Skip to content

Veckobrev v. 14 – Koh Lanta

Veckobrev v. 14 – Koh Lanta

 31 mars 2020
redigerad 3 april 2020

VIKTIG INFORMATION-LÄS HELA VECKOBREVET

Hej alla föräldrar med barn på Svenska skolan Thailand på Koh Lanta-Sanuk! Den här veckan håller vi oss extra mycket hemma hos var och en, dels för att vi på ett väldigt tydligt sätt har blivit uppmanade till det från myndigheterna och dels för att vi har ett bekräftat fall av covid-19 hos en f.d gäst på Sports Resort, där flera av skolans elever bor och där även andra elever och lärare har vistats under förra veckan.

Det har varit en turbulent tid för oss alla de senaste två veckorna och nya direktiv och ny information kommer i princip dagligen. Nuläget kommer att fortsätta förändras och vi hoppas att det snart vänder uppåt och till det bättre igen. 

Vi fortsätter att bevaka vår omvärld och har den absoluta intentionen att köra igång verksamheten för för- och grundskola i våra lokaler så fort vi får klartecken.

Skolan är idag den 3 mars stängd för den 13e skoldagen i sträck.

Den här veckan är vi totalt 31 barn och elever som är kvar på ön och inskrivna på Sanuk-Svenska Skolan Thailand på Koh Lanta. 

Påsklov nästa vecka

Nästa vecka är det påsklov och några av eleverna som är kvar på ön slutar sin period hos oss i samband med det. De elever som går på Sofia Distans kan med fördel fortsätta jobba med skolarbetet även under påsklovet. Skolan börjar igen på måndag den 13 april. 

Förlängning av period eller anmälan till skolan under våren -20

Så länge skolan är stängd kommer vi inte att förlänga någon elevs vistelse efter deras nuvarande betalade period, eller ta emot några nya anmälningar för vårterminen -20.

Om/när skolan får öppna igen kan vi ev. ta emot anmälningar för ny period under vårterminen 2020, i mån av plats.

Nästa läsår

Vi har sedan tidigare en hel del bokningar inför nästa år, vilket känns fantastiskt och mycket stabilt och trots det ovissa nuläget är inga avbokningar i dagsläget gjorda sedan coronakrisen startade. Vår planering och rekrytering inför nästa läsår är i det närmaste helt färdig. Vi har till övervägande  “gamla” Sanuklärare, som återkommer till oss, och därmed är vår rekrytering i princip redan klar för både förskola och skola. 

Vi planerar också att följa läsåret med start under andra halvan av augusti och sedan köra till slutet av maj 2021, precis som vanligt.

För den som vill åka hit igen, men känner sig orolig för att boka, måste ett personligt beslut tas. Ovissheten gäller ju oss alla och vi på Sanuk kan inte garantera bort den. 

Sanuk kan inte heller påverka eller lämna garantier för varje eventuell katastrof eller oförutsett hinder som kan uppstå, oavsett om det är global pandemi eller sådana problem som uppstår i närmiljö och förhindrar en bokad resa. 

Vi längtar redan efter att träffas här hos oss på Sanuk på Koh Lanta igen och det är så givande och roligt att ha er alla Sanukfamiljer här hos oss. Som alltid är det viktigt för var och en att sätta sig in i de gällande villkoren och sedan ta ett eget väl övervägt beslut för sig själv och sin familj, utifrån de förutsättningar och önskemål var och en har, när det kommer till att anmäla sig och göra andra bokningar av t ex flyg och boende inför nästa läsår. Force majeure, som omfattar coronapandemin och är en del av våra villkor, och övriga villkor gäller. https://svenskaskolanthailand.se/villkor

Skollunch 

Detta gäller tills vi får annan information:

Restaurangerna har stängt från och med den 23 mars, men de får servera take away. 

De barn och elever på Sanuk som har behov av skollunch kan gå till Sawasdee på Klong Dao och hämta dagens lunch enligt skolans överenskomna meny. Varje barn ska skriva upp sitt namn på listan som finns vid kassan.

Lunchen finns från klockan 11.15 och det är bra om inte alla kommer samtidigt, utan droppar in några i taget. Kom ihåg att ta med en egen låda med lock när du hämtar mat, om möjligt. Glöm inte att lämna tillbaka lådan till Sawasdee igen om du lånar matlåda från dem.

De elever som vill äta lunch på andra platser och tider får naturligtvis göra det istället.

