Skip to content

Veckobrev 49 – Hua Hin

Veckobrev 49 – Hua Hin

Denna vecka har skolan haft fullt fokus på RAR som vi kallar vårt värdegrundsarbete. De yngre jobbade förra veckan med första R:et och denna vecka har de fortsatt med A:et, Ansvar för sina handlingar. Precis som föregående vecka har eleverna tittat på Ugglan och kompisproblemet och därefter diskuterat frågeställningen som filmerna avslutats med. De äldre eleverna har jobbat alla veckans eftermiddagar med RAR. De fick en fiktiv elev, RAR-a Greta, presenterad för sig och hon är väldigt bra på att agera utifrån ledorden. Eleverna blev indelade i smågrupper och fick jobba med olika scenarion som Greta hamnade i och skulle lösa enligt ledorden. På torsdagen fick de äldre eleverna hålla i ett vernissage för alla på skolan vilket blev väldigt lyckat.

På tisdagsmorgonen fick vi besök av prästen Erik från svenska kyrkan. Han berättade för oss om varför vi firar advent och hur det går till vid de fyra olika adventstillfällena i kyrkan. Efter detta tog prästen Erik fram en gitarr och så sjöng vi julsånger tillsammans.

På onsdagen fick de yngre barnen och eleverna ha thaitema där de fick lära sig thaidans av en thailändsk dansös som bjudits in till skolan. Detta avslutades med att de fick skriva en text om vad de lärt sig som sedan ska in i thaiböckerna.

Storsamlingen började med att två grupper från åk 4-7 visade upp filmer de har gjort. Filmerna handlade om hållbar utveckling som eleverna jobbat med under två veckor och som de sedan skulle skapa två filmer kring. De har först fått skapa storyboards, sedan filmade de sina scener och avslutningsvis redigerade de ihop filmerna. Filmerna heter “Natursnack” och “Kolbert mot naturen”. Efter filmvisningen gick vi ut på plattan och där hade de yngre barnen dansuppvisning av vad de lärt sig, under onsdagens thaitema, för oss alla och självklart dansade vi “Stamp on the ground” också.

På veckans idrottsspass har vi haft lekar som under hökens vingar kom och flippa kona. Vi har även tränat oss på racketsporter och haft cirkelträningspass i par.

Fredagen avslutade vi med att runda av thaikurs 1 för de nya eleverna och övriga barn målade snögubbar på olika sätt. Naturligtvis hade vi även luciaträning då detta var sista fredagsträningstillfället inför torsdagens Luciafirande.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2019-2020

Förskola

Denna vecka har vi fått följa med rymdvarelsen Zork och lärt oss om att äta rätt och må bra. Det blev intressanta diskussioner kring vad kroppen behöver för att må bra, bli starkare och framförallt för att växa som barn.

Vi har även fått lära oss om elefanter då detta djur lever här i Thailand. Eleverna i åk 1-3 läste upp faktatexter om elefanten för oss i slutet av veckan och därefter målade vi efter instruktion, steg för steg, elefanter och sedan återberättade vi för varandra de vi kom ihåg om elefanterna.

Färger och veckodagar på thai är också något som vi arbetat mycket med under veckan på olika sätt.

Förskoleklass

Den här veckan har det blivit en hel del skrivande. Vi har skrivit om veckans bokstav, gjort olika rimuppgifter och skrivit fakta om elefanten. När vi skrev om elefanten fick de lära sig hur man kan rita en elefant steg för steg.

På matematiken har vi arbetat med tallinjen på olika sätt bla har vi varit utomhus och alla har ritat sin egen tallinje som de sedan gjort olika uppgifter på. Vi har även repeterat 10-kompisarna genom att spela olika spel.

På fredagarna tränar vi lite extra på thai och just nu fokuserar vi på färger och veckodagar.

Åk 1-3

Vi har i veckan börjat jobba med faktatexter. Vi har diskuterat vad det är för skillnad på en faktatext och en skönlitterär text. Vi läste olika faktatexter om elefanten och tittade på ett bildspel. Utifrån den faktan skrev vi en sexfältare tillsammans. Det är en stödstruktur för att skriva upp nyckelord som är viktiga. Efter det skrev vi egna faktatexter med hjälp av sexfältaren. Vi målade också en elefanter tillsammans med de yngre barnen på skolan.

I matematiken har vi haft genomgång i division. Vi har delat upp med praktiskt material och därefter räknat på egen hand i matteboken. Alltid klurigt med ett nytt räknesätt.

Åk 2-4

Vi har arbetat mycket med egen planering då eftermiddagarna gått att till att arbeta med RAR. Vi har genom arbetet med RAR kommit in på hur man kan samarbeta och vad samarbete är och vad man kan tänka på i samarbeten i nya grupperingar.

På onsdagen tittade vi på Lilla Aktuellt och diskuterade veckans händelser i grupp.

Då vi jobbar med egna planeringar har det jobbats mest med matte, svenska och engelska.

Åk 4-7

Denna vecka har det främst varit fokus på vårt RAR-arbete som vi jobbat med varje eftermiddag. Vi har även jobbat med att färdigställa våra filmer så vi kunde visa upp dem på storsamlingen. På onsdagen samlades vi tillsammans med åk 2-4 för att titta på Lilla Aktuellt Skola och därefter diskutera i storgrupp vad vi tittat på.

När eleverna jobbat med sina egna planeringar har vi jobbat med saker som att sy ett förkläde, räknat diagnos i matematik, haft högläsning av kapitel i engelska, jobbat med rim och talesätt i svenska och löst kluringar i matematik.

Nästa vecka

Idrott

F-klass/förskolan och Malins grupp har idrott på måndag.

Marcus och Niklas grupp har idrott på torsdag.

Thaitema

Muay Thai- thaiboxning- på Cong Carter, soi 88.

Thailands nationalsport. Vad som en gång var en teknik som var nödvändig för att överleva i strid har nu blivit en av världens populäraste kampsporter.

Muay Thai är en kampsport med uråldriga anor och många traditioner. Före varje match utförs en ritual, som kallas “wai khru”, för att hedra sina läromästare, andarna och själva konstformen som Muay Thai faktiskt är. Ritualen görs till tonerna av traditionell thailändsk musik. Vi kommer att få lära oss grunderna och därmed få ett bra och svettigt träningspass.

Marcus och Niklas grupp har Muay Thai på tisdag.

F-klass/förskolan och Malins grupp har Muay Thai på onsdag.

Dagen vi har idrott och Muay Thai så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong. Inga gymnastikskor dagen vi har Muay Thai!

Lucia

Vi ses på kvällen, den 12 december 17.30, på skolan för ett gemensamt Luciafirande.

Julavslutning

Varmt välkomna till årets julavslutning torsdagen den 19:e december klockan 13:00. Vi kommer inte ha någon storsamling på förmiddagen denna dag utan vi kör en gemensam avslutning på eftermiddagen istället.

Torsdagen den 19 september är terminens sista skoldag innan vi kliver på ett härligt jullov.

 

Trevlig andra advent!

 

Önskar personalen på Sanuk