Skip to content

Veckobrev v.6 – koh Lanta

    Veckobrev v. 6 – Koh Lanta        

 

Nu är det dags att börja fokusera på vår stora insamlingsdag till förmån för Children of The Forest, den går av stapeln klockan 12.30 torsdagen den 23 februari. Alla kan redan nu börja köpa lottnummer för 100 THB styck hos oss som jobbar i skolan. Fina priser lottas ut klockan 14.00 den 23e.

Vi behöver också HJÄLP av föräldrar som kan vara fikaansvariga och hålla i försäljningen av Swedish fika under eftermiddagen-anmäl dig till Gisela Larmark, tusen tack.

På tisdag den 14 februari firar vi alla hjärtans dag och då är det fint om så många elever som möjligt har något rött eller rosa på sig.

Vi påminner om vikten av att barn även med milda symptom stannar hemma från förskolan/skolan. Har man pyttelite ont i magen, är lite hängig, trött eller snorig ska man stanna hemma. De orkar inte med det höga tempo som är i skolan/förskolan och det är mycket stor risk för smittspridning i det här klimatet. Vi vill inte att ett barn smittar andra barn och i.o.m. det också lärare och er föräldrar. Här är det jätteviktigt att alla tar ansvar och hjälps åt så att barnen orkar med sina skoldagar och så att vi alla kan vara friska under vår tid här tillsammans. Se också till att vara tillgängliga på messenger och thaitelefonnummer, så att lärarna kan nå er under dagen. Om ert barn blir sjukt under dagen måste ni kunna komma och hämta så snabbt som det bara är möjligt.  

Deltidsförskolan Barnklubben   

Den här veckan fick vi besök av Kapten Enöga. Han letade efter sin fru ”Sjörövarstina” och sitt skepp. Vi har hjälpt Kapten Enöga att söka. Vi har gjort kikare och spanat efter skepp varje dag. En dag fick vi en flaskpost som innehöll en skattkarta. Vi fick räkna steg på stranden och hittade till slut skatten. Den innehöll fina pärlor och silverpengar. Vi fick köpa glass för pengarna. 

Förskolan Loma och Chang

Chang och Looma har denna veckan varit på stranden och plockat vackra saker så som snäckor och koraller som hör hemma där. Vi plockade  även skräp som fiskarna kan äta upp och bli sjuka av.  Vi ställer frågor till barnen om vad som finns i havet och vad som inte hör hemma där och vi pratar om vad vi vill sätta för spår här på Lanta.  Barnen har fått måla vackra fiskar som simmar i havet.   Loomabarnen har också besökt  Andehuset, vilket Changgruppen gjorde förra veckan. Alla barn har också fått pröva på att Thaiboxas i två olika omgångar..riktigt roligt och svettigt. Åh barnen sa…Kan vi gå imorgon också.

Förskoleklass Tao och Ling

Tao och Ling har haft fokus på högläsning/sagor och samarbete, men självklart också deras egna planeringar från hemskolorna. Att varva dagen med lek och arbetsro, blir en härlig kombination. Tao och Ling har prövat på batik denna veckan, och ett par barn har fått pröva att vika handdukar till vackra figurer. Tao har varit i väg till templet, det gjorde Ling förra veckan. På idrotten har vi prövat en ny stafett, där samarbete stod i fokus. Det blir mycket skratt och tjoande på idrotten. De båda grupperna har väldigt roligt tillsammans. Fredagen bjöds vi in på en av skolans storsamlingar för att lära oss mer om de abrahamitiska religionerna. Efter detta blev det dans med hela lågstadiet med de proffsiga dansarna “Stillmans”. På Sanuk händer det fantastiskt mycket kul! 

1-3 Gåbb, Nåck, Boo, Chin chok, Ranong, Ling

Veckan har gått i rasande fart. I årskurs 3 är det mycket fokus på de nationella proven nu, vi vill att barnen ska ha så mycket kunskap och självförtroende som möjligt, med sig hem till Sverige. 