Undervisning på distans

I samband med att den Thailändska skolmyndigheten bestämde att skolan ska stängas har de också lämnat instruktioner om att alla skolor ska hitta andra lösningar för att upprätthålla undervisningen, utan att eleverna kommer till lektion i skolan. Alla stängda skolor ska maximera möjligheterna till studier på distans med hemuppgifter och via digitala verktyg. 

Sedan över två veckor tillbaka har lärarna kunnat ordna med distansundervisning och hemuppgifter för eleverna, som är i full gång och jobbar hemma. Heja alla våra duktiga elever, föräldrar och lärare! 

Vi märker att det är en avgörande del för kvalitet i distansundervisningen att vi kan prata med och handleda elever live och i nutid, även om vi just nu befinner oss i olika hem på Koh Lanta.

Eleverna på mellanstadiet har börjat med den digitala plattformen digilär och det funkar fint! Dessutom är det en bra introduktion inför kommande studier på Sofia Distans, där många av våra mellanstadieelever ska gå nästa läsår.

Här är några andra exempel på vad som skett under veckan: lärarna har spelat in sig själva och skickat filmsnuttar med hälsningar och motivation, filer med inspelad högläsning, samling i chat på messenger, skolplus med matematik, engelska, geografi m fl ämnen, handledning och uppföljning via skype eller messenger för de äldsta eleverna, som redan är vana vid att jobba utifrån digital plattform genom Sofia Distans eller Hermods. Träningspass på distans med några lokalkändisar från Koh Lanta, blandat med andra rörelsepass, har vi också fått till.

Den 1 april har vi också haft ett möte via videokonferens med Sofia distans och Jakob i Sverige för att följa upp alla elevers mitterminsomdöme.

Både elever, lärare och föräldrar blir bättre och bättre på att hantera den här nya situationen för varje dag som går. Men vi längtar alla så klart till den dagen skolan får öppna igen.

Nationella prov 

I Sverige har man den 23 mars ställt in de återstående nationella proven i år 3, 6 och 9 under våren pga det osäkra läget för skolväsendet i Sverige:

https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/coronaviruset-och-covid-19—regler-for-skolor-och-forskolor/coronaviruset—fragor-och-svar-om-nationella-prov-och-betyg

Eleverna i år 9 som går på Sofia Distans kommer dock att genomföra proven som planerat eftersom Sofia Distans har egna ämnesprov i svenska, engelska och matematik. Idag, fredag 3:e april, genomför vi det sista delprovet i svenska. Vi planerar att fortsätta att genomföra ämnesproven i matematik efter påsklovet och återkommer med information om det till elever och föräldrar i år 9 när det närmar sig.

Vad innebär beslutet om att alla skolor i Thailand är stängda sedan den 18 mars?

elever;

 • får planering och uppgifter att arbeta med hemma från sin lärare,
 • kan kontakta sin lärare för att få hjälp via messenger eller mail, kom ihåg att det går att ringa upp och prata live via t ex messenger också-inte bara skriva,
 • får inte vistas på skolans område över huvud taget,

föräldrar

 • har kontakt med lärare och Lola genom mail eller messenger,
 • stöttar sitt/sina barn med skolarbetet,
 • följer myndigheternas restriktioner och beslut,
 • får inte åka till skolan för spontanbesök eller samtal med lärare eller Lola.

skolan och vi som jobbar;

 • får tvingande direktiv från den Thailändska skolmyndigheten,
 • förmedlar information till föräldrar och elever om vad dessa direktiv innebär,
 • jobbar hårt för att på kort tid ordna undervisning på distans,
 • planerar för olika scenarion den här veckan, kommande vecka och längre fram,
 • har inga möjligheter att kringgå de intentioner som myndigheterna har med direktiven, dvs vi i skolan kan och får inte ordna vanlig verksamhet i ordinarie barn- och elevgrupper på annan plats,
 • riskerar böter och fängelse om vi bryter mot direktiven,
 • är medvetna om att det faktum att skolan och förskolan är stängda ställer till problem för alla, men att detta är en effekt av en pågående global kris och det är inte någonting som har sitt ursprung eller sin lösning här på Sanuk på Koh Lanta.

Vi påminner om att syftet med stängningen av skolan och andra verksamheter är att vi inte ska samlas i grupper på olika platser, detta för att minska risk för snabb spridning av viruset. Vi som är gäster i det här landet ska givetvis respektera intentionen med myndigheternas beslut.

