Skip to content

Veckobrev 17 – Koh Lanta

Veckobrev 17 – Koh Lanta

Böcker, böcker, så underbart att se alla läsa. Fokus denna vecka har vi på vårt läsprojekt. Vilka läsande elever vi har! Det plöjs böcker, den ena efter den andra läses ut. Eleverna delar med sig av läsupplevelser och tipsar varandra till fortsatt läsning. Barnen fortsätter att rapportera in hur många sidor de läser hemma och vi räknar spänt ihop våra lästa sidor varje dag, flera gånger t o m.  Sidantalet som vi tillsammans läst bara växer och växer, vi närmar oss 6000 sidor med stormsteg. På världsbokdagen gjorde vi en liten avstämning och lästa sidor hade då uppgått till 4705. Bra jobbat elever och pedagoger! Hur går det för er föräldrar?

Thailandstema: Tempelbesök
Vi började med att få höra berättelsen om Siddharta som blev den förste Buddhan. Vi gick igenom hur man beter sig i ett tempel och hur man gör när man lämnar över en gåva. Det är olika regler för killar och tjejer. På plats fick vi en genomgång av vår chaufför av just gåvoöverlämningen. Vi lämnade våra gåvor, blev välsignade med vatten och fick sedan titta på olika buddhastatyer. De barn som ville fick prova att slå på en stor gång, gång. En munk instruerade att det var tre gånger de skulle slå, det betyder tur.

Storyline
I måndags fick vi besök av en forskare från Stockholms universitet som heter Botvid Bertilsson. När han gjorde entré satt han bak på en av föräldrarnas moppar. Botvid hade hört talas om att det går idérika och entreprenörmässiga elever på Sanuk och det var anledningen att han kom hit. Han frågade eleverna om de ville ansöka till ett projekt som heter ”Framtidens boende”. Projektet går ut på att bygga upp ett samhälle där alla människor ska trivas och samarbeta. Men samhället ska även vara energisnålt. Utmaningen gällande energi är att människorna i samhället ska halvera sin energianvändning fast ändå leva bättre än vad de gör idag, innan de har halverat sin energianvändning. Botvids medarbetare Botvida som är energiexpert kom även förbi. En blyg och otålig kvinna som bara ville prata om energi. Eleverna ville anta utmaningen och har nu satt igång att skapa karaktärer och skriva ansökningar och planeringar. Nästa vecka kommer alla som ansökt få reda på om de blivit antagna…spännande…

Förskola
Barnen har pratat mycket om Songkran som vi firade för ett par veckor sedan. En del av barnen har hunnit fira flera slags nyår under sin thailandsvistelse bl a det kinesiska. Enligt det kinesiska firandet har vi nu klivit in i ormens år så vi tillverkade ormar av kartong och garn. Veckans experiment handlade om ljud och dess frekvens. Be gärna barnen berätta om det hemma.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Hoppas ni får en härlig helg med många intryck.
Väl mött på måndag igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk