Veckobrev 21 – Koh Lanta

På måndagen när eleverna gick in i storylinerummet möttes de av att mitt i samhället låg det nu en soptipp. Va! Den vill vi inte ha här! Nu måste jag nog flytta! Var några av karaktärernas kommentarer till ”sabotaget” i samhället. Efter en stunds diskussioner så kom gruppen fram till att de skulle sortera soporna och göra en avfallsstation utanför ICA. De skulle först lära sig mer om vilka sopor vi skull sortera och utifall några gick att återvinna. Lite senare fick vi lyssna till de pålästa elevernas redovisningar. De kan berätta fritt, svara på följdfrågor som ibland också gör att vi drar paralleller till annat de kan och lärt. Allt för att få en hållbar utveckling. Stor applåd till alla!

Inte nog med att det var en soptipp denna vecka, nu hade vi också fått ett mail ifrån en skolklass i tyskland som ville åka till Elistad på skolresa. Karaktärerna fick via ett chattforum svara på frågor ifrån ”de tyska barnen”. De ville tälta och undrade var och hur länge de kunde göra det här. Barnen undrade också om de fick elda, hugga ner träd i skogen, slänga skräp och ha med sig husdjur. Våra svar behövde vi tänka igenom och ibland fundera tillsammans över ett tag. I allt detta kom Allemansrätten upp och vi var tvungna att ta reda på mer om den.

Kom ihåg
På torsdag den 30/5 är det läsårets sista skoldag! På torsdagens samling kommer det också att bli en del sånger och andra uppträdande. Inget föräldrafika på skolan denna sista torsdag. Vi slutar dagen som vanligt klockan 14.00. Det kommer att vara avtackningar både på onsdagen och på torsdagen av skolans elever. Kom gärna och var med!

The final count down
På torsdagen samlades leksugna, barn, föräldrar och pedagoger i Salan. Lag delades in och sedan gick vi tillsammans igenom vad som skulle ske under dagen. Deltagarna i lagen började med att få välja varsin egenskap utav de sex olika alternativen vi gav. Först ut var den ”fotflinke”. Med fötterna och två andra kompisar skulle han göra en fläta. Här var det hög koncentration och koordination. Nästa gren var tennisbolletning för den ”lyssnande” iklädd strutar och minimalt seende. Strax var det den pricksäkres tur där pennan efter att ha satts i gungning skulle ner i flaskan. Det visades prov på en och annan snygg höftrörelse! Den ”snacksalige” fick sedan lägga sig i en ring och skapa en historia med resten av de snacksaliga. Den som först blev tyst eller inte visste vad den skulle säga åkte ut. Oj, vilken fantasihistoria det blev! Nu var det den ”starkes” tur! Det gällde att vara stark mentalt. Utan att röra en min skulle den starke stå medans alla andra gick runt, gjorde miner och ”tokade sig”. Vilka ”stoneface”! Sist ut var den uppmärksamma! Vi avslutade allt med att leka General och spion. Tack alla för en super förmiddag i RAR tecken. Här visades stort prov på bl.a. ödmjukhet, mod och kämparglöd!

Klassrumsarbete i skola och förskola
Mycket av veckans arbete har varit i storylineprojektet, men inte allt. Det har tragglats multiplikationstabeller och några har fördjupat sig i matematiska problem. Arbeten att göra ifrån hemskolorna ramlar in och för några har det varit ganska mycket att göra. Det har lästs engelska dialoger och några har funderat över skillnaden mellan some och any. Sophia Distans eleverna gör nu sina sista prov, kompletteringar och inlämningar. Härligt kämpat!

Morgonsamlingar
Här går en hel hög med elever med skådespelartalanger. På flertalet av veckans morgonsamlingar har vi nu haft drama och spelat pjäs. Vi har hunnit med ungefär två scener på en morgon. Alla har en roll och är viktiga. En del med långa och många repliker andra med lite färre. Pjäsen handlar om miljö, sopsortering, allemansrätten och om utsläpp. Det har funnits roller som troll, pappersavfallsbehållare, barn, träd mm. Tänk vad alla bjuder på sig själva och verkligen vägar stå och agera inför resten av gruppen. Bra jobbat!

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Njut av sista helgen innan sommarlovet!
Väl mött på måndag igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk