Skip to content

Veckobrev v.7 – Huay Yang

Veckobrev 7 – Huay Yang

Vi har haft en kul vecka i kokosnötens tecken. Ett studiebesök på kokosnötsfabriken har vi hunnit med och fått lära oss att hela kokosnöten används till olika ändamål. Allt från mat och snacks till olja och stoppnings av möbler. Till och med gödning för växter och träd. På storsamlingen fick vi se ett uppträdande samt visa vad vi lärt oss på kokosnötsfabriken. Vi har på första gången på länge sett regn och det var den dag vi hade idrott, så det var minst sagt blött. De yngre eleverna hade idrott tillsammans med ett gäng som kör familjegympa här i byn, mycket uppskattat. 

 

Förskola/Förskoleklass

Förskolan och förskoleklassen uppskattade idrotten med familjen Gilbertsson! Vi fick prova både nya lekar och stafetter. 

Vi har uppmärksammat alla hjärtans dag och haft lite pyssel.

Vi har haft sångstunder och i samband med kokosnöt temat passade det bra att träna på en gammal klassiker; “Far jag kan inte få upp min kokosnöt”. I kokosnöt fabriken såg vi också vilken teknik och styrka som behövs för att få upp dem!

Efter regnet i torsdags badade vi. Alla barnen är mer eller mindre som fiskar i vattnet nu!

 

I förskoleklassen har vi även arbetat med bokstaven P och gjort fina pingviner. I svenskan har vi även arbetat med stavelser, ord  och meningar. I matten har vi tränat på att räkna till 100, både på svenska, på thai, med fem-hopp och med tio-hopp. 

 

Åk 1-3 

Det är fyra elever vår klass som åker hem efter den här veckan. Gruppen minskar och värmen ökar. Vi har fullt upp med att knyta ihop säckar och se till att allt arbete har blivit gjort så gott vi kan. 

Vi har kokos-tema hela den här veckan, det har varit väldigt intressant. Lågstadiet har tränat på ett litet uppträdande till storsamlingen som handlar just om kokosnötter. Vi har bland annat lärt oss att det inte är en nöt utan en stenfrukt. 

Eleverna är flitiga och har mycket att göra, vi fortsätter att nöta stavning, skrivregler, multiplikation, area, omkrets, forntid, religion osv. 

Idrotten den här veckan var jättekul, en av våra klasskompisar ledde ett riktigt kul och tufft pass tillsammans med sin mamma. Det tackar vi så mycket för!

 

Åk 4-6

Vi konstaterar att tiden har gått väldigt fort. Den här veckan är det dags för de första i vår grupp att tackas av. Sportlov i västra Götaland och de elever som kommer därifrån har märkt en liten skillnad i flödet av uppgifter. Det jobbas på för fullt med olika ämnen i gruppen. Vi rör oss mellan Stockholms blodbad, svensk skog och Hilma af Klint. Spännande!

Idag var det äntligen dags för idrottslektion på hemmaplan. Vi hade längtat efter att få svalka oss i poolen efteråt. Det blev ett tufft pass i ösregn och naturligtvis bad efteråt. Det bästa och roligaste badet någonsin tyckte många i gruppen. 

Åk 7-9

Denna vecka har de äldsta eleverna arbetat mycket. Många elever har sportlov nästa vecka vilket gjort att det varit en hel del inlämningsuppgifter och prov. Det är oftast så att många arbetsområden planeras in att avslutas innan ett lov och ett nytt börjas efter lovet. Eftersom vi följer hemskolans planering så gäller det även oss. Eftersom det varit besök hos kokosnötsfabriken har vi också reflekterat över saker som arbetsförhållanden och löner. Idrotten var planerat att bli ett svettigt fyspass i värmen med svalkande bad efter, men dagen till ära var det skyfall så det blev ett kallare fyspass med ett värmande bad efteråt. Vi har konstaterat att vi verkligen är från olika delar av Sverige och att dadlar finns definitivt i Malmö men våra elever från norra Sverige har aldrig hört talas om det. Fråga är om dadlar finns i de norra delarna av landet? Det hade vi olika åsikter kring..

 

Nästa vecka

Nästa vecka är det sportlov för många, och många av våra elever har också sportlov. Det blir färre elever på skolan då. Vi har frukttema och ska lära oss massor av nya frukter, och kanske tillomed få smaka en frukt som man inte smakat förut. Det blir spännande. 

 

I vår bildmapp på hemsidan uppdateras varje vecka nya bilder från veckan som varit. 

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2022-2023

 

Matsedel:

Monday 20 February

Green Curry, Rice

Tuesday 21 February

Chicken Oystersauce, Rice

Wednesday 22 February

Masaman

Thursday 23 February

Korv Stroganoff, Rice

 

Trevlig helg!