Skip to content

Veckobrev 21 – Koh Lanta

Veckobrev 21 – Koh Lanta

Då var den näst sista veckan på det här läsåret till ända. I år har vi ett ganska stort gäng elever som stannar kvar till avslutningsdagen, men vi har ändå börjat med avtackningarna den här veckan.
Den stora händelsen den här veckan var skolutflykten! Alla elever både i skolan och på förskolan plus alla lärare och några föräldrar åkte i onsdags på en heldagsutflykt till Krabi. Vi startade skoldagen tidigare än vanligt, redan 7.30 satt vi i bussarna på väg mot första delmålet Tiger cave temlpe. Väl där började vi med den tuffaste delen på hela resan, vi tog oss de 1237 trappstegen upp till utkiksplatsen och den jätte Buddha som står ovanför templet. Har man inte gått 1237 branta trappsteg i värme, vet man inte hur jobbigt det är. Några elever blev riktigt trötta efter vägen, men vi peppade varandra och kämpade tillsammans, så som vi alltid gör på Sanuk. Känslan många kände när de tog det sista trappsteget upp till toppen var en blandning av lycka och trötthet. Alla klarade den tuffa utmaningen, även om det ibland hade känts som att man bara ville sätta sig ner och ge upp. Vilka kämpar våra elever är!
Väl uppe på toppen njöt vi en stund av den vackra utsikten, sedan var det dags att vandra ner för alla trappsteg igen. Stundtals är trappan väldigt brant, så även att gå ner var en utmaning, speciellt för de elever som är lite höjdrädda. Men eftersom vi fixar allt tillsammans, gick även det här bra.
Efter vandringen besökte vi templet och tittade i grottan där tigrarna hade bott. Vi blev även välsignade av munkarna och fick ett varsitt lyckoarmband. Efter lunch och glasspaus rullade vi mot Koh Lanta igen. Men vi gjorde ytterligare ett stopp på vägen, nämligen vid Emerald pool. Där gick vi ungefär 1,5 kilometer in i regnskogen till den fantastiska naturpoolen och tog ett välförtjänt dopp. Både elever och vuxna njöt verkligen av att få svalka av sig och leka och busa i vattnet efter förmiddagens tuffa vandring.
Det blev en fantastiskt härlig dag som gav oss många nya upplevelser och många glada skratt men även lite träningsvärk.

Träningsvärken försökte vi råda bot på under torsdagens storsamling, då en förälder som är yogainstruktör körde ett kort stretchingpass med oss.

I fredags fick vi återigen veta lite mer om två spännande yrken. Den här gången var det en förälder som jobbar som polis och en som jobbar som livvakt som berättade om det för oss. Det var väldigt spännande och jag tror att flera av barnen skulle kunna tänka sig något av dessa yrken när de blir stora.

 

Förskolan
Den här veckan har gått i julens tecken inne på Chang. Det går alldeles utmärkt att fira jul trots att vi befinner oss i Thailand och det är maj månad. Vi har tillverkat snöflingor av papper, skapat en egen julgran med hjälp av stolar, tyg och pysselmaterial. Vi har lagat julbord med korv, skinka, potatis, ägg, sill och pepparkakor av playdo-deg. Vi har också slagit in julklappar som vi lade under vår gran. Sen har vi haft julfest där vi har spelat julmusik, sjungit julsånger, dansat runt vår gran och öppnat paketen.
En dag bjöd vi även in skolbarnen som fick komma in till oss och bli serverade julmat. Då hade vi en restaurang och gästerna fick betala med baht.
I övrigt har vi som vanligt pysslat, spelat spel, byggt mycket med klossar och lego, läst böcker, lyssnat på musik, hoppat hopprep, lekt i sandlådan, poijat och spelat King ute på gården. Vi har också haft musiksamling där vi använde musikinstrument och övade på olika rytmer.

 

Skolan
De yngre eleverna har haft mycket högläsning i veckan. De tycker det är väldigt kul och vill gärna att deras lärare ska läsa hela tiden. Just nu läser de en av de spännande böckerna om Dalslandsdeckarna. Mellan läspassen jobbar eleverna mycket flitigt med att göra klart sina planeringar. De har också hunnit med att ta paus i jobbet för att gå till poolen och svalka av sig. I poolen blev det en massa lek och bus och flytkorvarna användes flitigt bland annat som cyklar.

Mellanstadieeleverna har den här veckan bland annat jobbat med matematik och mönster genom att spela sänka skepp. Det var väldigt kul tyckte eleverna. Flera elever har också visat sina goda kunskaper i matematik genom att de har gjort ett matteprov.

I klassrummet hos de äldre eleverna fortsätter det hårda arbetet med att få klart alla uppgifter som de fått med sig från hemskolorna. Det är en salig blandning av jobb som pågår samtidigt. Den här veckan har de bland annat skickat in ett reportage om hur det är att jobba på en oljeplattform, ett prov om reklam, en bild på ett klot med skuggor gjort med kolpenna, två bokrecensioner, ett brev på engelska om veckan som gått och ett kemijobb om mark och metaller.

 

Tack för en fantastik vecka!
Nu kör vi så det ryker sista dagarna…

/ Personalen på Sanuk