Skip to content

Veckobrev 11 – Huay Yang

Veckobrev 11 – Huay Yang

Veckans thaitema handlade om kokosnötter.

Redan på morgonen begav vi oss av till kokosnötsfabriken i byn för att lära oss mer om vad man kan utvinna av kokosnöten. Det visade sig att thailändarna är enormt duktiga på att ta vara på precis allt på nötterna. Ja verkligen allt!

Kokosfabriken var uppbyggd av flera olika ”stationer” där thailändare i olika åldrar arbetade med olika delar i kokosnötsprocessen. Det var väldigt sparsamt med maskiner i processen.

Först fick vi se när thailändarna, med sylvassa verktyg som stod upp från marken som spjut, krängde av de yttersta lagret på nöten. Efter det tog nästa person en mindre machete och klöv kokosnöten itu och hällde ut kokosvattnet i en hink. Här skalades även nästa lager, det lite halvtjocka bruna höljet, av. Vid nästa station skalades det allra tunnaste, bruna höljet av och den hårda kokosen togs till vara. Vi fick lära oss att kokosen rivs och blandas med lite vatten och vips har det skapats kokosmjölk.

Den processen genomfördes dock inte här.

Nästa station togs yttersta lagret av kokosnöten till vara. Här användes maskiner för att riva itu kokosnötsskalet och här utvanns tre olika saker. Här fanns en hög med grova längre kokostrådar, en med mindre finfördelade trådar och sist fanns högar med finfördelat kokosnötspulver. Av de två förstnämnda materielen tillverkades bla stoppning till madrasser och dörrmattor och det finfördelade pulvret användes som planteringsjord. På den sista stationen fick vi se hur de lagt ut ”kokostrådar” från föregående station för att torka i solen. Dessa trådar packades sedan med en maskin till stora balar, liknande våra svenska höbalar.

En spännade start på dagen tyckte både barn och medföljande vuxna!

Idrotten har gått i konditionen och viljans tecken. Alla barn har nämligen fått köra stenhård tabataträning till medryckande musik. Svetten sprutade så det stod härliga till så det avslutande doppet i poolen var extra uppskattat denna dag.

På veckans storsamling var det mycket närkontakt. Dels då både barn och föräldrar sjöng rörelsesånger men även när barnen gav sina föräldrar en lugnande massage. Avslutningsvis hade vi en tårfylld stund när Sanuks egen avskedssång sjöngs.

Förskola/Barnklubb

På förskolan och i förskoleklass har barnen arbetat och lekt med en koja som de började med i slutet av förra veckan. Alla har på ett eller annat sätt varit med i processen och lekt. En dag hade de byggt till en övervåning och en annan dag barnen byggt till ett kök till kojan och vips så blev det en restaurang. I lekstunderna bearbetas många olika intryck av deras vistelse här i Thailand. Häromdagen diskuterade barnen  vilka roller de skulle ha i leken, vilka skulle laga maten och vilka skulle servera? De skulle laga räkor med ris och det skulle kosta 100 bath. Pizzorna var däremot väldigt dyra, de kostade 200 bath. Det framkom också att det var bra service på den här restaurangen.  Det är spännande för oss pedagoger att ta del av barnens tankar, idéer och reflektioner.

Barnen i förskoleklassen har under denna vecka haft flera gemensamma övningar. De har jobbat med mätning på olika sätt och pratat om likheter och olikheter ur olika aspekter. De har även arbetat med sina egna planeringar.

Skola

Många av barnen har ägnat tid åt att slutföra planeringar, städa ur sin låda och skriva om vistelsen i Thailand. Nästa vecka har vi nämligen återigen en stor mängd barn som lämnar oss och styr kosan mot Sverige. Det ska bli spännade att se vad som händer i den lilla skaran av barn som återstår i nästa vecka. Varje ny gruppkonstellation brukar innebära nya rolltagningar.

Våra lärarstudenter har gjort ett jättefint jobb när de tillsammans med kvarvarande pedagog lagt upp veckans planeringar och strukturerat upp veckans aktiviteter för flera av de kvarvarande eleverna. Barnen har som vanligt arbetat med en mängd olika saker. En elev håller på att skapa en egen uppfinning, en annan har läst och arbetat med olika typer av droger och beroenden, någon har fördjupat sig i och bearbetet Charles Dickens bok om Oliwer Twist på engelska och ett par elever har har läst och förkovrat sig i Big bang.

Ha en fin helg önskar pedagogerna i Huay Yang!