Skip to content

Veckobrev 11 – Huay Yang

Veckobrev 11 – Huay Yang

Nu märks det tydligt att vi har gått in i en varmare period. På rasterna är inte de fysiskt ansträngande lekarna så dominanta längre, utan det är mycket kortspel och målande i skuggan som gäller. Vi har också utnyttjat närheten till poolen med att erbjuda bad på rasterna.

På vår massagesamling denna vecka använde vi penslar att stryka varandra med i ansiktet och på kroppen. En skön känsla spreds i kroppen och vi var överens om att det var ett bra sätt att börja veckan på.

Den 13 mars är det Elefantens dag i Thailand. Chang är thailändska för elefant och det ståtliga djuret är  nationalsymbol för landet.Vi uppmärksammade dagen i vårt thaitema. Vi skrev faktatexter om elefanten efter att vi lyssnat på en av pedagogerna som berättade om elefanten. Storsamlingen  hade tema ELEFANT där Förskolan-åk 1 sjöng elefantsånger utklädda till elefanter. Vi sjöng även vår thailändska elefantsång innan vi avslutade med att gå en tipspromenad familjevis. Naturligtvis handlade frågorna om elefanter.

Veckans idrott hade vi på stranden, där vi övade friidrott. Kokosnötsstötning, längdhopp och spjut. Skolbarnen promenerade raskt dit som uppvärmning medan de yngre fick åka säläng. De äldre eleverna hade som uppgift att instruera sin yngre kamrat i friidrottsgrenar som vi övade. Som avslutning gjorde vi en vattenstafett. 

Thaikurserna har vi kört igång igen. Några får nybörjarthai där vi fokuserar på räknetalen, veckodagarna, färgerna och enkla frukter. De som redan har fått kurs 1 får nu del 2. Då får de räkna med lite högre tal, öva på att beställa på restaurang, be om notan och betala samt lära sig djur. Inför Elefantens dag har vi också övat mycket på en thailändsk elefantsång, Chang, Chang, Chang, 

Gemensamt har vi lekt en lek där det gällde att ställa om hjärnan. Ledaren ställde en fråga och deltagarna skulle svara tvärtom. Är gurkor röda? Ja! Det visade sig inte vara så lätt att ljuga vilket kändes bra! Men många skratt blev det!

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020Förskola/ F-klass/ Barnklubb

Den här veckan har gått i elefantens tecken. Vi har målat elefant mandalas, gjort egna elefantöron och snabel till uppträdandet på storsamlingen. Vi har sjungit elefantsånger och det var svårt att lära sig elefant sången, Chang chang, men vi övade så tillslut så kunde vi den riktigt bra.

I barnens lek har elefanten haft en stor roll. I legobygget blev det en elefantskola, med många elefantelever och en elefantfröken. Där jobbade elefanteleverna med bokstäver, de åkte på utflykt med ett tåg som tillverkades av papper. 

Pluss pluss är ett populärt material att bygga med och även här har elefanten varit i fokus då det blev många elefanter. 

Vi har också hunnit med en bokstav och veckans bokstav blev T. Vilka ord börjar på T? Thailand, tand, träd, tandläkare, tåg. Vi har letat efter bokstaven T inomhus och hittat den på lite olika ställen. Barnen har visat ett stort intresse för bokstäver och har inspirerat varandra att leta bokstäver i rummet.

Åk 1-5 Pedagog – Berit

Förra veckans arbete med att skriva faktatext fick vi nu nytta av när vi skrev om elefanten inför elefantens dag den 13 mars. Eleverna fick först hjälpas åt att fylla i sitt sexfältsschema innan de skrev sina individuella texter.

För att trycka på vikten av handhygien tittade vi på en film om hur man ska tvätta sina händer. Det är tydligt att handtvättningen nu tar längre tid!

Lilla aktuellt gav anledning till att prata om hur det är att vara på flykt och inte vara välkommen. Flera elever kunde berätta om klasskompisar som kommit som flyktingar.

I engelska har vi gjort parövningar där vi har läst för varandra, gjort dialoger och berättat om oss själv.

GOTD eller POTW som vi kanske mer ska kalla det eftersom vi kör det en gång i veckan. Veckans ledtråd var “I havets bondgård” och den fick eleverna i början av veckan. Eleverna har under veckan kommit med gissningar som har antecknats på tavlan. I slutet av veckan presenterades en powerpoint av veckans höjdpunkt. Ledtråden ledde fram till sjöko eller dodong!

Åk 4-8 Pedagog – Sanna

Det är ett idogt arbete med de egna planeringarna. Den här veckan har det jobbats med att skriva dikt, räkna ut omkretsen på en cirkel, skriva en gestaltande text och lära sig om svensk geografi. 

I engelska har vi läst högt för varandra om väder och klimat på olika platser. Vi har jobbat med ordgömmor med verb och tränat på hur man ställer frågor i en intervjusituation. I matten har vi lekt en lek som tränar positionssystemet. 

Nästa vecka

Idrott

Alla har idrott på onsdag.

De som har idrott kommer till skolan med idrottskläder på sig och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong. Glöm inte att även skicka med myggmedel!

Thaitema

På tisdag ska alla barn och elever på skolan åka på studiebesök till en gummiodling. Denna dag har alla på sig sina sanuktröjor.

Trevlig helg!

Önskar personalen på Sanuk