Skip to content

Veckobrev v. 8 – Koh Lanta

Veckobrev v. 8 – Koh Lanta

Hejsan! en härlig vecka på skolan igen. Idag fredag har vi haft en fantastisk RAR samling. Vi har alla tillsammans gjort fint på vår skolgård och då alla hjälpte till var det klart på ett kick. Kolla gärna kvarglömda kläder. Vi har dansat och skrattat på Storsamlingen då Henrik och Johanna bjöd på både uppvisning och utmanade oss med nya moves…Tack för att ni delar med er. I helgen är det Hoi Wing Festival På Langsod Beach på Lanta Noi. Fredag kväll och lördag hela dagen. Kom gärna dit hela familjen. Vi finns på plats (Lola/Tina)

 Förskolan i rum Loma och rum Chang  Den här veckan har Looma och Chang varit tillsammans. Det har varit roligt att träffa nya kompisar och barnen har lekt massor. Vi har haft thaitema frukt, vad heter frukterna på thai, hur ser de ut? Vi har också målat av frukterna och smakat på dem. Några barn har varit på tempelbesök och träffat munken. Vi har haft storsamling med  RAR tema tillsammans med föräldrar. Tillsammans skapade vi en RAR tavla och en krans av hjärtan.

Förskoleklass i rum Tao Thaitemat denna vecka var Templet och ThaiBoxning! Alla supernöjda! I klassen har vi jobbat med att berätta och lyssna på varandra, och med vikt och längd, och skillnad på bokstävers ljud och namn! På idrotten (F-2) hade  vi vattenjympa i poolen! Idag, fredag har vi haft RAR på morgonsamlingen Salan, , och sopat och gjort fint på skolgården! 

Barnklubben i poolhuset Vi tränar på att sjunga och räkna på thai. Barnen har målat och klippt långa ormar. På storsamlingen hjälptes vi åt att göra en stor elefant. Avslutade veckan med ett gympapass med ”Jill”

År 1-3 i rum Nåck,  Gåbb, Boo, Ching Chok och Ling Vi har arbetat med återberättande text utifrån tankekarta med stödord. RAR finns med som en grund när vi arbetar och på idrotten tränade vi extra på samarbete i olika konstellationer i lekarna. Vi arbetar även i klassrummen med RAR och har bl a  tittat på olika filmer och klipp.  

År 4-6 i rum Hua Hin, Krabi, Chiang Mai, Phuket och Ranong  I matten har många elever jobbat med procent, decimaltal och uppställningar. I svenskan fortsätter arbetet med läsning, läsförståelser och berättande texter. På idrotten stod det friidrott på schemat. Eleverna hoppade höjd, längdhopp, 60 meter och stöta kula med kokosnöt. 

År 6-9 med Sofia Distans och gymnasiet Hermods i rum Bangkok, Trang och Sura Thani  Denna vecka har Sofia Distans- och Hermods-eleverna haft sportlov. Övriga klasser har varit i full aktivitet med prov i bland annat spanska, matematik och engelska. På samlingen i tisdags gjorde vi några minnesövningar, den grupp som kom ihåg flest decimaler från talet Pi kom ihåg över 40 st., grymt bra! På idrotten var vi i poolen och gjorde olika stafetter och lekar av olika slag. 

IDROTT: De dagar eleverna har idrott ska de komma ombytta till idrottskläder redan på morgonen. Packa ner sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efteråt. De behöver också ha druckit en vätskeersättning hemma på morgonen den dag de ska ha idrott.

Idrott på måndagar: Årskurs (3-)4-6 rum Hua Hin, Krabi, Chiang Mai, Ranong och Phuket med lärare Anette, Alexandra, Marianne, Annika och Marie. 

Idrott på tisdagar:  Årskurs 1-3 rum Nåck, Gåbb,  med lärare Mia, Lovisa.

Idrott på torsdagar: Årskurs F-3 rum Boo, Tao och Chinchok  med lärare Yvette, Karin och Anni.

Idrott på onsdagar: Årskurs (6-) 7-9 rum Trang, Bangkok och Surathani med lärare Henrik,  Jakob och Annelie

TRASH HERO: Varje söndag är det strandstädning klockan 16.00-18.00 med Trash Hero. Alla insatser är viktiga och varmt välkomna, följ Trash Hero Koh Lanta på Facebook för mer aktuell information. Vi har nya fina Trash Hero flaskor, som finns att köpa hos Lola. 

