostnadsfri skolgång och sjukvård. Vi har haft många intressanta diskussioner om mänskliga rättigheter och hur vi kan hjälpa till på olika sätt.

De äldsta eleverna på skolan har hållit i ett idrottspass, orientering, där de yngre eleverna har fått orientera i sin närmiljö med hjälp av kartor och svarat på frågor om allemansrätten. Alla var engagerade och intresserade, mycket roligt och bra jobbat! Åk 8 har även tillverkat ett memory-spel med kartsymbolerna. Det ska blir spännande att få lära sig dem på ett kul sätt nästa vecka.

Trevlig och avkopplande helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Önskar Personalen på Sanuk