Skip to content

Veckobrev 10 – Koh Lanta

Veckobrev 10 – Koh Lanta

I paraden tågade vi tillsammans elever, förskolebarn och pedagoger. Vi var en härlig färgklick som tillsammans tågade genom Old Town. En underbar stolt känsla av att tillhöra Sanuk! Tack alla som var med och representerade skolan. På festivalen ljöd musik i form av sång, trummor och andra instrument, som blandades med dofter av all möjlig mat. Här hittade vi också lite finare hantverk gjorda bl.a. i trä och skinn. En festival där kultur och turism får en trevlig mix.
Nu har vi tre lärarstudenter på skolan. Louise som är på förskolan, Josefine i 1-3:an och Jenny i 6-9:an. Så kul att ha er här, Välkomna!
Thailandstema: Yoga
I salan fick några elever prova på Yoga. Vi startade med några andningsövningar där vi bl.a. använde mantrat SA TA NA MA. Vi gjorde solhälsningen och provade lite olika Asana(kroppsställningar) så som trädet, kobran, stående hunden, barnet, krigare och spindeln. Den skönaste ställningen var den sista där vi under tystnad samlade oss och våra tankar i ”död mans ställning.” Yogan avslutades med att vi fick veta att folk har yogat i över 3000 år och att de första yogafynden hittats i Indusdalen. Yogan är ingen tävling utan ett sätt att förena kropp, sinne och själ.
Kom ihåg
På tisdag den nästa vecka den 12/3 kommer vi att kora skolans RAR mästare. Hela förmiddagen ägnar skolbarnen och förskole-klassen åt att tillsammans ha en aktivitetsdag i lag. Det kommer att vara lekar, tävlingar och bus på stranden. Kom ombytt i idrotts-kläder. Medtag badkläder och ombyte. Glöm inte att skicka ett SMS till skolan om ert barn blivit sjukt. Telefonnummer till skolan 08-444 37 566 och till Förskolan 08-728 49 877.
Förskola
Vi har under denna vecka pratat om likheter och olikheter med Thailand och Sverige. Vi har målat de båda flaggorna – att ha till
Lanta Lanta Festival – och tittat på skillnader och likheter med färger och mönster. Vi har även pratat vilka djur som finns i våra länder, att en del finns i båda länderna och en del bara i ett av länderna. Vi har många spännande diskussioner! Klimatet, maten, frukter, djur, språk, lekar, mm. 
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar och känner delaktighet i sin kultur och utvecklar känslor och respekt för andra kulturer(LpFö 98).
På storsamlingen i Salan träffades vi alla på hela skolan och sjöng vår Sanuksång tillsammans. Sedan delade vi in oss i grupper och lekte lekar.
Förskoleklass
En ny härlig vecka med 7 härliga barn. Nu har vi läst klart boken om “Ost till alla möss” och gjort en enkel recension om den. Vi har börjat med en ny kapitel bok som heter “Hotell mysteriet” Vi får höra om Lasse-Majas Detektivbyrå kan lösa ännu ett fall. På en samling har vi har dansat och sjungit för förskolans barn och personal. Vi uppträdde med “Vi gör en dans…” och “Törnrosa” Det var lite pirrigt, men alla tyckte vi var duktiga.
Barnen har gått i en “vik skola”. Då fick de göra en bok som handlade om Kalle. För att få boken färdig skulle man vika papper på många olika sätt t.ex. skulle man vika en bok, ett hus och en duk. Boken de gjorde kommer att finnas i Thailansboken. Vi har spelat en variant av Junior Alias. Då får man ett kort med ett motiv på och sedan ska man förklara med ord vad man har för bild på sitt kort. Det blev många bra förklaringar och många bra gissningar. Ett bra sätt att öva sig på att förklara med ord vad man ser och ett bra sätt att stå framför klassen och prata.
Självklart har vi hunnit med matematik, svenska, idrott, yoga, lekpass osv.
Skolarbete 1-3
Här läses det utav bara den. 2000sidor på två veckor av 10 elever, Wow! Moroten var en bakdag. Hoppas att vi kan spinna vidare på läsivern! Vi har i veckan också börjat med ett skrivprojekt. Varje dag skriver vi ”flödesskrivning”, vi tränar på att komma på, komma igång, komma vidare och göra ett avslut. Finstil skrivs i gruppen och alla tränar vidare på att forma bokstäverna uppifrån och ner. Allt för att få en läslig handstil.
Skolarbete 4-6
Arbetet med de fem världsreligionerna har avslutats med ett litet förhör. Det är härligt att se hur mycket eleverna har lärt sig under den här tiden. Det som de inte kunde fick de chansen att fylla i tillsammans efteråt. Genom att repetera, diskutera och sätta ord på det de kan är chansen större att kunskaperna sitter kvar en lång tid framöver. I matematik har vi arbetat med bråk och med problem-lösning i grupp.
Skolarbete 6-9
Denna vecka har eleverna satsat mycket på matte. Vi har haft räknestuga och det räknades för fullt. Några elever har slutfört sin uppgift om Stormaktstiden och känner sig riktigt nöjda med den uppgiften. Moderna språk har det också pluggats; tyska, franska och spanska. Det är roligt att det hörs så många olika språk i gruppen som består av 9 elever just nu. Engelska fortsätter vi att
prata så fort det är något allmänt som det talas om och det är fantastiskt vad eleverna har blivit bra på att uttrycka sig.
Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.
Hoppas ni får en härlig helg med många intryck.
Väl mött på måndag igen!
Hälsningar Personalen på Sanuk