Skip to content

Veckobrev v. 12 – Koh Lanta

Veckobrev v. 12 – Koh Lanta

Vi har på kvällen den 17 mars tagit del av direktiv från den Thailändska skolmyndigheten om att alla skolor i Thailand ska hållas stängda från och med den 18 mars och tills vidare, med anledning av spridning av Coronavirus i landet och i världen. 

Myndighetens syfte med stängningen är att vi inte ska samlas i större grupper, framför allt inte inomhus, eftersom det kan öka risken för spridning av virus. Vänligen respektera detta.

Från och med nu och tills vidare är alltså skolan, förskolan och barnklubben stängda. 

Eleverna i förskoleklass och grundskolan kommer att fortsätta med sitt skolarbete genom hemuppgifter och distansarbete, se mer information om det längre ner i brevet.

 

Varje dag 15.00 nedanför Southern Lanta-frivillig träff

Från och med måndag är alla  föräldrar, barn och elever välkomna att samlas för att utbyta tankar, ideer, ta strandpromenad, leka, bada, spela strandfotboll och beachvolleyboll mm.

Det finns inget som hindrar att ni föräldrar eller eleverna själva samlas på olika platser och tider för att umgås, men håller er helst utomhus i mindre grupper. 

Förskola och barnklubb

Barnen i förskolan och barnklubben kommer inte att ha någon organiserad verksamhet från förskolans sida. Därför vill vi delge några pedagogiska digitala tips till er föräldrar som är hemma med era barn i förskoleåldern:

Det finns en väldigt bra app som heter Polyglutt, det är en inläsningsapp som ger barnen fantastiska möjligheter till språkutveckling. 

Ladda hem appen “Polyglutt”

användarnamn: polyglutthemma

Lösenord: 987654321

Det finns även bra material på UR Play(SVT).

Bästa bokstaven

https://urplay.se/serie/183649-basta-bokstaven  

Miniräknarna

https://urplay.se/serie/213774-miniraknarna 

Tripp, trapp träd

https://urplay.se/serie/214417-ny-sasong-av-tripp-trapp-trad

Skolan och skolgården är stängda och barn och elever får inte vistas på skolans område över huvud taget.

Skolarbete för alla elever i förskoleklass till gymnasiet:

Alla frågor som rör ditt eget barn och skolarbetet ska du som förälder ta i dialog med respektive lärare, i första hand via mail eller messenger.

Eleverna har fått med sig planering, uppgifter och material att jobba med hemma under den kommande veckan. Varje lärare kommer att ta kontakt med var och en av er och bestämma hur uppföljning och nya uppgifter kan delges. 

Vår ambition är att det ska finnas viss möjlighet till viss undervisning/handledning, möjlighet för elever att ta kontakt med lärare för att få konkret hjälp med ämnesspecifika uppgifter och även för våra longstayelever att ha genomgångar och prov, främst på distans. 

Varje lärare styr upp detta på olika vis utifrån varje elev och elevgrupps behov och förutsättningar.

Några tips på hur eleverna kan aktivera sig i pauser från det teoretiska skolarbetet:

Utskrivningssamtal och avskedstal

För de elever som enligt den ursprungliga planen ska sluta  nästa vecka kommer respektive lärare att ta kontakt med varje förälder för att se hur utskrivningssamtal och avskedstal kan ske för varje elev.

Kontakt med din lärare

Vi önskar att du som förälder till skolelever söker upp ditt barns lärare på messenger för att läraren den vägen kunna göra en grupp med er och på så vis kunna nå er snabbt och enkelt. Det innebär också att ni lättare kan hålla kontakt med varandra. Grupperna kommer att heta;

Boo (Lisa Svahn)

Gåbb (Mia Ekström Högfors)

Nåck (Lovisa Reutherborg)

Bangkok (Jakob Dahlbeck)

Sura Thani (Annelie Söderlund)

Chiang Mai (Marianne Lind-Erlandsson)

Hua Hin (Anette Söderberg)

Alla ev. övriga frågor, synpunkter och förslag ska ställas till Lola, gärna via mail eller messenger. Detta är mycket viktigt för att inte överlasta lärarna med frågor som inte är av pedagogisk karaktär. 

