Skip to content

Veckobrev 50 – Hua Hin

Veckobrev 50 – Hua Hin

Denna vecka har vi haft äran att välkomna fyra nya elever till vår skola. Vi började sedan måndagsmorgonen med att förbereda inför torsdagens luciafirande. Vi lärde oss vilken ordning vi skulle stå i ledet och hur vi skulle ställa oss på och runt trappan.

Tisdagen och onsdagen hade vi sedan thaitema där vi i olika grupper fick åka till Cong Carter på Soi 88 och testa på Thaiboxning “Muay Thai”. Först fick vi springa några varv runt boxningsringen och därefter gjorde vi lite uppvärmningsövningar. Efter det fick vi dela upp oss i mindre grupper där vissa av oss tränade olika slag- och sparktekniker.

De yngre barnen har denna vecka jobbat med Respekt för sig själv som avslutande del i RAR-arbetet. Även denna vecka har eleverna tittat på Ugglan och kompisproblemet och därefter diskuterat frågeställningen som filmerna avslutats med. Arbetet har mynnat ut i tre tavlor för respektive bokstav som vi kommer visa upp på julavslutningens vernissage.

Tre av skolans grupper tittade på Lilla Aktuellt under onsdagens morgon och när vi hade tittat klart på det så fick vi tillsammans försöka minnas vad vi hade sett och lyfta frågor vi hade kring det.

Storsamling blev flyttat till torsdagskvällens luciafirande. När föräldrarna var samlade på gräsmattan startade luciatåget. Vi bjöd på härliga julsånger och adventsdikter. När luciatåget var färdigt så bjöds vi alla på lussekatter och dricka.

Veckans idrott har bjudit oss på cowboydans, samarbetslekar med fallskärm, koordinationsövningar och lekar.

På fredagen hade vissa av oss den avslutande delen i thaikursen. Vi övriga jobbade vidare med våra planeringar under morgonen. Efter rasten samlades vi alla ute på gräset för att skapa fina julbilder, leka lite lekar och dansa ut fredagen.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2019-2020

Förskola

Denna veckan har vi haft fullt upp med att slutföra alla små projekt inför terminens sista vecka. RAR-arbetet är nu upphängt på väggen och vi har tillsammans diskuterat och tittat på Ugglan och kompisproblemet för att därefter reflektera och komma fram till den värdegrund vi vill ha på skolan.

Vi har pratar om de olika färgernas namn på thailändska och tagit en färg i taget där barnen enbart fick höra färgen på thailändska för att därefter ta en penna med den givna färgen och måla något som har den färgen.

Förskoleklass

Den här veckan har vi arbetat med ett julhäfte som innehåller kluringar i både svenska och matematik.

Vi har tränat på att läsa korta ord genom att bygga ordpussel där både bild och bokstäver ska hamna på rätt plats. Klurigt och utmanande!

På matematiken har vi vikt olika saker i papper – origami. Det krävs mycket koncentration och noggrannhet för att få till det.

Tillsammans med förskolan har vi tränat på färgernas namn på thai. De har ritat och skrivit färgerna.

Åk 1-3

Den här veckan har vi läste tre olika faktatexter tillsammans om tigern och därefter skrivit egen faktatext samt illustrerat till.

I matematiken har vi arbetat med alla fyra räknesätten. Det är klurigt att välja vilket räknesätt man ska välja vid en textuppgift. Det gäller att läsa uppgiften noga och fundera en stund.

Åk 2-4

I veckan har vi arbetat med ordkunskap och läsförståelse på både svenska och engelska, hur man t ex kan komma ihåg stavning till ett svårt ord på engelska. Vi jobbar på med engelska och har pratat om olika ämnen i klassrummet.

De egna planeringarna jobbas det med under minst ett pass om dagen.

Efter Lilla Aktuellt diskuterade vi vad som hänt och några av ämnena som togs upp var betyg, bragdguldet och strejk i Frankrike.

Åk 4-7

Denna vecka har vi jobbat med geografi. Vi har först haft kartkunskap där vi lärt oss om olika sorters kartor och hur man använder en atlas. Efter vi haft det fick vi jobba med instuderingsfrågor där fokus främst låg på sverigekartan. Vid andra tillfället pratade vi om vad klimat är och hur det skiljer sig från väder, vilket slags väder vi har i norra Europa, att det är solen som styr klimatet, vattnets kretslopp och på vilket sätt vattenbrist är ett problem ur ett globalt perspektiv.

Veckans Talking Tuesday fick vi som topic att välja ut vilken som är vår favoritfilm eller tv-show. Vi fick berätta om vad den handlar om och vad det är vi gillar med den. Detta gjorde vi först i grupper om tre och när vi alla var klara i respektive grupp fick vi berätta vad vi lärt oss av någon annan i gruppen inför alla i klassen.

I övrigt har vi även jobbat med saker som Vasatiden i SO, omvandling av viktenheter i matematiken, läsförståelse i engelska, laboration med citronsyra och bikarbonat för att skapa en brandsläckare, matematikprov och inspelande av viva la vida på gitarr.

Nästa vecka

Idrott

Malins grupp tillsammans med förskolan och förskoleklass har idrott på måndag.

Niklas och Marcus grupper har idrott på tisdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Julavslutning

Varmt välkomna till årets julavslutning torsdagen den 19:e december klockan 12:30. Vi kommer inte ha någon storsamling på förmiddagen denna dag utan vi kör en gemensam avslutning på eftermiddagen istället.

Torsdagen den 19 september är terminens sista skoldag innan vi kliver på ett härligt jullov.

 

Trevlig Lucia och tredje advent!

 

Önskar personalen på Sanuk