Vi, d.v.s. pappa Johan, mamma Maria, Hilda 11 år, Hedvig 9 år och Kajsa 7 år, tog en “Thaimout ” januari -april och åkte till Koh Lanta. Barnen gick på Sanuk- Svenska skolan Thailand (åk 4, 2 samt 0) och vi vuxna var lediga.
Vi ville ta ett break från vardagslivet, stressen och pusslandet hemma i Sverige. Framför allt ville vi vara med varandra och vara mer närvarande och “leva i nuet”. Det kändes också skönt att komma bort från mörker, kyla och att slippa alla vinterkläder.

Vi kom även här in i en vardaglig lunk men utan stress och massor planer på att göra saker hela tiden (som det ju ibland blir under en semestervecka). Vi tog dagen mer som den kom. Vi försökte skilja på helg och vardag och konstigt nog så infann sig helgkänslan kl 12 på fredagen när barnen slutade skolan.

När barnen slutat skolan på dagarna hade vi gott om tid för varandra. Ingen jäkt och stress. Barnen fick många vänner och de trivdes i sin skola.
Klasserna var som mest 10 elever. Pedagogerna var duktiga och engagerade. Våra barn hade med sig skolmaterial hemifrån och de hann gott och väl med vad de skulle göra utan att ha mycket läxor. De fick lära sig att umgås över klassgränserna och i stora åldersspann. Man hade varje dag roliga morgonsamlingar med nyttiga samarbetsövningar. Det verkade som barnen/eleverna kände sitt egna ansvar för och emot varandra. Även för barnen finns det en hel del olika aktiviteter att välja på fritiden.

Vi gillar Thailand med människorna, maten och att man inte behöver vare sig mycket kläder eller materiella ting. Det är även lätt och förhållandevis billigt att resa inom Thailand och närheten till andra länder i Asien gör möjligheterna stora för äventyr. Vi hann med en kortare resa till Kuala Lumpur och en längre resa till Kambodja.

Man fick ytterligare perspektiv på sin tillvaro man lever hemma i Sverige. Vad är viktigt? Vad behöver man? Vad man inte längre vill eller vill ha? Barnen blev snabbt medvetna om att alla barn inte har det lika bra som vi i Sverige.
Vi upplevde denna tiden på Koh Lanta som så värdefullt för oss att vi åker tillbaka även nästa år.  Både vi och barnen ser fram emot detta. Vi vet att vi kommer få återse en del härliga människor vi träffade förra året.