Flera elever skriver faktatexter om spännande djur som lever i Thailand, men också om kända personer. Klockan har mycket fokus i de lägre årskurserna, både analogt och digitalt. Vi tränar både praktiskt och i matteböckerna parallellt. På onsdagar är lågstadiet i väg på olika thai-teman, eleverna tycker verkligen om att få lära sig nya saker. Varje onsdag eftermiddag blandar vi eleverna över årskurserna, och eleverna får då också åka med olika lärare varje gång. Detta är en av sakerna vi gör för att behålla den härliga vi-känslan på Sanuk, där alla känner alla. 

Fredagen bjöd på en härlig storsamling med teater. Denna gång fick vi lära mer om de abrahamitiska religionerna. Efter detta blev det stor dansträning med hela lågstadiet. Stillmans levererar och lär ut. Tack fina Stillmans ni är bäst! När skolan samarbetar med vårdnadshavare och den lokala befolkningen, då kan vi maximera lärandet. 

 

4-6 Hua Hin, Krabi, Phuket

Nu närmar det sig sportlov och det innebär att många prov dyker upp i olika ämnen. Eleverna har därför fokuserat mycket på att avsluta kapitel och börjat repetera inför prov. Några elever har genomfört ett projekt om att samtala om olika teman, där alla behöver tänka på att vara vara aktiva och ställa följdfrågor. Det märks också att många börjar känna varandra bättre och bättre, vilket har lett till att det sociala umgänget har utvecklats på ett positivt sätt i klasserna och mellan klasserna. Kul! På idrotten denna vecka har vi fokuserat på bollsporterna volleyboll och fotboll.

årskurs 7-Gymnasiet Trang, Bangkok, Sura Thani, Chiang Mai  

Vi har arbetat fokuserat varje lektion med allt från algebra, geometri till andra världskriget och kalla kriget. Det har även varit fokus på ellära, prov och inlämningar i religion och lite slöjd med broderi. En hel del prov har genomförts denna veckan. Bra jobbat alla elever! På rasterna har allt fler elever valt att gå ner till stranden för lite miljöombyte, tillsammans med några av oss vuxna. Många spelar fotboll, men även volleyboll och andra strandaktiviteter har det ägnats åt. Några väljer att spela kort i skuggan i matsalen.Det är härligt att se att eleverna börjar umgås mer och mer över klassgränserna nu, eleverna har lärt känna varandra bättre och många nya kontakter har knutits.

                                                                                                                                                                                              IDROTT och POOL: De dagar eleverna har idrott ska de komma ombytta till bad/ och idrottskläder redan på morgonen. Packa ner sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efteråt, man behöver inte ha skor. Alla behöver också ha druckit en vätskeersättning hemma på morgonen den dag man ska ha idrott samt vara insmorda med solskydd och myggmedel hemifrån.

Idrott och pool på måndagar: 1-3 Evas, Mimmis  och Lovisas grupper i Ranong, Gåbb och Nåck. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på tisdagar:  F-1 Madelaines och Karins grupper i Tao och Ling. Börja dagen med samling i klassrummet. 1-2 Yvette och Anna Jś grupper i Boo och Chin chok. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på onsdagar  Årskurs 6-9 Alexandras, Lisas, Jennys och Mats grupper i rum Bangkok, Trang, Sura Thani och Chiang Mai. Gå direkt 08.30 från skolgården.

Barnklubben med Anna N och Katarina badar 10.00, samlas som vanligt först i barnklubben 08.30.

Idrott och pool på torsdagar: Årskurs 4-6 Daniels, Lindas och Jonas grupper rum Hua Hin, Krabi och Phuket.  Börja dagen me d samling i salan.

Idrott och pool på fredagar: Förskolan Loma och Chang med Åsa, Anette, Gunilla och Titti Börja dagen med samling i Looma eller Chang.

