Skip to content

Veckobrev 4 – Koh Lanta

Veckobrev 4 – Koh Lanta

Ner ifrån balkongen på andra våningen släppte våra 1-3:or sina fallskärmshoppare. I området luft hade de i uppgift att skapa en fallskärmshoppare som utnyttjade luftmotståndet maximalt. Att praktiskt undersöka ökar förståelse för saker som annars är lite abstrakta. Ritningar har ritats och modeller skapats. Vilka kreativa elever vi har här!


Morgonsamling
På skolan fortsätter vi att arbeta aktivt med RAR. På måndagen fick vi lära oss en ny sång och rörelseramsa om Ola från Gudbrandsdalen. Det var mycket fniss när vi sjöng och härmade. Härligt att se hur alla vågar bjuda på sig själva. På tisdagen lästes en liten berättelse som handlade om att komma i tid. I mindre grupper diskuterade vi utefter olika frågor om tid bl.a. Är det ok att komma sent? Spelar det någon roll vem som väntar? Spännande och kloka tankar. På onsdagar kommer vi att prata nyheter. Det är nyheter ifrån omvärlden tagna mestadels ifrån Lilla Aktuellt. Vi hade en bra diskussion om Instagram och hur vi lägger ut bilder. På torsdagens storsamling fick föräldrarna tillsammans med elever sjunga rörelseramsor. Oj så mycket fniss och leenden! De fick också höra lite av vad eleverna lärt på morgonsamlingarna under veckan. På fredagens samling pratade vi om hur vi är som goda vinnare. Det var många som hade goda idéer till hur en god vinnare är. Vi slutade samlingen med att leka ”Amöba”.

Kom ihåg
På skolan har vi beslutat att mobiltelefoner, datorer, Ipads och andra elektroniska hjälpmedel används vid behov i klassrummen och lämnas där på rasterna. På rasterna vill vi att eleverna socialiserar, umgås och pratar med sina skolkompisar.
Vi har på skolan tittat över våra telefonlistor. Det är väldigt många familjer som endast har svenska telefonnummer anmälda till skolan. Ni som har bytt till ett thainummer, lämna det till oss så vi kan föra in det i våra listor och nå er ifall något skulle hända.

Vill påminna också påminna om studiedagen fredag den 1:a februari, då är skola och förskola stängd.

Februarilov har alla långtidselever (de som går på skolan 12 veckor eller mer) vecka 8 i år. Glöm inte att skicka ett SMS till skolan om ert barn blivit sjukt. Telefonnummer till skolan 08-444 37 566 och till Förskolan 08-728 49 877.

Simskola
Nu är det tredje veckan med fulla grupper i den populära simskolan. Det är väldigt roligt att se hur barnen utvecklas under veckan. Många tycker det är så bra att de väljer att gå ytterligare en vecka.

Förskola
Verksamheten på förskolan, har kretsat kring den thailändska veckans färger. Vi har pratat om vad veckans dagar och dess färger heter på thailändska och knutit det till någon skapande aktivitet och någon lek. Vi har gått på “skattjakt” efter färger på förskolan, solar har målats, händer och fötter har tryckts, frukter har målats av och fjärilar har knåpats ihop.

På förskolans/barnklubbens storsamling denna vecka fick barnen tillsammans med sina föräldrar tillverka varsin “drillpinne”. Detta är något som skolbarnen tillverkar på ett thaitema, och som då våra barn (med hjälp av er föräldrar) också fick möjlighet att knåpa ihop. Dessa kommer vi att jobba mer med nästa vecka, så då vill vi att de kommer tillbaka till förskolan/barnklubben.


Barnklubb
Ännu en vecka har passerat och den här veckan hälsar vi sex nya barn välkomna till Barnklubben och nu är vi en stor och härlig grupp!
Den här veckan har vi startat upp med dans och rörelse i salan. Barn har en stor förmåga att uttrycka sina känslor och sinnesstämningar genom dans och rörelse och att dansa stärker motoriken och ökar barnens kroppsmedvetande samt självkänsla. Vi dansade ”Kroppsdelsdansen”, ”Hanneman” och ” Spegel och filmstjärna”, så kul! Under veckan har vi även lekt många namn- och samarbetslekar för att lära känna varandra. I vårt Thaitema så har vi undersökt en ananas och bl.a. målat av den, barnen är så duktiga på att skapa.
I onsdags på den gröna dagen ” sii khiaow” lekte vi och förskolan en rolig mattelek som heter ”Giftorm”. Det gäller att plocka så många ormar som möjligt utan att ta den giftiga:) så spännande…
Idag avslutade vi veckan med ett dopp i havet!

Förskoleklass
Nu har en till vecka gått, tiden går fort när man har trevligt tillsammans, vilket vi har. Nu är vi tolv elever i klassen vilket är kul när man ska leka lekar, sjunga, samarbeta och lära tillsammans.

Denna vecka har vi hunnit med två thailandteman. Vi har varit till templet och vi har gjort drillstavar. Innan vi åkte till templet pratade vi om berättelsen om Buddha och några symboler som finns inom buddismen. I templet fick vi träffa en munk och vi fick överlämna gåvor till honom. Då måste man göra på ett speciellt sätt och man gör olika om man är tjej eller kille. Fråga gärna barnen hur de gjorde. Vi fick också tända ljus och rökelse. Vi fick även ta emot gåvor från munken. Barnen tyckte det var spännande.

Vi har även gjort drillstavar. Med lite hjälp kunde barnen klara av det mesta. De blev riktigt fina. Det var ett gäng stolta elever som gick hem med sina drillstavar.

Nu har vi läst färdigt kapitelboken “Konstiga djur” och gjort en enkel recension om den. Veckan experiment handlade om “vad flyter?”

Skolarbete år 1-3
I klassrummet har det jobbats på mycket flitigt. Vi påbörjade förra veckan ett område om luft. Här undersöker vi luftens egenskaper. Vi tränar oss i att skriva enklare ”labrapporter” med hypotes och genomförande. I matematiken fortsätter vi att arbeta med geometri. Vi har klippt geometriskafigurer och byggt figurer som vi med hjälp av lägesord beskrivit för varandra. Så spännande att få höra elevernas beskrivningar!

Skolarbete år 4-6
Nu har vi påbörjat ett större arbete kring världsreligionerna. Inför arbetet pratade vi om själva begreppet religion. Vad betyder det att tro på något/några? Vi har infört något som vi kallar för “ögonblick”. Fem minuters skrivande har alla tid till varje dag och här får man tillfälle att skriva om vad som har hänt det senaste dygnet. Det blir lite som att skriva dagbok men formen är betydligt friare. Denna övning kommer vi även att göra på engelska framöver.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Njut av helgen och välkomna tillbaka nästa vecka.

Hälsningar Personalen på Sanuk