Bilder från verksamheten hittar ni  genom att gilla och följa oss på Facebook Svenska Skolan Thailandoch  Instagram  sanuksvenskaskolanthailand Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2019-2020

Vill ni anmäla till ny period, barnklubb, simskola, skolskjutsen eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Vi samlar också in kläder mm till barn på Koh Lanta, denna insamling hanteras sedan vidare  av Cozy Restaurant.

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2020.

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Vi önskar er alla en trevlig helg och vi ses igen på måndag 

alla vi som jobbar på Sanuk

 

Fortsätt nu att läsa om vad just DU kan göra för att påverka miljön i en hållbar riktning…

 

REDUCE REUSE RECYCLE

 

Miljön på Koh Lanta behöver medvetna besökare. Vi är gäster på den här underbara platsen- föräldrar, elever, turister och bofasta västerlänningar-tack för att ni bryr er!

 

Det kan ibland verka väldigt svårt att förändra, men det finns stort och smått att göra. 

Till exempel;

 

Besök soptippen.

Vi har en öppen soptipp där allt som inte glider ut i havet eller hamnar på små lokala sophögar landar tillslut. Där läggs osorterade sopor på hög. Ibland grävs dom ner. Ibland eldas dom. MEN – det pågår hela tiden manuell sortering, det finns tom en lokal för det där. Så: Hjälp dom som sorterar där, genom att själv separera glas, metall, pappersförpackningar och hårdplast i olika påsar innan du slänger dom i soptunnan. Ge inte upp för att du ser att allt hamnar i samma sopbil, du underlättar sorteringen som följer.

 

En del resorter/bostadsområden sorterar. Om inte din plats gör det – ifrågasätt! Alla som hyr ut hus, lägenheter och rum borde och kan se till att;

 

det går att sopsortera genom att ha kärl för- och information om hur sorteringen bäst ska göras.

aktivt delta i eller sponsra Trash Heros städningar,

tillhandahålla vattenflaskor från Trash Hero och shoppingväskor som kan återbrukas från till exempel Aunte Bee.

ordna kompost för matrester

 

Förklara att du vill ha en hållbar utveckling och kräv som allra minst dessa miljöinsatser av dem du har valt att betala för att bo hos.

 

Köp en vattendunk. Av vattendunksbilen eller i någon thaisupermarket nära dig. De kostar ca 120 THB. Ställs ut på gatan när de är tomma och byts av förbipasserande vattenbil till ny dunk för 15 b. Kolla vad som gäller på ditt område. Lämna din dunk till den som kommer efter dig och låt den leva vidare. Billigt o enkelt.

Köp en Trash Heroflaska. En metallflaska som efter köp ger gratis vattenpåfyllning på alla ställen där flaskan säljs. Du kan köpa flaska till exempel hos Lola här på Svenska Skolan Thailand-Sanuk.

Stöd Trash Hero Koh Lanta. Du hittar dom på facebook. De arrangerar strandstädningar varje söndag sedan flera år, olika stränder varje söndag. Följ med på, eller sponsra, en städning.

Kompostera eller engagera dig i att ditt område startar en kompost. Bla Sanuk och Sunset residence komposterar. Aruna vet mer – kontakta henne via Kids Club Lanta på fb.

Om kompost inte finns eller fungerar där du bor, fråga resortägare/personal om de vill ha ditt matavfall (eller delar av det) till katter/hundar/ankor. Fråga var de gör av sitt matavfall och om du kan få ge ditt dit.

Lämna uttjänta batterier till Lanta Diver som lämnar vidare för förstörelse på Phuket. På Lanta Diver kan man också köpa reef friendly solskyddskräm och eco-friendly produkter som schampo, tvål, deo mm.

Sortera även små detaljer som kapsyler. Det finns sjukhus som tar emot och lämnar in för protestillverkning bla. Fråga närmsta klinik. Om ingen vill ha dina kapsyler – lämna dem till Cozy så ser de till att de hamnar rätt. Gäller både den böjliga kapsylen med plastdetalj (på återvinningsvattenflaskor) och öl/läskkapsyler.

Long Beach Pharmacy tar in utgångna läkemedel för kontrollerad förstörelse.