Bilder från verksamheten hittar ni  genom att gilla och följa oss på Facebook Svenska Skolan Thailand

och på Instagram  sanuksvenskaskolanthailand.

Vi blir jätteglada om ni vill hjälpa oss genom att checka in hos oss på Fb, tagga, gilla, kommentera och dela våra inlägg på sociala medier, tusen tack.

Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skol

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Vi samlar också in kläder mm till barn på Koh Lanta, denna insamling hanteras sedan vidare  av Cozy Restaurant.

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2023.

 

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen, simskolan eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

….läs gärna vidare om alla aktiviteter som finns för barn och ungdomar på Koh Lanta

Aktiviteter för barn och ungdomar på Koh Lanta läsåret 2022/2023

 

På Koh Lanta finns det en fantastisk natur och många olika stränder där ma n kan göra massor av aktiviteter helt gratis, till exempel leka kull, bygga sandslott, spela beachvolleyboll, samla snäckor, spela fotboll, strandtennis, surfa, simma och en massa annat skoj. 

 

Här är ett axplock av mer eller mindre organiserade aktiviteter och utflyktsmål på Koh Lanta;

 

 • Thai Cat på Long beach har lekplats, pingisbord och barnvänlig meny, populärt strandhäng bland barnfamiljer.

 

 • Fotboll 

 

Fotbollsträningar tillsammans med lokala fotbollslag, Fotbollsplanen ligger före Lanta Noi Hospital, på Lanta Noi, sväng av åt vänster vid T-korsningen där raksträckan efter bron tar slut. (om du ska till färjan svänger du åt höger i stället, men ditåt ska ni inte åka för fotbollsträning).

Klockan 16.00-18.00

Fredagar

Lördagar

Söndagar

 

Tjejer och killar från 7-12 år

Alla är välkomna att delta 

 

Lokala laget behöver också bollar, benskydd, skor och kläder, om ni har möjlighet att skänka till dem. Frågor besvaras bästa av Lita, på Sawasdee restaurant.

 

Äldre elever som vill och vågar kan ansluta till det lokala seniorlaget som tränar på Pra Ae skolans skolgård vid Relax Bay varje dag ca 17.30.

 

Varje år brukar olika föräldrar ordna spontanfotboll på stranden nedanför Southern Lanta. Det är bara att dyka upp och köra igång den traditionen för föräldrar med fotbollssugna barn, de föräldrar som är där hjälps åt att fixa mål med t ex flipflops och hjälpa till att ordna grupper. Alla är välkomna och alla får vara med. 

Thailändska fotbollstokiga barn brukar samlas på Klong Dao för att spela fotboll varje dag runt 17.30  nedanför Sha Da och nedanför Banana beach resort/Paz indian bar. Det är bara att dyka upp och hoppa med och spela för den som vill. 

 

Äldre elever, som är lite tåligare och modigare kan åka till Pra ae-skolans (södra long beach/Relax bay)  fotbollsplan varje vardag 17.30 och träna med thailändskt fotbollslag med äldre tonåringar/vuxna.

 

 • Padelträning på Malee Highlands

 

 • Fishing for Lanta

Björn Södergren, yrkesfiskare från Fiskebäckskil har under många år genomfört fisketurer från Klong Dao stranden. Dessa turer syftar till att samla in pengar för att köpa mat och andra förnödenheter till de som mest behöver det här på Lanta. Björn tar hjälp av personer med lokal förankring som vet var hjälpen gör mest nytta, som beslutar vart hjälpen ska gå.

I år har det skett några förändringar. Björn har startat ett samarbete med en lokal fiskare som heter Bao. Bao har också köpt en longtailbåt för dessa fisketurer. Fisket sker i huvudsak som trollingfiske. Turen tar 4-5 timmar. Båten kan ta upp till 7 personer.Du bokar genom att kontakta Björn PM Björn Södergren eller besöka honom på Lanta Bee Garden, Klong Daos södra strand.

