Skip to content

Veckobrev 17 – Koh Lanta

Veckobrev 17 – Koh Lanta

Ännu en kul vecka är till ända på Sanuk. Nu har vi fem härliga veckor kvar, innan vi stänger skolan för den här säsongen!
Den här veckan har förskolebarnen lärt oss mer om sköldpaddor på storsamlingen. Vi fick gå en tipspromenad med faktafrågor om sköldpaddor och så fick vi lära oss vad sköldpadda heter på engelska, thailändska, isländska, ryska, holländska och norska. I förskolegruppen finns flera barn som har annat modersmål än svenska och de har delat med sig av sina kunskaper.

På thaitemat den här veckan hade vi ett av våra favoritteman, besök i regnskogen.  Den här gången var det en stor grupp, på 17 elever och två pedagoger som åkte dit. Gruppen delar med sig av sitt besök:
Vi började med att titta på en stor kungskobra som bodde i ett terrarium. Efter det gav vi oss ut på vår vandring mot fladdermusgrottan och vattenfallet . När vi kom fram till fladdermusgrottan såg vi först inga fladdermöss. Men vi elever kröp in i de mörka, smala grottorna och väckte fladdermössen med våra ficklampor och då visade de sig för oss. Efter besöket i fladdermusgrottan vandrade vi vidare mot vattenfallet. Efter vägen såg vi både termitstackar, spindlar och stryplianer. När vi så efter en ganska svettig och brant vandring kom fram till vattenfallet, fanns där inget vattenfall, bara en liten pöl! Vi misströstade dock inte utan några av oss svalkade oss i det vatten som fanns och andra lekte eller fikade. Vi hade en riktigt rolig stund innan vi begav oss tillbaka till civilisationen!
De elever som inte var med i regnskogen var antingen och poijade med Paz eller lärde sig att vika handdukar till fina konstverk.

I torsdags blev det oväder på Lanta, det blåste och åskade. Strömmen försvann en stund, så när det blev för varmt i klassrummen gick vi ut i korridoren på övervåningen och tittade på blixtarna. En av de äldre eleverna, som just läst om ljud i fysiken, förklarade varför man ser blixten först och hör mullret efter en stund.

Nästa onsdag och torsdag får vi besök av barnen från Children of the forrest. På torsdag har vi därför ingen storsamling, utan vi bjuder istället in alla föräldrar till strandhäng tillsammans med oss och våra gäster mellan kl 12-14, på stranden nedanför Southern Lanta.

 

Förskolan
Den här veckan har vi haft tema sköldpaddor på Chang. Vi har bland annat lärt oss fakta om sköldpaddan. T ex att sköldpaddshonan gräver ner sina ägg i sanden, kan hålla andan under vattnet i tre timmar och att deras mun som inte har några tänder kallas näbb.
På stranden har vi gjort sköldpaddor i sanden och vi avslutade vårt tema med torsdagsmys med fika och en film om sköldpaddor.
Under veckan som gått har vi svalkat oss i poolen nästan varje dag, här är väldigt varmt just nu. På ett av passen hade vi Miniröris i poolen. Barnen var superduktiga.
Förskoleklassen har haft arbetspass om talen 1-5 samt arbetat med bokstaven U.

 

Åk 1-5
Veckan började med att vi planerade, för att hinna allt som skulle göras under veckan. Även denna vecka slutar många elever och alla vill bli klara med sina uppgifter. Det har arbetats mycket duktigt med alla uppgifter och de flesta hinner även göra extra arbetsuppgifter som gör att de befäster sina kunskaper.
De yngre eleverna arbetar med att skriva till bilder och de har börjat träna på multiplikationstabellerna. De äldre har avslutat sina studier av Syror och Baser med att skriva en egen laborationsrapport.
Förutom att säga hej då och pop kan mai till en massa kompisar den här veckan, har vi också sagt hej då till Ulla, en av våra lärare. Från och med nästa vecka har vi en grupp i åk 1-3 och en grupp i åk 4-5.

 

ÅK 4-6
Vi jobbar på med våra planeringar. Alla elever är väldigt flitiga.
På idrotten i onsdags hade vi vattengymnastik. Det gick riktigt bra och var faktiska ganska jobbigt. Det roligaste på hela gympapasset var att ”cykla” på en flytkorv.

 

Tack för en trevlig vecka!
Vi ses på måndag.

/personalen på Sanuk