Veckobrev 9 – Huay Yang

Trots att vi började med att välkomna några nya elever kändes det tydligt att vi nu är betydligt färre. Nu är vi inte längre uppdelade utan har  samling och idrott i en grupp. Det märktes stor skillnad även på rasterna, som nu präglas av kortspel av olika slag, härlig gemenskap har vi.

När de nya föräldrarna fick den övergripande informationen gjorde vi några lära-känna-lekar.

Thaitemat har dock varit uppdelat. Förskolan- åk 3 fick en inblick i vad mandalamönster är och varför man ägnar sig åt detta. De fick sedan i grupper skapa egna mandala med hjälp av olika naturmaterial. Fantastiskt härligt att se hur väl barnen samarbetade och lyssnade på varandra. Barnen prövade också att göra liknande mönster med sina kroppar.

De äldre eleverna har under Mrs Nuch ledning fått göra plastkorgar. Lite pilligt, men resultatet var värt mödan!

Alla elever har varit med på muskulär avslappning genom att lyssna på en intalad röst som berättade hur man skulle göra. Detta var en ny situation för många och inte alldeles lätt i början.

På drotten hade F-2 Röris innan pooldopp och de övriga hade simträning och vattenpolo, vilket visade sig vara mycket jobbigt men roligt!

På storsamlingen hade vi några avtackningar följt av en mingellek ,Politikern. I denna mingellek har alla en gummisnodd på sin arm. Man minglar runt och ställer frågor till varandra och om någon svarar ja eller nej på frågorna så förlorar man sin gummisnodd. Den som har samlat flest gummisnoddar blir alltså den bästa politikern. Syftet med övningen var att lära känna varandra.

Fredagen började och slutade som vi brukar, dvs med dans! Det blev folkdansen som vi lärde oss förra veckan.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

 

Förskola/ F-klass/ Barnklubb

Den här veckan har som vanligt varit full av lekar och aktiviteter.

Vi samarbetade med årskurs 1-3 och gjorde mandalas av naturmaterial. Det inspirerade barnen till att fortsätta med mandalas. Vi målade olika mandalas. Det är ett arbete som tar tid och också stimulerar kreativiteten. Att måla en mandala kan ta hela dagen. Barnen var så noggranna när de målade. Några klippte ut sin mandala och klistrade den på ett färgat papper.

Bilarna får fortfarande många olika garage och parkeringsplatser att parkera i då kaplastavarna och duplot inbjuder till bygg och konstruktion. Då barnen bygger kan de få kännedom om olika tekniker, material och matematik. De får upplevelser kring stabilitet, balans och hållfasthet.

F-klassen har arbetat med bokstaven A. De fick i uppdrag att hitta bokstaven A i rummet, säga ett ord som börjar på A. De gjorde bokstaven A med kroppen och de fick då ta hjälp av förskolebarnen.

På barnens önskan har vi avslutat dagarna med att dansa Stamp on the ground innan återsamlingen.

Åk 1-5 Pedagog – Berit

Vi har bytt klassrum och fått en ny gruppkonsultation, vilket innebär en del förändringar. Spännande att se vad som händer med gruppen då nya kamrater kommer in. Det har legat stort fokus på elevernas egna planeringar och det har varit flera som gjort prov och diagnoser.

Vi har följt upp tidigare experiment om vatten och nu undersökt ytspänningen. Kan man få ett gem att flyta? Vad händer om det kommer diskmedel i vattnet?

Flera texter har blivit producerade. Vi försöker använda oss av person- och miljöbeskrivning och har även bearbetat texterna i efterhand.

I matte är det många som jobbat med multiplikation och i engelskan har vi repeterat verb i pågående form samt att ställa frågor till varandra.

Åk 4-8 Pedagog – Sanna

Vi är en nästan helt ny grupp vilket är jätteroligt. Nya vänskapsband knyts och det är häftigt att se hur fort gruppen svetsas samman. Nästa vecka kommer vi välkomna en ny elev och en elev som hade sportlov denna vecka.

I vår grupp ligger störst fokus på våra egna planeringar. Det jobbas med atmosfären, decimaltal, tal i bråkform, matens kemi och första världskriget. Gemensamt har vi gjort många lite kortare övningar som både fått oss att samarbeta men även tränat förmågor i olika skolämnen, t ex multiplikationsstafett och mingelbingo på engelska.

Nästa vecka

Idrott

Alla har idrott på onsdag.

De som har idrott kommer till skolan med idrottskläder på sig och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong. Glöm inte att även skicka med myggmedel!

Thaitema

På tisdag ska alla barn och elever som började från och med v. 5 på tempelbesök i byns tempel. Denna dag har alla på sig sina sanuktröjor och flickor har byxor eller kjol som täcker knäna. Har ni inte någon lång klädnad går det bra att ta med er en sarong.

På tisdag ska alla som varit på tempelbesök ( de som började hos oss före v. 5 ) åka på studiebesök till kokosnötsfabriken. Alla har på sig sina sanuktröjor.

 

Trevlig helg, pop kan mai wan jan!

 

Önskar personalen på Sanuk