Köp läsk/vatten och sodavatten i återvinningsflaskor. Köp dom i backar på thaisupermarket, tex Anong minimart på Klong Dao, tror även Lanta Mart har börjat med backar. Om din favoritrestaurang fortfarande serverar läsk i aluminiumburkar – fråga varför! Det behöver de nämligen inte alls.

Det finns två storlekar på sodavattenflaskor. Den mindre flaskan återvinns INTE och hamnar oftast i soporna. Den större flaskan säljs på back och återvinns. Så varför har inte alla restauranger den? Ja…fråga dem

Var illsnabb på att säga nej på 7/11. Säg ALLTID nej på allt de frågar, och ångra dig sen om det blev fel. Säg nej till sugrör, nej till plastskedar etc. De är snabba. Var snabbare. Lanta Mart har redan under hösten 2019 avskaffat plastpåsar, de säljer shoppingväskor av återvunna tetrapak som görs på Lanta Noi. Köp en, spara på miljön och gynna ett lokalt företag.

Säg nej till plastsugrör. Trash Hero säljer metallsugrör med obegränsad livslängd. På Cozy säljs bambusugrör. Besök Plantastic på fb och beställ en förpackning växtbaserade sugrör till din bostad eller till din lokala restaurang som inte har råd. ”Plastic from plants”-sugrör komposteras redan i förvaringsrum, så de förvaras bäst i kylen.

Bäst är dock att sluta använda sugrör.

Lämna dina begagnade/utvuxna kläder och leksaker, skolmaterial etc till organisationen Children of the forest via Sanuk Svenska Skolan Thailand eller till Cozy, så ser vi till att människor som behöver får. Är det svårt att ta sig till insamlingsplats så samla ihop dina överblivna saker snyggt i huset/lägenheten/rummet vid utcheckning så tar ”någon” hand om det där, garanterat.

(Tunnt) papper tas emot på Lanta Animal Welfare och strimlas för att användas till kattoaletterna. De tar även emot textilier som trasiga kläder, lakan, filtar, gamla handdukar etc. De har ständigt behov och begagnat och lite trasigt funkar. De behöver även hela och rena lakan, kuddar etc till sina volontärer – har du över vid hemresa så lämna gärna där.

Samåk. Spara pengar på din transfer, möt nya människor och spara på miljön samtidigt.

Ta med egen behållare när du köper kaffe eller shake, det har ingen något emot så länge du pröjsar för det som stoppas däri.

Om din favoritrestaurang inte använder pappersboxar för take away – fråga varför. Finns på Lanta Mart. Vägrar dom så köp en egen förpackning och ha hemma som du tar med dig vid beställningstillfället – eller köp egna flergångscontainrar på plastmarknaderna eller på Oasis Yoga. Ta med egen påse om du inte vet att restaurangen använder papperspåse. Vill du hjälpa din lokala lilla favoritrestaurang lite på traven – köp pappersförpackningar åt dom.

Miljövänliga och lokalt tillverkade tvålar, schampo och diskmedel säljs på ReCycle på Long Beach. Där kan man även hyra cykel eller e-cykel – som ju kan vara ett alternativ till motorbiken.

Fortsätt plocka skräp på stranden och på gatan.

återigen: ställ krav på återvinning och miljöinsatser från den du hyr din bostad av.

 

Envisas lite. Ifrågasätt. Visa att det är viktigt. Bojkotta inte, försök istället påverka och förändra. 

 

Tro inte att myndigheterna eller någon annan kommer med en lösning, men tro att du bit för bit kan förbättra din plats i paradiset. För det kan du.

 

….scrolla nu vidare för att läsa om alla aktiviteter som finns för barn och ungdomar på Koh Lanta

 

Aktiviteter för barn och ungdomar på Koh Lanta vårterminen-20

 

På Koh Lanta finns det en fantastisk natur och många stränder där man kan göra massor av aktiviteter helt gratis, till exempel leka kull, bygga sandslott, spela beachvolleyboll, fotboll, strandtennis, surfa, simma och en massa annat skoj. 

 

Varje år brukar olika föräldrar ordna spontanfotboll på stranden nedanför Southern Lantaonsdagar runt 16.30. Det är bara att dyka upp, de föräldrar som är där hjälps åt att fixa mål med flipflops och hjälpa till att ordna grupper. Alla är välkomna och alla får vara med.