Vi ska alltså inte samlas i grupperingar och bilda folksamlingar och framför allt inte inomhus, men inte heller på avgränsade ytor utomhus.

Det är viktigt att alla följer detta och det är också en förutsättning för att undvika framtida beslut om mer långtgående restriktioner.

Övrig information:

Resa till Sverige

Det finns flyg, men mycket glesare mellan avgångarna än vanligt, som trafikerar Thailand-Europa och gränserna är fortfarande öppna, både till och från Thailand och EU, men med vissa restriktioner. Det är alltså fortfarande möjligt att resa från Thailand till Sverige för svenska medborgare som önskar göra det, precis som det har varit under hela tiden Coronapandemin har pågått.

Undantagstillstånd råder i Thailand sedan den 26 mars

 • gäller tom 30 april
 • ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder.
 • åtgärder kommer tas löpande och annonseras genom dagliga tillkännagivanden från regeringen.
 • överträdelser är straffbelagda med upp till två års fängelse

Nu finns det ett nationellt utegångsförbud

Detta kan komma att ändras igen med kort varsel antingen i vissa provinser eller i hela landet.

 

 • Utegångsförbud råder från klockan 22.00-04.00 och är infört i hela Thailand från och med idag den 3 april och tills vidare. Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar böter på 40 000 THB och/eller upp till två års fängelse. 

 

Personer över 70 år, riskgrupper och barn under 5 år rekommenderas att helt stanna inomhus.

Svenska ambassaden uppmanar alla svenska medborgare att bära med sig ID-handling eller pass. 

Resenärer bör vara medvetna om att de kan bli placerade i karantän om de uppvisar symptom. 

Resenärer kan också bli ombedda att bära ansiktsmask.

Tidigare åtgärder som trätt i kraft är;

 • restriktioner för inresa i Thailand för utländska medborgare
 • provinsguvernörer har befogenheter att t ex stänga turistorter och utegångsförbud kan ske lokalt.
 • publika sammankomster är inte tillåtna
 • förbud att sprida desinformation om Covid-19
 • människor uppmanas att inte genomför icke nödvändiga resor i landet och militära checkpoints upprättas för att kontrollera resandet.

Krabi Department har infört nya restriktioner från och med klockan 15.00 den 23 mars till den 15 april.

Att bryta mot dessa restriktioner kan innebära böter på 100 000 THB och ett års fängelse.

 • alla tatueringsställen stängs
 • alla snorkel- och dykturer stängs
 • biljardbord och andra klubbar stängs
 • restauranger och cafeer stängs. Får hålla öppet för take away
 • restauranger på hotell får hålla öppet endast för hotellgäster
 • shopping mall och food court stängs. Supermarket zone för take away får vara öppet
 • skjutbanor stängs
 • endast mat, djurmat och medicin får säljas på marknader.
 • all fitness stängs
 • alla swimmingpooler stängs, men inte hotellens pooler och gym för boende hotellgäster enligt nytt beslut den 24 mars.
 • alla lekplatser och sportstadium stängs
 • Hot springs, Emerald pool och Nationalparken stängs.

Följ Svenska Ambassaden i Bangkok på sociala medier och besök regelbundet deras hemsida;

https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/thailand-bangkok/

Passa då också på att registrera dig på den sk. Svensklistan, så att ambassadens personal vet att du är här och hur du kan nås:

https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/

Ladda ner appen UD resklar och följ 

https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/

Folkhälsomyndigheten i Sverige:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

För frågor om din försäkring-tag kontakt med ditt försäkringsbolag.

För frågor om din flygresa-tag kontakt med ditt flygbolag eller där du har köpt din biljett.

För frågor om visum-tag kontakt med immigration i Krabi:

http://www.krabiimmigration.go.th/home

eller Thailändska ambassaden i Stockholm:

http://thaiembassy.se/en/home/

Tänk på att i alla sammanhang;

-waia i stället för att kramas eller ta i hand när du ska hälsa,

– undvika att bilda folksamlingar,

-hålla social distansering,

-tvätta händerna noga och lära barnen att göra det samma. Många gånger per dag.

-använd ansiktsmask eftersom det visar respekt för lokala uppmaningar om detta,

-stanna inne och hemma om du har minsta lilla förkylningssymptom eller feber.

Tillsammans kommer vi att ta oss igenom den här prövningen,

många varma hälsningar från alla vi som jobbar på Sanuk

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skolan