Skip to content

Veckobrev 14 – Hua Hin

Veckobrev 14 – Hua Hin

Varje morgon börjar vi dagen med en samling för att skapa gemenskap och glädje. Veckans samlingar har bland annat innehållit avslappning på olika vis, charader, sång och dans.

Under veckan har några av skoleleverna åkt iväg till en restaurang här i Hua Hin, då det var dags för thaitema. Där stod matlagningskurs på schemat. Eleverna delades in i grupper och lagade pad thai, fried rice och chicken cashew nut. En varm och lärorik upplevelse.

Under idrottslektionerna har eleverna tränat samarbeta med fallskärmen och haft ett hårt och svettigt styrkepass.

Här på Sanuk är det många elever som slutar och börjar under läsårets gång och på torsdagens storsamling var det dags att återigen säga på återseende till några av våra elever. Varje klass hade också skrivit tre frågor var till en tipspromenad. Tillsammans i mindre grupper gick vi runt och svarade på frågor om sådant vi lärt oss på skolan.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2018-2019/

Förskolan

Tidigare under läsåret har vi pratat om årstiderna hösten och vintern. Nu står våren för dörren hemma i Sverige, så vi tar tillfället i akt och lär oss om just våren.

Vi började med att vi tillsammans gjorde en tankekarta där vi pratade om vårens kännetecken. Sedan skapade vi ett gemensamt kollage med urklipp från olika tidningar, det blev en färgexplosion med mycket blommor.

Vi har också läst faktatexter, tittat på faktafilmer och färglagt mandalas inom temat våren.

F-1

Sedan några veckor tillbaka har ettorna startat dagen med egen tyst läsning i tio minuter. Från och med den här veckan har också förskoleklassens barn fått börja med det. Det är mycket uppskattat av barnen och det blir en mjuk och fin uppstart på arbetsdagen.

För övrigt har vi bland annat talat om vad som är viktigt att tänka på när man är i trafiken. Hur gör man när man ska gå över en gata och vad är viktigt att tänka på när man ska ut och cykla?

Våra husbyggen utvecklas och vi kommer att avsluta projektet nästa vecka så ni kan komma och titta på resultaten.

År 1-3

Vi har börjat lära oss om vårt solsystem. Alla är nyfikna på jordens grannplaneter, men hur mycket vet vi om vår egen planet. Vi bestämde oss för att börja med jorden. Tänk att vår planet både snurrar och åker i en bana runt solen samtidigt, hur fort som helst och vi blir inte snurriga. Hur fort rör den sig? Vad består den av? Varför är det kallt på vissa platser och varmt på andra? Natt och dag, varför då? Hur kommer det sig att en del länder har flera årstider men inte andra? Men…finns det liv på andra planeter? Det är mycket vi behöver ta reda på!

Vi har också arbetat med välskrivning och fler har börjat med multiplikation i matematiken, så nu är det dags att börja träna på multiplikationstabellerna ordentligt.

Vi har läst tyst för oss själva och högt. Vi läser Bröderna Lejonhjärta, riktigt spännande och lite sorglig bok.

År 3-8

Denna vecka har många arbeten lämnats in för rättning! Nu, en vecka innan lovet och en dryg månad till sommarlov, så måste alla deadline hållas!

I fysik har de flesta jobbat med ljud och ljus och vi lär oss från en kompis som är färgblind hur han ser färger på ett annorlunda sätt än oss.

I geografi jobbar eleverna vidare med Sverige och Norden. Några jobbar med första världskriget i historia.

Vi får även lära oss mer om familjer i samhällskunskap. Hur de kan se ut, på alla olika sätt! Men också hur barnen ska skyddas av lagen när det uppstår bråk inom familjen.

Idrott

Salimas och Monicas grupper samt 1-orna i Ingrids grupp – torsdag

Förskolan och F1:an – fredag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitema

Matlagningskurs- De skolbarn som inte var iväg denna veckan ska på matlagningskurs på tisdag. De ska även laga mat till förskolan som kommer och äter när allt är klart!

Ha en fin helg!

Önskar personalen på Sanuk