Kontakt med hemskolor i Sverige

Sanuk kommer att ta fram information om stängningen som varje lärare kommer att maila till varje elevs hemskola i Sverige i samband med att arbetsbeskrivningen mailas hem.

Tips om aktiviteter och hur man kan göra när skolan är stängd:

Håll på tider och rutiner. Börja arbeta med skoluppgifter varje dag klockan 08.30 och avsluta klockan 14.00 (eller 16.00 för de äldre eleverna som brukar sluta 16.00 på måndagar och onsdagar)

Bjud in varandra i mindre sällskap och hjälps åt att göra skolarbete tillsammans, helst utomhus. 

Det är inte meningen att flytta skolan i grupper till någon annan plats. Syftet med stängningen är att INTE samlas i grupper inomhus. 

Gå med i Fb-gruppen  

Bjud in varandra till lek och samvaro utomhus. 

Man kan t ex åka och göra batik hos Sam i Saladan, åka till Asa Lanta på Klong Nin, träffas på stranden och spela beachvolleyboll, fotboll, strandtennis och annat tillsammans.

 

Vilka finns kvar i skolan och på Koh Lanta?

Vi som arbetar kommer att stanna kvar i skolan och på Koh Lanta enligt vår tidigare planering. Det betyder att Lola, Tina, Johannes, Lill, Mia, Jakob och Anette är kvar till slutet av maj/början på juni.

 

Lisa, Annelie, Lovisa, Marianne och Camilla kommer att resa hem under mars och april som planerat.

 

Detta kan dock komma att ändras om Svenska eller Thailandska myndigheter kommer med tvingande direktiv som innebär att vi måste lämna Koh Lanta och flyga till Sverige i förtid.

Allmän information

Följ Svenska Ambassaden i Bangkok på sociala medier och besök regelbundet deras hemsida;

https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/thailand-bangkok/#

Passa då också på att registrera dig på den sk. Svensklistan, så att ambassadens personal vet att du är här och hur du kan nås:

https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/

Folkhälsomyndigheten i Sverige:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Gå med i Fb-gruppen Vi älskar Koh Lanta och följ information från Kim Wadström.

För frågor om din försäkring: Tag egen kontakt med ditt försäkringsbolag.

För frågor om din flygresa: Tag kontakt med ditt flygbolag eller där du har köpt din biljett.

Vi passar på att vädja till alla om extra försiktighet:

  • Tvätta händerna ofta och noga, lär ditt barn att göra detsamma.
  • Hosta och nys i armvecket, lär ditt barn att göra det samma.
  • Undvika att röra ögon, näsa och mun, lär ditt barn att göra det samma.
  • Stanna hemma om du är sjuk och håll barnen hemma om de är sjuka.
  • Träffas och umgås utomhus och undvik att samlas flera personer inomhus.

Tänk på att lugn, vänlighet och hjälpsamhet är extra viktigt när speciella händelser inträffar och det är nu också viktigt att tänka på att inte sprida oro till barnen. 

Gå gärna in på Rädda Barnens hemsida och ta del av råd och tips kring barn, Corona, samtal och att vara hemma i stället för i skolan:

https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/coronaviruset-tips-rad/

Ta för vana att titta på Lilla aktuellt tillsammans, där är man bra på att ta upp aktuella och även svåra ämnen på ett sätt som passar för barn.

https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt-skola/

Vi kommer självklart att hjälpas åt på alla sätt och vis och vi vill tacka för allt gott samarbete hittills-tillsammans är vi starka!

Lola Holmstedt, rektor

Tina, Johannes och alla lärare på Sanuk Svenska Skolan Thailand, på Koh Lanta

svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skolan