Skip to content

Vecka 2 – Koh Lanta

Veckobrev 2 – Koh Lanta

Så har äntligen vårterminen startat! Det var ett gäng förväntansfulla barn, föräldrar och pedagoger som träffades i veckan. Det var roligt att få hälsa så många nya familjer välkomna till oss på Sanuk!
På måndagen kom alla nya familjer till skolan för inskrivningssamtal. Rektor Eva började med att presentera all personal på Sanuk. Medan Eva höll ett informationsmöte, tog lärarna hand om alla barnen. Vi gjorde några namnlekar och samtalade om praktiska saker.
Dagen efter var även de gamla eleverna på plats så att äventyret kunde börja, på riktigt…!

Morgonsamlingarna
Vi samlas varje morgon i vår nya fina sala och hälsar på varandra. Nu är vi många på skolan, så många att det till och med räcker till dubbla ringar. Vi tycker att morgonsamlingarna ger en fin gemensam start på dagen. Innehållet på samlingarna varierar, t ex arbetar vi med RAR (våra värdegrundsord), gör samarbetsövningar, sjunger, diskuterar aktuella frågor och högtider mm. Första veckan har vi fokuserat på samarbetsövningar och namnlekar på de övriga samlingarna.

På torsdagarna är föräldrarna välkomna att vara med på Storsamlingen. Dessa ger ett trevligt tillfälle att träffa de andra familjerna på skolan. Det finns även möjlighet att stanna och fika efteråt. I torsdags gjorde alla barn handtryck med vattenfärg på ett vitt lakan. Vi avslutade veckans samlingar med att göra massagesagor parvis.

Thailandstema: Matlagning och Buddhism
På tisdagseftermiddagarna händer det många spännande saker på Sanuk. Då har vi nämligen något vi kallar för Thailandstema på schemat. Under dessa eftermiddagar får barnen lära sig mer om och uppleva den thailändska kulturen. Ibland åker vi på utflykt, andra gånger gör vi aktiviteter på skolan eller får besök. Denna vecka deltog eleverna i fem olika aktiviteterna. Två av dessa var matlagning och buddhismlektion.

Det var tolv förväntansfulla elever som skulle få lära sig laga thaimat på Lanta Thai Cookery School. Väl på plats fick vi en genomgång av olika ingredienser som är typiska för thailändska rätter. Sedan var det dags att skära och hacka alla grönsaker som vi skulle använda. På menyn stod två huvudrätter samt en efterrätt. Vi tillagade Pad Thai med kyckling, kyckling med cashewnötter samt friterade bananer. Ni skulle sett så duktiga de var! Visst blev det gott också, eller vad tycker ni som fick smakprov hem?

En annan av grupperna läste denna eftermiddag på om buddhismen, som förberedelse inför tempelbesöket nästa vecka. De pratade och läste om hur buddhismen grundades och vad som kännetecknar denna religion. Alla skrev ner texter om buddhismen till sina Thailandsböcker. Åsa informerade även om vad alla bör tänka på vid tempelbesöket såsom att t ex axlar och knän ska vara täckta och att vi inte ska ha oranga plagg på oss.

Thai-kurser
I veckan har en vi startat med våra thaikurser. Vilka underbart nyfikna barn! Eleverna är indelade i grupper efter ålder och förkunskaper i språket. I första kursen lär sig barnen bl a hälsa, tacka, fråga hur någon mår, heter och ålder, frukter, färger, räkna mm. På första lektionen övade vi på hälsningsfraser och att räkna. De elever som redan gått grundkursen fortsatt i onsdags med den första fortsättningskursen. I fokuserar vi på ord och fraser som hör till restaurangbesök och mat. De som inte börjat läsa thai än, kommer att göra det senare under våren.