Fisketuren kostar 1000 THB per person. Barn under 12 år betalar 600 THB.

 

 • Batik 

Besök konstnären Sam inne i bazaren mitt emot Lanta Mart och designa och skapa din egen personliga sarong i vaxbatik.

 

 • Besök Lanta Animal Welfare 

på Long beach och gosa med katterna i kitty city, ta en hundpromenad och delta i en lärorik guidad tur.

 

 • Besök Kung shop 

i Saladan (till höger i T-korset) och lär dig knyta fina armband och tillverka andra smycken. 

 

 • Prova på dykning i pool för barn och ungdomar med Lanta Diver. 

PADI:s ”bubblemaker”program kommer ge dina barn en introduktion till livet under vatten och till ett helt nytt sätt att blåsa bubblor på. Barnen får simma runt på grunt vatten, bekanta sig med utrustningen och ha allmänt roligt på och strax under ytan. Dykning för barn och ungdomar Koh Lanta är ett perfekt första steg att involvera hela familjen i dykning. Barnen får lära sig grunderna för hur man använder en dykutrustning, hur man tömmer regulator och mask när man fått vatten i dem och hur man andas under vatten på ett säkert och tryggt sätt. Minimiålder är 8 år Pris: 1,500 THB. Tidsomfattning: 2 timmar Plats: Pool. Det är aldrig mer än två barn på en instruktör.

 • Tematurer med longtailbåt med Raksabai-Lanta by the sea,

 t ex treasure hunt, Robinson adventure, ghost sunset. Andra specialturer med fokus på ekologi, rörelse, skapande mm. Mer info och bokning: kontakta Raksabai via Facebook.

 •  Oasis Yoga Bungalows har Kids yoga 

som passar för barn från 3 år till ca 9 års ålder. Besök Oasis facebook eller hemsida för schemat

 

 • Thaiboxning 

för barn finns på Lanta Muay Thai Academy Lanta Sport Resort på Long Beach varje vardag klockan 15.00 (för vuxna 16.00) och hos Lanta MuayThai Complex, som håller till på Klong Dao. Handskar finns att låna. 

 

 • Karate Lanta Muay Thai complex 

på Klong Dao för barn 10-16 år

tisdagar och torsdagar 16.30-17.30

lördagar 09.00-10.00

 

 • Simskola med Sim-Anna  hos oss på Sanuk Svenska Skolan Thailand  

på måndagar till torsdagar mellan 14.15-15.15 och på fredagar klockan 12.15-13.15. Passar barn från 3 års ålder och uppåt,  anmäl via hemsidan finns under v. 3-9

 

 • Prova på hair spa 

hos t ex Lady Phatty Hair Care, ligger mellan Fat Monkey och seven 11 på huvudgatan på Klong Dao.

 

 • Besök butiken Thai Brand

på höger sida på väg in mot Saladan, strax före högersvängen mot bron. På Thai Brand finns “allt” (utom sänglampor 😉

 

 • Vattenland 

Chomview Resort, som ligger på Chang road/Elefantvägen. 

 

 • Vattenland på Lanta Noi

Rattana Waterpark. Har öppet lördagar och söndagar 09.00-17.00

 

 • Bio under stjärnorna på Lanta Cinema, som ligger på vänster sida av vägen på Klong Dao. Följ dem på Facebook för att se aktuellt program.

 

 • Hästar och ridning 

på stranden hos Pirates Horse Riding på Long beach.

 

 • Ta en tur till Lanta Noi 

och besök Auntie Bee, som syr och säljer finfina väskor och annat gjort av återvunnet material. Fika på Lanta Cafe, titta på fantastisk batik hos Saychon Lanta Batik, besök restaurang view point och titta på den magiska spökön (Koh Pi) 

 

Fortsätt nu att läsa om vad just DU kan göra för att påverka miljön på Koh Lanta i en hållbar riktning…

 

Miljön på Koh Lanta behöver medvetna besökare. Vi är gäster på den här underbara platsen- föräldrar, elever, turister och bofasta västerlänningar-tack för att ni bryr er!

