Skip to content

Veckobrev 48 – Hua Hin

Veckobrev 48 – Hua Hin

Vi startade veckan med en yogasamling. Eleverna fick pröva olika yogapositioner genom leken dansstopp, men istället för att stå helt still när musiken tystnade så fick man ställa sig i en valfri yogaposition.

På idrotten har de yngre eleverna fortsatt att träna på grundrörelser genom lekar. Vi har också använt oss av poolen för att träna stödja, klättra och hänga. De äldre eleverna har spelat vattenpolo och badminton.

De elever som ännu inte besökt ett tempel med skolan var iväg i tisdags. Med gemensam tuktuk tog vi oss till Sai Noi. I templet gick vi runt och fick se vackra statyer på olika buddhistiska symboler och Buddha. Vi mötte både buddhistiska munkar och nunnor. I templet tände vi tre rökelser, en för Buddha, en för de döda och en för munkarna, därefter blev vi alla välsignade av en munk genom att han stänkte heligt vatten på oss. Som gåva fick alla barnen en ring som ska ge tur.

På storsamlingen lekte vi “alla byter namn” och “politikerna” med föräldrarna. Syftet med lekarna är att få alla att prata med alla.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2018-2019/

Förskola/Förskoleklass

Vi har fortsatt med vårt tema om vintern den här veckan också. Nu har fokus legat på hur djuren gör under de kalla månaderna i Sverige. Vi har pratat om djurspår, mat och bon.

Förskoleklassen får kompletterande skrivuppgifter inom ämnet. Så de utvecklar sin finmotorik samt utökar förståelsen kring temat.

Vi har också skapat snöflingor på olika sätt. Barnen fick en färdig mall med en halv snöflinga som de sedan skulle vika och klippa ut. På detta sätt ville vi skapa en förståelse, hos barnen, om symmetri. Vi har också vikt och klippt i kvadratiska papper som vi sedan vecklat ut och då har det skapats en fin snöflinga. De fick på detta sätt träna på sin finmotorik med saxen.

År 1-2

Vi har haft en vecka full med aktivitet. Vi har spelat teater på engelskalektionerna där barnen har tränat på att uttrycka sig och tränat på att våga prata inför och med sina kompisar.

I matten har vi tränat på olika strategier genom att spela spel. Vi har löst matteproblem i par och helklass och vi har tränat på dubbelt och hälften.

På SO-lektionerna har vi pratat om religioner. Vad är religion? Vad finns det för religioner? Vad tror man på här i Thailand, och vad tror man på i Sverige. Vi hade många intressanta diskussioner i klassen. Vi har också lärt oss om högtider och traditioner och sett på en film om allt som händer kring jul och varför vi gör som vi gör.

År 2-6

Den här veckan har vi arbetat med många olika saker. Vi har arbetat med planeringarna i svenska, några har skrivit vidare på sina romanprojekt och andra har arbetat med sina läsförståelseböcker.

I matematiken har vi spelat matematikspel, pratat huvudräkningsstrategier, räknat med algebra och tränat på additions- och subtraktionsuppställningar bland annat.

Vi har fått lyssna på muntliga presentationer i SO och några förbereder egna presentationer. Några har då arbetat med kartor och högtider enligt sina planeringar och i NO har några arbetat med djur som har dött ut, samt rymden.

År 5-9

Vi har avslutat historia för denna termin med redovisningar av Vasatiden som eleverna fick hålla för en av de andra  grupperna. I geografi och historia jobbar vissa med storstäder och antiken.

I teknik planerar flera elever att bygga en bro genom skisser och kostnadsberäkningar av material.

I biologi läser några av våra elever om matspjälkningssystemet och i hemkunskap lär vi oss om tallriksmodellen och vad som är viktigt att tänka på för att orka en hel skoldag, när man går på högstadiet. Vi har även diskuterat, efter att ha sett ett inslag om trötthet bland ungdomar på lilla aktuellt, om vanor som är bra och mindre bra och vikten att röra på sig, äta bra och lägga undan datorn och telefonen innan man ska lägga sig.

I svenska lär vi oss om olika genrer i litteratur, sagor, noveller och deckare.

Nästa vecka

Idrott

Måndag och onsdag – Jessicas grupp och  förskoleklass/ förskolan

Tisdag och torsdag – Orninas och Salimas grupper

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Lucia

Den 13 december är det Lucia. Det är som vackrast att fira på kvällen när det blivit mörkt. Vi önskar att ni kommer till skolan på kvällen 17.30. Ni föräldrar väntar utanför skolhuset i trädgården och barnen förbereder sig för att lussa för er klockan 18.00. Därefter fikar vi tillsammans. Vi har ingen storsamling denna dag då vi istället träffas på kvällen.

 

Ha en riktigt fin helg och trevlig första advent!

 

Önskar personalen på Sanuk