Skip to content

Veckobrev vecka 36 – Koh Lanta

 Veckobrev vecka 36 – Koh Lanta

Under veckan har vi besökt Lanta Animal Welfare(LAW). Vi fick en guidad tur av grundaren av organisationen, hon lärde oss bland annat om vad en veterinär gör, hur de arbetar med att förbättra livet för de hundar och katter som finns på ön.  Vi fick också chans att klappa gulliga katter och hundar. Barnen uppskattade det verkligen.

Veckan har också präglats av mycket  sång och dans. Sanuksången, rim och ramsor samt linedance.

På tisdag den 13 september 09.00 kommer vi att springa Lantajoggen på stranden tillsammans med Lilla svenska skolan. Alla föräldrar är också välkomna att vara med och gå, lunka eller löpa. Den som vill kan lämna en frivillig springslant, som vi skänker till Lanta Animal Welfare. http://www.lantaanimalwelfare.com/

Förskolan

Vi har redan varit här på förskolan i tre veckor. Vad tiden går fort när vi har roligt. I förskolan lär vi mycket på ett lekfullt sätt och den här veckan har vi arbetat mycket med thailändska färger och matematik. På måndagen går vi på jakt efter saker med dagens färg si Luang och på tisdagen efter saker som är si chompoo. I vårt rimmemory tränar vi både språk och matematik. Hur många par fick vi och kan man ta reda på det genom att till exempel mäta korten?

År F-1

Den här veckan har barnen fått simträna på idrotten, det fortsätter vi med på onsdagarna. Vi arbetar med att dela upp tal för att befästa taluppfattningen. I svenskan lyssnar vi på ljud och lästränar. Många vill nog ha ett djur efter vårt besök på LAW. Åk gärna dit och besök djuren. Vi har börjat sätta innerväggar i vårt hus som åk 1 gör i slöjden/tekniken, f-klassen passade på att köra röris då.

År 2-3

Att kunna sätta ord på hur man tänker och vilka strategier, man kan behöva för huvudräkning, är viktigt. Därför har vi fokuserat mycket på just det, på mattelektionerna. Att ta mycket eget ansvar för sitt arbete och sin inlärning är också mycket viktigt. Vi har därför infört “eget arbete” i veckan, där barnen själva planerar vad de behöver arbeta med. Eftersom eleverna är så flitiga har vi även hunnit med siffror på engelska och självklart ett nytt kapitel i “Lola och Fred”. En toppenvecka helt enkelt!

År 4-5

Vi har jobbat vidare med vårt författarskap och gått igenom regler (eller dvs. att det inte finns några regler) för särskrivningar. Vi har också jobbat med natur- och kulturlandskap i geografi samt tittat på en fantastisk rolig onlinekarta där vi kan se de jordbävningar som inträffat på jorden den senaste tiden. I träslöjd/teknik bygger vi hus för fullt och skrattar högt åt de lite speciella lösningar som vi får ta till när vi inte har en fullt utrustad träslöjdssal. Problemlösningen blir ett faktum och det är underbart att se elevernas engagemang! Slutligen har vi påbörjat ett favoritområde inom matematiken – kluringar! Vi har övat på att tänka “utanför boxen”. Här kommer en av veckans kluringar, ni kan alltid fråga någon av 4-5orna om ni kör fast:

En man gick ut för att fiska till dagens middag. Det var en bra dag och han fick en god fångst. På vägen hem mötte han sin fiskarkompis som inte hade haft samma tur. Mannen gav därför kompisen halva sin fångst plus en halv fisk, men han delade ingen fisk.Sedan gick han hem till sin gamla mamma och gav henne hälften av det han hade kvar plus en halv fisk, men han delade ingen fisk. Utanför dörren satt en tiggare och mannen gav då tiggaren hälften av det han hade kvar plus en halv fisk, men han delade ingen fisk. Väl hemma välkomnade hans fru honom i dörren och då hon såg fisken i korgen så utbrast hon; – Åh vad bra att du har fångat fisk till middagen!

Fråga: Hur många fiskar fick mannen upp från början?

Åk 6-9

Vi har fortsatt med konditionsträning på idrotten. Vi tränar just nu inför Lantajoggen, som är nästa vecka. I klassrummet jobbar vi som vanligt med många olika saker. Den här veckan har det bland annat varit franska revolutionen, musikinstrument, välfärd, slöjdplanering, räkneuppgifter med pythagoras sats, engelska glosor och dialogskrivning i svenskan.  Ett par elever har även börjat med första Thaikursen den här veckan. I första thaikursen lär man sig bland annat veckodagar, färger, siffror och frukter.

Vi önskar er en trevlig helg 

pop kan mai wan djan!