Skip to content

Veckobrev v. 12

Veckobrev v. 12– Koh Lanta

Nu går vi in i sista veckan innan påsklovet och skolan börjar gå in i lågsäsongstempo. Det innebär att antalet elever nu blivit och blir märkbart färre och vi som är kvar kommer att komma varandra ännu närmare. Var period har sin charm här på Lanta och detta är en del av charmen med lågsäsong. Lärarna som är kvar håller fanan högt och vi planerar för en mängd intressanta, roliga och lärorika aktiviteter under kommande veckor fram till påsklovet v 14 och veckorna efter lovet. Schemat kommer också att genomgå några förändringar framöver och detta informerar vi om under v 12. På onsdag och torsdag kommer Sanuk att få besök av en delegation thailändska elever och lärare från en högstadieskola i Trang. 6 lärare och 12 elever i högstadieåldern kommer att besöka oss och träffa våra elever under onsdag eftermiddag och torsdag förmiddag. Det kommer att bli ett spännande möte och utbyte av erfarenheter och är något vi ser fram emot med spänning.

Förskola och förskoleklass rum Looma, Chang och Nåck

I veckan har vi fortsatt med nedskräpning och återvinning som Thaitema. Vi åkte till Lanta Noi och städade stranden. Vi skapade en sorteringsstation där barnen kunde sortera glas, metall, plast, pappersförpackningar och brännbart direkt på stranden. Vi har läst en miljösaga som handlar om rädda havet med hajen Kaj. Efter sagan reflekterade vi tillsammans i grupper om hur vi kan vårda vår miljö. Förskolan och Förskoleklassen skapade tillsammans med skräpet vi plockat ute på vår gård.

Åk 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching Chok

På idrotten har vi tränat på vår bollkontroll genom olika övningar. Vi har också haft en härlig poolgympa till svängig musik. I Boo har vi under veckan tränat på färdigheter som huvudräkning och problemlösning. Vi har tittat på film om olikheter och samtalat om att vi alla är unika. I Ching Chok har vi arbetat med sopsortering och jämfört skillnader och likheter mellan Sverige och Thailand. Gåbb har lärt sig mer om vanliga svenska fåglar. Vi har sett film, läst och ritat fina fågelböcker.  På svenskan har eleverna lärt sig stava till ord som handlar om känslor. Klassen spelar schack så fort de får tillfälle och de börjar bli riktigt duktiga.

Idrott på måndagar och torsdagar. Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 3-4-5-6 rum Hua Hin, Chiang Mai och Phuket

Phuket har varit ute på Arunas eko farm under en heldag. Vi, barnen och jag, var eniga om att det var helt fantastiskt att få vara med om den här dagen. Vi fick en rundtur på gården med prat om olika saker. Bland annat tittade vi på husets konstruktion. Det är byggt med stockar som pelare och vi pratade om varför de har byggt så. Barnen fick tänka till och Aruna pushade dem till att tänka och prata. Mycket givande och bra samtal om huset, vattenledningar och vattenförvaring. Dessutom fick de kunskap i hur man kan rena vatten. Vi avslutade genom att gå ner till havet och bada och sedan fick vi lunch. Trötta men otroligt nöjda återvände vi till skolan. Jag Kia tillsammans med Rasmus och Melker slutar nu på fredag. Vi säger “Pop kan mai”. Resten av klassen flyttar över till Ching Chok, Hua Hin och Chiang Mai där de välkomnas av Lola, Mia och Jonas och alla nya kompisar.

Hua Hin har fortsatt med sitt skrivande i veckan. Vi har fokuserat på vad en dikt är och skapat egna dikter. Så imponerande texter. Vi har också avslutatat arbetet med kropppens sinnen och kommer att gå över till vad kroppen behöver. Vi har under några veckor läst vissa utvalda böcker i klassen. Nu har vi kommit till slutet i de båda och tränar på att återge miljöer, personer och händelser i rätt kronologisk ordning. I SO har vi nu arbetat klart med Norden. Vi har sett många spännande avsnitt i Geografens testamente och läst faktatexter gemensamt.

Chiang Mai har haft mycket fokus på thaispråk eftersom många är på väg hem och vill ha sitt thaispråksdiplom. Vi har haft en elevs mamma och pappa på besök som kan thailändska och hjälpt oss att uttala ord bättre och dessutom lära oss massor av nya ord och meningar. Vi var två klasser och passade på att utnyttja salan. I övrigt har det varit fokus på att bli klar med sin planering innan påsklovet och eleverna har av den anledningen också börjat samarbeta mer. Samarbetet gör att de lättare kan hjälpa varandra med idéer kring t.ex. att skriva artiklar och lösa matematiska problem. Att samarbeta är såklart också roligare än att arbeta enskilt. Åk 6-9 rum Trang och Bangkok

Denna vecka har varit en “vanlig vecka” såtillvida att eleverna har jobbat med sina planeringar, genomfört prov, läxförhör samt en massa eget arbete. Att sitta utanför klassrummet kan ibland vara omöjligt , nu när vi har det så varmt. Många tar därför chansen att nyttja några av de lediga AC-kylda klassrummen för att kunna sitta extra ostört och jobba med sina arbeten. Två barn från förskolan och från förskoleklassen frågade oss lärare i början av veckan, hur det var att gå i åk 6-9. De trodde det skulle passa dem för de ville gå “i skola på riktigt”. De fick komma och pröva under en lektion, de bestämde att de “gick i nian”. Våra äldre barn är viktiga förebilder för de yngre och skötte sig galant. Att vi inspirerar och berikar varandras vardag uppmärksammade vi lite extra under onsdagens samling. Hela skolan uppmärksammade den 21/3, vad det innebär att ha tre stycken kromosom nr 21, vi sjöng och bytte strumpor mot flippfloppisar och “rockade flippflopps”. Det är viktigt att vi alla tänker på att vi är olika och att vi berikar varandras arbetsdagar, något som både stora som små behöver tänka på!  

På idrottslektionen i torsdags spelade eleverna tennis och det var en uppskattad lektion. De var väldigt duktiga!

Kom ombytta för idrott på stranden och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det. Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker i plastlådan utanför Chang, vi sorterar och skänker allt i maj.  Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

 

‘Tack för en jättefin vecka alla elever och föräldrar och vi ses-pop kan mai!