 

Finfina föräldrar ordnar också Innebandyträning för barn på Svenska Skolans (Sanuk) skolgård på onsdagar klockan 17.15.

 

Tisdagar klockan 17.00 är det Friskis och svettis på stranden nedanför Southern Lanta

Torsdagar klockan 17.30 är det Afrodans på stranden mellan Royal Lanta och Southern Lanta (ej 6 februari) 

 

Här är ett axplock av de organiserade aktiviteter som ordnas av olika aktörer och som finns just nu för barn och unga på Koh Lanta;

 

ASA Lanta strax söder om Klong Nin, gå in på deras Fb-sida ASA LANTA för mer information.

Kreativt skapande, hantverk och utbildning, fika 

Thai and international students gain practical skills and know-how by hands on learning in an earthen village and tropical food forest as classroom.

From 1 p.m – 4 p.m.

Saturday from 9-15 years old 

Sunday from 2-8 years old

 

Besök konstnären Sam i Saladan (till vänster i T-korset) och designa och skapa din egen personliga sarong i vaxbatik.

 

Besök Lanta Animal Welfare på Long beach och gosa med katterna i kitty city, ta en hundpromenad och delta i en lärorik guidad tur.

 

Besök Kung shop i Saladan och lär dig knyta fina armband och tillverka andra smycken.

 

På söndagar kl 13.30-15.00 finns Cheerleading och gymnastikLanta Sport Resort.

 

Prova på dykning i pool för barn och ungdomar med Lanta Diver. PADI:s ”bubblemaker”program ger en introduktion till livet under vatten och till ett helt nytt sätt att blåsa bubblor på. Barnen får simma runt på grunt vatten, bekanta sig med utrustningen och ha allmänt roligt på och strax under ytan. Dykning för barn och ungdomar Koh Lanta är ett perfekt första steg att involvera hela familjen i dykning. Barnen får lära sig grunderna för hur man använder en dykutrustning, hur man tömmer regulator och mask när man fått vatten i dem och hur man andas under vatten på ett säkert och tryggt sätt. Minimiålder är 8 år Pris: 1,500 THB Tidsomfattning: 2 timmar Plats: Pool. Det är aldrig mer än två barn på en instruktör.

På Tisdagar och torsdagar har English Soccer School International Lanta fotbollsträning med coach Tom klockan 16-45-18 på Tung Yee Pengs fotbollsplan på andra (östra) sidan ön. Fotbollsskor finns att låna.

Se Fb-sidan English Soccer School International Lanta för mer information.

Fam Lundqvist håller i Innebandyträning på Sanuk Svenska Skolan Thailands skolgård på onsdagar kl.17.15

 

På Onsdagar klockan 14.30-15.15 har Oasis Yoga Bungalows Kids yoga som passar för barn från 3 år till ca 9 års ålder.

 

Thaiboxning för barn finns på Lanta Muay Thai Academy Lanta Sport Resort, Long beach och på Lanta MuayThai Complex på Klong Dao. Handskar finns att låna. Varje fredag är det dessutom familjefredag och gratis prova-på träning klockan 15.00 på Lanta Sports Resort.

 

Simskola med Sim-Anna  hos oss på Sanuk Svenska Skolan Thailand  på måndagar till fredagar mellan 14.15-15.15. Passar barn från 3 års ålder och uppåt, anmäl via hemsidan .https://svenskaskolanthailand.se/simskola-pa-koh-lanta 

 

Fin swimmers har både privata simlektioner samt gruppträning med engelskspråkig tränare för simmare som redan kan simma på måndagar 17.00 på Lanta Sport Resort.

 

Skateboard tillsammans med barnen i Kids Club på Lanta Noi. Där finns även andra aktiviteter för besökande och lokala barn varje lördag mellan klockan 10 och 12 på Lanta Noi, Baan Langsod Schools skatepark. Utrustning finns att låna. Lämna gärna bidrag i form av olika skydd, som hjälmar  handleds- och knäskydd om du har möjlighet. 

Se Fb-sidan Kids Club Lanta för mer information.

 

Delta i strandstädning med Trash Hero varje söndag klockan 16.00. 

Se Fb-sidan Trash Hero Koh Lanta för mer information.