Förskolan/Barnklubben
Då har vårterminen startat och vi hälsar alla våra ”gamla” barn välkomna tillbaka från sitt jullov. Vi välkomnar dessutom två nya barn till Barnklubben samt tio nya barn till förskolan! Den här veckan har vi ägnat oss åt att lära känna varandra, lekt och sjungit många olika namnlekar och sånger. Vi har samtalat om hur vi vill ha det i vår grupp och hur vi ska göra så att alla mår bra och trivs . Vi försöker att inte servera färdiga lösningar utan låter barnen hitta på sina egna och komma överens.

Inne på förskolan har barnen med stor upptäckarlust utforskat alla våra fyra rum och det material som finns i hyllorna. De har målats, klippts, pärlats, pusslats, lekts och spelats olika spel. I veckan har vi också haft ”Röris” och övat på många olika motoriska moment som att balansera, snurra, hoppa, krypa etc. så roligt! Vi badade också i vår pool och det var skönt i värmen!  Idag har vi avslutat veckan med en utflykt till stranden. Vilken upptäckarglädje hos barnen! Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med era barn och utmana dem vidare i sitt eget lärande!

Förskoleklass
Det har blivit flera barn i förskoleklassen nu,så vi har ett eget klassrum på övervåningen. För att alla ska lära känna varandra och skolmiljön så har vi denna vecka sjungit kompissånger, lekt lekar och gjort olika samarbetsövningar. Barnen har fått prova på både arbete och lek. Barnen är otroligt glada, positiva och sugna på att lära.
I förskolklassen startar alla dagar med en samling i vårt klassrum. Torsdagar börjar vi med Storsamling i salan.

På tisdagar har vi poolbad och på torsdagar har vi idrott på stranden. Vi har idrott och bad tillsammans med en av åk 1-3. Låt barnen komma ombytta redan på morgonen. Ta gärna med badkläder alla dagar då vi passar på att bada om tillfälle ges.
Vårt tema kommer att vara Thailand under våren. Vi kommer ibland att arbeta tillsammans med barnen på förskolan.

Åk 1-3
Denna vecka har vi lagt mycket fokus på att lära känna varandra i grupperna. Vi har gjort gruppstärkande övningar och övningar för att lära känna varandra bättre. Så kul och spännande det är att få nya kompisar och få veta mer om varandra!

Korttidseleverna har börjat arbeta utefter sina planeringar som de har med ifrån hemskolan. Långtidseleverna har denna vecka börjat med praktisk matematik. Vi har startat med längd. Vi har varit ute och gissat, uppskattat, jämfört och mätt. Vi har jämfört hur vi mäter nu och hur man mätte förr.

Åk 4-6
Precis som i de andra grupperna, har vi under veckan bekantat oss med varandra på olika sätt. Alla har även kommit igång med sina planeringar och arbeten lite smått. Vi har lånat böcker att läsa och gett varandra boktips.
Långtidsgruppen har läst om livet i regnskogen. Vi har lärt oss om var regnskogar finns, vad som känneteckar den regionen, artkunskap, hur träden växer på olika skikt mm. Nästa vecka kommer vi att fortsätta arbeta med faktatexter kring ämnet.
På idrotten har vi varit både på stranden, i salan och på stranden. Det har dansats, lekts och busats i poolen.

Åk 7-9
Alla har kommit igång med sina planeringar. Det har arbetas med spanska, kolföreningar, reklam, planering av silversmide m.m. I luftgången har elever suttit och försvunnit in i böckernas värld. På idrotten är det dans som gäller. Denna vecka har eleverna fått lära sig vals. Det räknades 1 2 3, 1 2 3 för fullt. Ta gärna en vals hemma och se hur duktiga.

Tack!
På lördag firas Barnens dag här i Thailand. För att uppmärksamma det överraskade vår fantastiska rektor oss med god glass på fredagen! Tack, det smakade riktigt smarrigt!
Den första pirriga skolveckan ligger nu bakom oss. Nästa vecka kommer fler nya kamrater till oss på Sanuk. Tänk, så mycket roligt och spännande vi har framför oss tillsammans!

Trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar
Personalen på Sanuk