Skip to content

Veckobrev 50 – Huay Yang

Veckobrev 50 – Huay Yang

Vi inledde veckan med att lyssna på massagesaga och massera kompisen framför i en ring. En väldigt lugn och fin stund där vi tillsammans samlade kraft inför veckan.

Veckans thaitema var att färga batik. Vi började med att knyta knutar på våra medhavda tröjor och linnen. Vi pratade om hur vi skulle knyta för att få olika mönster. Sen var det dags att välja färger, vi hade en balja med grön färg, en med röd och en med blå. Vi rörde om ordentligt med bambupinnar. Sen sköljde vi plaggen många gånger med kallt vatten. Alla hjälptes åt, både yngre och äldre barn, med stort engagemang. Till slut var det dags att ta upp knutarna och se hur mönstret blev. Väldigt spännande, som att öppna en present! Alla plagg hängdes på tork i solen och tog vi fina bilder på oss i våra nyfärgade kläder. Alla tyckte det var väldigt roligt att färga med batik.

På idrotten den här veckan körde vi dans som uppvärmning och sen cirkelträning. Det var många olika övningar som utfall, situps och rygglyft. Vi avslutade med att stretcha och sen så klart ett dopp i poolen. Många tyckte det var kallt, “bara” 24 grader. Hela gruppen gör så bra ifrån sig på idrotten och kör på med stort engagemang.

Rasterna har vi ägnat åt att vika askar, spela Tecknet och kubb. De nya barnen har kommit in fint i grupperna och alla leker tillsammans över åldersgränserna.

Veckan avslutades med att vi äntligen fick visa våra familjer vårt luciauppträdande som vi övat så mycket på. Efteråt fortsatte vi att fira lucia tillsammans med lussebullar och saft.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola

Julpyssel och lek har varit i fokus den här veckan. Barnen är så kreativa i sitt skapande, de funderar och kommer fram till hur tex. tomtens luva ska tillverkas, luciakronan med ljus, hur gör man ljus, hur gör man en gran? Barnen har så bra idéer och de hjälper gärna varandra och visar hur man kan göra.

I leken är det fortfarande doktorslek som är populärast. De turas om att vara patient och doktor.

De behövde röntga en patient och då fick Mamma Mu boken bli en röntgenapparat, och det fungerade perfekt.

Vi övar på thailändska varje dag, vi samlas runt tavlan och repeterar vad frukterna heter och veckodagarna med olika färger, barnen lär sig så snabbt.

Vi återkopplade lite till vårt RAR- arbete genom att barnen fick välja ett uppdrag som de skulle utföra under en dag och berätta om på återsamlingen. Barnen valde uppdrag som att säga något snällt till någon, att säga hej till någon som de inte har sagt hej till tidigare.

Åk 1-4

Vi fortsätter att lyssna på radions julkalender tillsammans och det är ett mycket populärt inslag under dagen. Vi har tittat på illustrationer på hur karaktärerna ser ut och det var många förtjusta utrop som “Precis så tänkte jag att Tyra såg ut!” eller “Va, hon ska ju ha blont hår!”.

Det arbetas för fullt med de egna planeringarna. Det har varit diagnoser i matten, arbetsuppgifter om ursprungsreligionerna och läsförståelse.

På måndagseftermiddagen har gruppen gemensam engelska. Det var extra lyckat denna vecka, de fick rita en teckning efter muntliga instruktioner på engelska. Vi tränade på att ställa frågor med hjälp av Do-konstruktion. Det blev många nya ord som vi kommer repetera nästa vecka.

Vi har fått ett nytt barn i klassen den här veckan.

Åk 5-8

Den här veckan har vi fått välkomna två nya elever i åk 8, som har landat mitt i det intensiva terminsslutet för åk 5-8. Vi har ägnat oss åt avslutande prov och uppgifter, för att hemskolorna i Sverige ska kunna skriva omdömen och betyg. Det ger lite extra fokus på studierna och vi har utnyttjat möjligheten att använda olika salar när det behövts. Flera av eleverna har skrivit berättelser i svenskämnet och vi har uppmärksammat struktur och bindeord igen för att de ska bli så läsvänliga och bra som möjligt. Vilka fantastiska skribenter vi har!

I engelska har vi lagt stort fokus på hörförståelse som vi följt upp med innehållsfrågor och vokabulär. Uppskattat och populärt.

En elev har avslutat sitt arbete med att tillverka och dokumentera miljövänliga förpackningar av bananblad. Kanske vi får se dem i bruk i stor skala här i Huay yang om några år?

Efter att ha tittat på Lilla Aktuellt fick vi tillfälle att diskutera såväl betyg i åk 6 och huruvida influencers på nätet bör ta ansvar för sina sponsrade resor utomlands: är det fel att göra reklam för länder som bryter mot mänskliga rättigheter? Vi reflekterade också över vad man själv tycker att man borde få en bragdmedalj för. Värt att fundera på lite då och då, kanske.

Nästa vecka

Alla bar och elever som börjat från och med v. 49 och senare besöker templet på tisdagen. Denna dag ska flickor ha på sig en kjol eller byxor som täcker knäna. Har de inte en lång klädnad går det bra att använda en sarong. Alla har på sig sina sanuktröjor.

Idrott

De barn och elever som inte är på tempelbesök ska ha idrott på tisdag

Alla har idrott onsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Julavslutning på torsdagens storsamling, men vanlig skoldag på fredagen.

 

Glad Lucia och trevlig tredje advent!

 

Önskar personalen på Sanuk