Skip to content

Veckobrev 12 – Huay Yang

Veckobrev 12 – Huay Yang

I onsdags åkte vi tuktuk ner till stranden för att ha idrottslektion. Nu är vi så få att hela skolan får plats i samma tuktuk.

Väl på stranden hade vi friidrott och tränade på kast med kokosnöt, hoppade längdhopp och limbo. Vi avslutade med att städa bort skräp på stranden. Vi hittade allt från gamla nät, flaskor och skor. På en liten stund fick vi ihop många påsar. Riktiga trashheroes!
Tänk om alla plockade bara några saker varje gång de var på stranden så fint det hade varit då.

På veckans thaitema fick vi smaka på olika thailändska frukter. Vi äter ananas, bananer och melon varje dag men de flesta hade nog inte smakat på tamarind, salak, marigold och guava.

På torsdagens storsamling uppmärksammade vi att det var “Rockasockornadagen”. Eleverna berättade om hur det kom sig att dagen kom till och tillsammans sjöng vi “Rockasockornalåten. Här är det ont om sockor på fötterna så istället fick vi byta flipflop med varandra.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2018-2019/

Förskola/Barnklubb

Vi började även denna vecka med en massagesaga tillsammans med alla barnen på skolan. Det är ett bra sätt att börja veckan på, att mötas tillsammans. En vuxen läser en saga och barnen gör rörelser på kompisens rygg. Där får vi på ett bra sätt in arbetet med RAR då barnen både ger och tar emot. Respekt för andra när jag ger och respekt för sig själv då jag tar emot. Hur känns det att ge och hur känns det att få.

Det märks att vi går mot slutet av säsongen då det är färre barn i alla grupper. De barn som är kvar får ett större utrymme, behöver inte konkurrera på samma sätt om saker, lite lyxigt faktiskt! Barnen får också chans att våga mer, ta för sig mer, kanske delta mer när vi är färre. Det är bra att få vara i en större grupp där samarbete, gruppens lärande, samtal m.m. är i fokus men ibland är det bra att få vara i ett mindre sammanhang då barnen får ta plats och kanske våga lite mer. Det är viktigt att ge barnen en möjlighet till att få vara sitt bästa jag.

Pärlplattor med olika motiv och mönster har barnen arbetat med. Barnen hittar på egna motiv eller tittar på en bild som de sedan pärlar av. Barnen har olika sätt att pärla på, antingen titta och räkna eller använda linjal och mäta.

I hemvrån har en ny lek tagit fart, barnen leker restaurang. Böcker blir till menyer, det beställs och lagas mat och dessert. Vi har låtsaspengar som vi betalar med och får även lite växel tillbaka.

Både pärlplattor och i restaurangleken får barnen arbeta med matematik på ett lekfullt sätt.

År 1-4

Det närmar sig säsongsavslutning här i Huay Yang och många elever har mycket att göra klart innan hemresa eller överflytt till Koh Lanta, för våra komboelever. Vi har gjort prov i engelska, om Sveriges geografi, i matematik och tränat på nationella prov som väntar när några barn kommer hem.

Just nu arbetar nästan alla med olika saker i klassen. Det är bra för de flesta känner igen något som någon annan gör och kan redan området och hjälper till, hejar på och kommer med goda råd. Det är en av de stora fördelarna med en liten klass att alla kommer nära och ser vad de andra gör. De lär sig massor av varandra och hjälper gärna till och delar med sig av sina egna kunskaper.

Vi njuter av sol och värme, badar nästan varje lunch och tar vara på det vi inte kan göra  hemma.

År 5-8

Även vi är en liten grupp nu. Det ger utrymme att hjälpa varandra och att kunna diskutera på ett annat sätt. Vi har också umgåtts med de yngre eleverna mer, vilket är bra. Vi har blivit bjudna på sång och varit med på massagesaga. Även på rasterna får vi besök i vårt hus av de yngre eleverna.

Vi arbetar med klimatet och ritar kretslopp över växthuseffekten, övergödning och försurning. För att få syn på hur det påverkar har vi ritat kartor där alla kretslopp finns med. Allt hör ihop. I samband med vår dag på stranden då vi plockade skräp diskuterade vi hur vi påverkar miljön och hur vi sätter våra spår på klimatet. Ett alltid lika aktuellt samtalsämne.

Mobiler och spel är ett annat ämne som vi pratar om mycket. Det ger alltid upphov till diskussioner, i skolan och säkert hemma. En elev har skrivit en argumenterande text om varför det faktiskt kan finnas fördelar med att spela datorspel. Intressant läsning ur en annan vinkel…

Nästa vecka

Idrott

Alla på skolan, både förskolan och grundskolan har idrott på onsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitama

Knytbatik- Alla barn på skolan och förskolan ska göra knytbatik på tisdag. skicka med ett vitt plagg, en t-shirt, ett linne, en klänning ett örngott eller dylikt som de kan färga med batikteknik!

Njut av helgen och ses på måndag igen!

Önskar personalen på Sanuk