 

Det kan ibland verka väldigt svårt att förändra, men det finns stort och smått att göra. 

Till exempel;

 

Besök soptippen.

Vi har en öppen soptipp där allt som inte glider ut i havet eller hamnar på små lokala sophögar landar tillslut. Där läggs osorterade sopor på hög. Ibland grävs de ner. Ibland eldas de upp . MEN – det pågår hela tiden manuell sortering, det finns t.o.m en lokal för det där. Så: Hjälp dom som sorterar där, genom att själv separera glas, metall, pappersförpackningar, hårdplast och matrester i olika påsar innan du slänger dom i soptunnan. Ge inte upp för att du ser att allt hamnar i samma sopbil, du underlättar sorteringen som följer.

 

En del resorter/bostadsområden sorterar. Om inte din plats gör det – fråga om det! Alla som hyr ut hus, lägenheter och rum borde och kan se till att;

 

det går att sopsortera genom att ha kärl för- och information om hur sorteringen bäst ska göras.

aktivt delta i eller sponsra strandstädningar,

tillhandahålla och använda återanvändningsbara vattenflaskor från tex Trash hero och shoppingväskor som kan återbrukas från till exempel Aunte Bee.

ordna kompost för matrester

 

Förklara att du vill ha en hållbar miljö och kräv som allra minst dessa miljöinsatser av dem du har valt att betala för att bo hos.

 

Köp en vattendunk. Av vattendunksbilen eller i någon thaisupermarket nära dig. De kostar ca 120 THB. Ställs ut på gatan när de är tomma och byts av förbipasserande vattenbil till ny dunk för 15 b. Kolla vad som gäller på ditt område. Lämna din dunk till den som kommer efter dig och låt den leva vidare. Billigt o enkelt.

 

Säg nej till plastskedar, sugrör och onödiga påsar på seven eleven. De är snabba-men DU är snabbare med att att säga no, no, no :).

 

Kompostera eller engagera dig i att ditt område startar en kompost. Bla Sanuk och Sunset residence komposterar. 

Om kompost inte finns eller fungerar där du bor, fråga resortägare/personal om de vill ha ditt matavfall (eller delar av det) till katter/hundar/ankor. Fråga var de gör av sitt matavfall och om du kan få ge ditt dit.

Lämna uttjänta batterier till Lanta Diver som lämnar vidare för förstörelse på Phuket. På Lanta Diver kan man också köpa reef friendly solskyddskräm och eco-friendly produkter som schampoo, tvål, deo mm.

Sortera även små detaljer som kapsyler. Det finns sjukhus som tar emot och lämnar in för protestillverkning bla. Fråga närmsta klinik. Om ingen vill ha dina kapsyler – lämna dem till Cozy så ser de till att de hamnar rätt. Gäller både den böjliga kapsylen med plastdetalj (på återvinningsvattenflaskor) och öl/läskkapsyler.

Long Beach Pharmacy tar in utgångna läkemedel för kontrollerad förstörelse.

Köp läsk/vatten och sodavatten i återvinningsflaskor. Köp dem i backar på thaisupermarket, tex Anong minimart på Klong Dao, tror även Lanta Mart har börjat med backar. Om din favoritrestaurang fortfarande serverar läsk i aluminiumburkar – fråga varför! Det behöver de nämligen inte alls. Det finns två storlekar på sodavattenflaskor. Den mindre flaskan återvinns INTE och hamnar oftast i soporna. Den större flaskan säljs på back och återvinns. Så varför har inte alla restauranger den? Ja…fråga dem 😉

 

Säg nej till plastsugrör. Trash Hero säljer metallsugrör med obegränsad livslängd. På Cozy säljs bambusugrör. Besök Plantastic på Fb och beställ en förpackning växtbaserade sugrör till din bostad eller till din lokala restaurang som inte har råd. ”Plastic from plants”-sugrör komposteras redan i förvaringsrum, så de förvaras bäst i kylen.

