Veckobrev 18 – Hua Hin

Vi fortsätter att följa Daisy, Gloria och de andra figurerna i Trolltider. Tiden rullar på och vi är redan inne på avsnitt 4.

De elever som inte lagade mat innan påsklovet har fått göra det den här veckan. Tillsammans tog vi oss med tuktuk till restaurang X-it och lagade chicken cashewnut, paneng pork och fried rice with shrimp. Förskolan som kom dit för att äta gav eleverna högsta betyg på maten!

I onsdags morse var det dags för lek. Alla eleverna samlades och så lekte vi Blinkleken. Denna lek tränar elevernas reaktionsförmåga och uppmärksamhet. Placera hälften av deltagarna på stolar i en ring och resterande elever bakom varje stol. En stol ska vara tom. Den som står bakom den tomma stolen blinkar åt någon som sitter i en annan stol. Denne ska då så snabbt som möjligt försöka ta sig till den tomma stolen. Då gäller det för den som står bakom den man blinkade till att hålla fast honom/henne. De som står bakom stolarna måste ha händerna bakom ryggen från början.

Både under veckans idrottspass och på storsamlingen tog vi tillfället i akt att lära oss mer om allemansrätten. Vi började torsdagens samling med att föräldrarna fick i uppgift att hålla i ett kortare pass om olika delar ur allemansrätten. Eleverna gick sedan runt till de olika stationerna och så avslutade vi med en tipspromenad kring det vi lärt oss och såklart med rörelser till varje fråga eftersom vi hade idrottslektion samtidigt.

Denna härliga vecka avslutades med leken Hajen och fredagsdans till Las Ketchup song.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2018-2019/

Förskola/Förskoleklass

Rymden är så mäktig och stor. Det är svårt att greppa allt som har med rymden att göra, men barnen verkar verkligen bli fascinerade av allt man kan lära sig. Genom filmer som Nicke Nyfikens raketfärd och filmen om Doris och Gösta som pratar stjärntecken och horoskop vill vi fortsätta utmana barnen i sitt tänkande kring rymden.

Vi har också skapat raketer med hjälp av geometriska former, färglagt våra egna stjärntecken samt färglagt rymdmandalas. Förskolan och förskoleklass har nu fått ihop flera olika typer av skapande så det har blivit till en hel rymdvägg!

Förskoleklassen har utöver detta också arbetat med sin egna planering såsom veckans bokstav och tyst läsning.

År 1-3

I svenska har vi lärt oss om två kända författare och lyssnat på några av deras verk. Barbro Lindgren ”Mamman och den vilda bebisen”, “Loranga, Masarin och Dartanjang” och HC Andersen “Den fula ankungen” och “Kejsarens nya kläder”.

I so har vi fortsatt att lära oss lite om fornnordisk mytologi. Vi har pratat om asagudar och världen som är uppdelad i Asgård, Midgård och Utgård med världsträdet Yggdrasil och dödsriket Hel. Vi har lärt oss om fornnordens skapelseberättelse och jordens undergång “Ragnarök”.

Utomjordingen A har kommit vilse och vi har under veckan forskat om vårt solsystems olika planeter för att finna dennes hem. Men A lever på en himlakropp i en ocean som är täckt av is. Vi har fortfarande inte funnit hans hem. Så nu håller vi på och planerar rymdskepp som ska kunna ta sig ut i rymden, kanske under 100 år. Vilka ska med? Hur gamla? Hur ska vi få vatten? Mat? El? Syre? Vilka kunskaper måste vi se till att ha bland besättningen? Ja, det är mycket att tänka på.

Vi måste finna A:s hem, är det någon som kan hjälpa oss på vägen?

År 4-8

Denna vecka har flera elever skrivit prov i olika ämnen och lämnat in flera arbeten. Allt måste hinnas med innan deadline och skolårets slut!

I matematik jobbar vi med olika områden, procent, geometri, stora tal och tiopotenser.

I biologi jobbar några med svampar och bakterier, medan andra lär sig om könssjukdomar och preventivmedel.

I moderna språk lär sig några elever nya ord som har med skolan att göra, som ämnen, namn på olika rum och personer som jobbar där. Några elever lär sig att handla frukt, och även skriva beskrivande texter.

I övrigt jobbar eleverna med sina egna planeringar och med rymden.

Nästa vecka

Idrott

Alla har idrott på torsdag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitema

Studiebesök till fladdermusgrottan på tisdag för både skolan och förskolan – alla har på sig sina sanuktröjor denna dag.

Trevlig helg!

Önskar personalen på Sanuk