Skip to content

Veckobrev 48 – Koh Lanta

Veckobrev 48 – Koh Lanta

1:a advent firades på skolan med besök av Svenskakyrkan. Eleverna bjöd på underbar sång, dramatisering och textläsning. Vi fick njuta av härliga adventssånger.I salan trängdes föräldrar, syskon och  andra släktingar, det skapade värme och en härlig gemytlig stämning.

 
Thailandstema: Risskörd
I början av hösten var ett gäng elever iväg och planterade sumpris. Nu var det dags för samma elever att skörda torrt ris. Vi blev upphämtade med skolbussen och åkte iväg till Lanta Noi. På Lanta Noi tog vi oss vidare på mindre grusvägar rakt in på ön. Vägen kantades av gummiträdsodlingar. Väl framme möttes vi av böljande risvippor och risskördande thailändskor. Det växte både vita och svarta risvippor på fälten. Risplantorna var ca 130 cm höga och växte med ca 20 cm mellanrum. Vi fick varsin kniv och en av damerna visade oss tekniken för att skörda för hand. Vi skar av vippor och lade i buntar. Riset ska sedan torkas innan det kan skalas och ätas. Det var en spännande och ny erfarenhet för oss alla.

Loy Kratong
Loy Kratong är en av Thailand största högtider som vi passade på att fira. Loy betyder ”flyta” på thailändska och Kratong är en symbol för lotusblomman. Vi tillverkade våra egna kratonger av skivor av bananstockar. Skivan dekorerades av bananblad som vi vek i fina formationer och dekorerade kratongen med vackra blommor, bl a. orkideér. Vi hade även tre rökelser och ett ljus som sedan  tändes på kvällen när respektive familj skickade ut sin kratongen i havet. Men innan kratongen flöt ut lades också en bit nagel och ett hårstrå med på ”lotusblomman”.

Allt detta görs för att visa tacksamhet för att vi har vatten och att vi lämnar allt gammalt bakom oss.
Förskolan
Veckan har dominerats av adventssånger som vi tränat inför fredagens adventssamling. Vi har lärt oss nya ramsor och sånger. Vi har lekt med det svenska språket. ex Solen skiner= Lolen liner, tolen tiner, molen miler. Vi kom också på att vi kan ett språk till; kroppspråket. En pedagog visade med kroppen  olika saker och barnen  gissade rätt på allt! Vi tillverkade kratonger tillsammans med skolan på onsdagen. Se gärna bilder på hemsidan. Vi har lekt på stranden och badat i poolen.

Åk 4-6
Vi har börjat arbeta med arbetsområdet värme i gruppen. Vad kan väl passa bättre i värmen och solen här i Thailand? Vi ska under temat ta reda på vad värme är, hur det sprids, vad som leder värme mm. Nästa vecka fortsätter vi med att experimentera i ämnet i grupper.

I svenskan skrivs det julmysterier, vi läser mycket texter av olika slag och arbetar med stavning. I matematiken har flera fördjupat sig i tabeller och diagram, andra i geometriuppgifter. Vi har även arbetat med skalor.

Nu är en tid då många arbeten färdigställs och arbetsområden avslutas. Vi har fått ta del av fina arbeten om havsörnar, europeiska länder, vikingasagor, problemlösningsuppgifter och mycket annat. Vilken vetgirig och ambitiös grupp! Det är verkligen förmån att som  lärare få lära känna och arbeta med dessa härliga elever.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Ha en härlig helg.
Väl mött  vecka  49!

Hälsningar Personalen på Sanuk