Bäst är dock att sluta använda sugrör helt och hållet.

Lämna dina begagnade/urvuxna kläder och leksaker, skolmaterial etc till organisationen Children of the forest via Sanuk Svenska Skolan Thailand eller till Cozy, så ser vi till att människor som behöver får. Är det svårt att ta sig till insamlingsplats så samla ihop dina överblivna saker snyggt i huset/lägenheten/rummet vid utcheckning så tar ”någon” hand om det där, garanterat.

(Tunnt) papper tas emot på Lanta Animal Welfare och strimlas för att användas till kattoaletterna. De tar även emot textilier som trasiga kläder, lakan, filtar, gamla handdukar etc. De har ständigt behov och begagnat och lite trasigt funkar. De behöver även hela och rena lakan, kuddar etc till sina volontärer – har du över vid hemresa så lämna gärna där.

Samåk. Spara pengar på din transfer, möt nya människor och spara på miljön samtidigt.

Ta med egen behållare när du köper kaffe eller shake, det har ingen något emot så länge du betalar för det som stoppas däri.

Om din favoritrestaurang inte använder pappersboxar för take away – fråga varför. Finns på Lanta Mart. Köp en egen förpackning och ha hemma som du tar med dig vid beställningstillfället – eller köp egna flergångscontainrar på plastmarknaderna eller på Oasis Yoga. Ta med egen påse om du inte vet att restaurangen använder papperspåse. Vill du hjälpa din lokala lilla favoritrestaurang lite på traven – köp pappersförpackningar åt dem.

 

Fortsätt plocka skräp på stranden och på gatan.

Återigen: ställ krav på återvinning och miljöinsatser från den du hyr din bostad av.

 

Envisas lite, fråga och fråga igen. Visa att det är viktigt och försök på så vis påverka och förändra. 

 

Tro inte att myndigheterna eller någon annan kommer med en snabb lösning, men tro på att du bit för bit kan förbättra din plats i paradiset. För det kan du.

 

Viktiga telefonnummer att lägga in i mobiltelefonen:

 

Dr Pad cli nic, Saladan 098 882 0913

 

Dr Salarin  mottagning 075 684 522,  081 569 9976

må-lö 9.00-21.00, sö 9.00-14.00

Long beach  

 

Lanta hospital/ambulans 075 697 017 

Old town 075 697 100 

 

SOS International +45 70 10 50 50

 

Polisstation +66 75 668 192, +66 75 697 017

Police emergency 191

Tourist Police – Emergency 1155

 

Fire Department 106

 

Krabi Hospital +66 75 626 555

 

Skolan/Rektor               +66 61258 9883 

+46 073 058 5329                   

 

Sveriges konsulat i Phuket +66 76 530 560 

Sveriges ambassad i Bangkok +66 22637200, +6622637211

 

Thailands centrala SOS alarmnummer är 911

Där kan man nå alla larmtjänster. 

 

LÄKARE PÅ LANTA

Här är de mest anlitade på Lanta:

Dr Pad, precis före T-korset i Saladan

+66 98 882 0913

E-post: drpadclinic@gmail.com

Alltid öppet

Dr Salarin, Longbeach, nära Casuarina

+ 66 75 684522

+ 66 81 5699976

E-post: Dr.Salarin_Clinic@hotmail.com

Öppet 9-20.00

First Lanta International Clinic, mittemot Nakara på Longbeach

+66 92 683 6899

E-post: info@firstlantaclinic.com

Alltid öppet

 

South Lanta Medical Clinic, utkanten av Saladan vid Lotus

075-656-843

075-656-134

096-098-6606

Öppet 8-24.00

 

TANDLÄKARE

Lanta Dente, Saladan

+66 75 684 543

+66 93 583 3388

E-post: dentists@lantadente.com

Öppet

Mån – lör: 9 – 18

Sön: Stängt