Skip to content

Veckobrev 10 – Huay Yang

Veckobrev 10 – Huay Yang

Även denna vecka började vi med att välkomna några nya elever, vilket var riktigt roligt för oss alla.

Vårt thaitema denna vecka var tempelbesök för dem som inte varit på det tidigare och besök på kokosnötsfabriken.

I templet fick vi lägga guldflan på munkstatyer av munkar som klarat av att följa de buddhistiska reglerna för en munk under en lång tid. Därefter gick vi in i ett litet tempel, i det så vigs män till munkar. Där inne finns vackra målningar från olika berättelser om Buddha. Sist gick vi in i det stora templet och där gav vi munkarna gåvor och blev välsignade med heligt vatten för att få tur och lycka.

Kokosnötsfabriken ligger här i Huay Yang men många tänker inte på att den finns. I byn så finns många kokospalmträd och här kan vi njuta av kokosnötter på alla sätt och vis. Besöket gav oss en liten tankeställare. Denna tropiska nöt som vi associerar till lyx och semester (och kanske chokladbollar och andra goda bakverk) tillverkas inte särskilt glamoröst. Arbetstiderna är ca 12 h om dagen, sex dagar i veckan. Arbetsmiljön är dammig och arbetsuppgifterna är tuffa rent fysiskt.

De båda besöken redovisades på storsamlingen genom dramatisering.

RAR- arbetet har präglat vår vecka. Vi kallar vårt värdegrundsarbete för RAR = Respekt för andra, ansvar för sina handlingar och ansvar för sig själv. Vi gjorde massage- respekt för andra, barnen fick ta ställning till olika påstående- ansvar för sina handlingar och så avslutade vi med att pedagogerna gjorde en dramatisering-respekt för sig själv. Många kloka tankar från barnen och eleverna och fina förslag för hur vi kan göra för att leva upp till RAR.

På idrotten körde vi stationsträning där alla elever jobbade intensivt. Vi pratade även om varför vi har uppvärmning och vad kroppen har för nytta av att vi tränar. Lektionen avslutades med ett bad i poolen!

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola/ F-klass/ Barnklubb

Veckans bokstav har varit N och vi hann även med bokstaven G. Barnen skrev sina bokstäver i sin bok. Vi försökte komma på så många ord vi kan på bokstäverna. Här hjälpte även förskolebarnen till. Lättast var bokstaven G, vi kom på glass, groda, gå.

Barnen fick i uppgift att lägga bokstavspusslet med alla bokstäver och sedan försöka komma på så många ord de kunde. Ibland var bokstaven i början på ordet, men även i mitten av ordet.

Dockorna och nallarna har varit lite sjuka i veckan och då är det tur att de tas om hand av barnen. När de tillfrisknat fick de lämnas till förskolan och det var hos pedagogen.

Barnen har ett fint samspel som syns tydligt i deras lekar. Bilarna och kaplastavarna har använts flitigt även denna vecka och några barn har ritat mandalas som de klippt ut och klistrat på ett färgat papper. De har även ritat egna bilder som de har klippt ut och tejpat eller klistrat.

Åk 1-5 Pedagog – Berit

Förutom arbetet med den egna planeringen har vi jobbat med faktatexter. Vi har pratat om faktaord som man behöver känna till och vi har tränat på att samla fakta under rätt underrubriker. (sexfältare)

Lilla aktuellt har vi tittat på där de pratade mycket om Coronaviruset. Vi har pratat om det i andra sammanhang och vikten av en god handhygien.

Åk 4-8 Pedagog – Sanna

Den här veckan har vi haft stort fokus och arbetsglädje under lektionerna. Vi jobbar med våra egna planeringar men flera elever gör samma saker och kan därför samarbeta, till exempel har det gjorts experiment för att ta reda på hur olika ämnen löser sig i varandra och vi har ritat egna kartor över Sverige och svenska landskap.

Gemensamt i hela gruppen har vi haft engelska och lärt oss om London. Vi läste högt för varandra om olika sevärdheter och hjälptes åt att översätta när vi stötte på nya engelska ord. Vi har haft matte tillsammans och övat vår förmåga att beskriva olika geometriska objekt. Problemlösning i matten har vi också hunnit med.

Nästa vecka

Idrott

Alla har idrott på onsdag- på stranden.

De som har idrott kommer till skolan med idrottskläder på sig och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong. Glöm inte att även skicka med myggmedel!

Thaitema

Det är elefantens nationaldag här i Thailand på fredag den 13 mars och i veckan kommer vi att uppmärksamma denna dag genom att lära oss fakta om elefanten, sjunga elefantsånger och skapa elefanter.

 

Ha en riktigt skön helg!

 

Önskar personalen på Sanuk