Skip to content

Veckobrev 11 – Huay Yang

Veckobrev 11 – Huay Yang

Elefanten är och har sedan länge varit viktig för Thailand. Den har använts i krig, i industrin, jordbruket och inom turismnäringen. Thailands kung har egna elefanter och den finaste utmärkelsen man kan få i Thailand är “the order of the white elephant”. Elefanten är Thailands nationaldjur och hade sin egen dag i onsdags. Så klart att vi ville fira elefanten!  Vi har tittat på film, läst och lärt oss massor om det här fina djuret.

Mycket av veckans storsamling handlade om elefanten. Eleverna 5-8 presenterade temat och berättade om elefanten och dess historia i Thailand. Förskolan hade tillverkat elefantkostymer och sjöng sånger om elefanten. Vi avslutade med att gå en liten tipsrunda om elefanten som 1-4 hade satt ihop.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2018-2019/

Förskola/Barnklubb/F-klass

Den här veckan har varit full av aktiviteter.

Vi började veckan med en gemensam penselmassage med de äldre eleverna. Det är ett bra tillfälle för yngre och äldre att mötas och känna gemenskap. Vi hade lugn musik till och vi får då en känsla av meditation.

Vi har gjort pärlhalsband och pärlplattor med olika mönster. Det är lite trixigt när man ska göra mönster, man behöver räkna ut hur det ska bli och räkna både på pärlplattan och räkna rätt antal pärlor.

I legohörnan är det full fart som vanligt med både stora och små byggen. Lego är ett material som lockar alla barnen att bygga tillsammans. Det är ett tillfälle till gemenskap och många intressanta samtal mellan barnen.

Vi har tränat på vad olika frukter heter på Thai och barnen kan så mycket nu efter många veckor här.

Ett annat tillfälle där de yngre barnen möter äldre är vid lunchen. Nu äter alla tillsammans vid hus 1. Där pågår det många samtal och även på rasten ser vi yngre tillsammans med äldre.

Sandlådeprojektet tog ny fart den här veckan. Barnen gräver ner vattenslangen och har många olika teorier om vart vattnet ska komma upp. Det är lika spännande varje gång.

Vi målade och skapade elefantöron och snablar på elefantens dag.

Vi har lugn musik på vid lite olika tillfällen under dagen för att ge barnen en känsla återhämtning och vi avslutar varje dag med en minuts meditation innan vi sjunger Sanuksången.

 År 1- 4

Här i Thailand är det sommar nu och det känns på värmen som ökar vecka från vecka. Vi har passat på under lunchrasten att ta ett dopp för att svalka av oss inför sista arbetspasset. Det är en njutning som man inte så lätt kan matcha hemma i Sverige just nu i vårvintervädret. Känns extra fint när man får rapporter om snö och minusgrader förstås.

Förutom elefanter har vi arbetat med Sveriges geografi, järnålder-vikingatid, multiplikation, klockan och mycket mer. En pojke skrev ett hemligt meddelande med runskrift och om man klarade av att läsa det och lämna kodordet fick man en liten belöning.

Det närmar sig val här i Thailand och vi märker av det på grund av alla bilar som åker omkring och ropar ut sitt budskap. Vi har funderat över varför man gör så, kanske kan inte alla läsa så bra? Det ska bli spännande att se hur det går och vad det innebär för människorna som bor här i landet.

År 5-8

I vår grupp arbetas det med skilda ämnen men eftersom vi är så få får  vi lätt insyn i varandra arbeten. Det “pratas” spanska, räknas förkortad division med decimaltal och vi jobbar med olika kretslopp.

Thailand går till val snart.

Hur styrs landet idag och kommer det bli annorlunda efter valet? Undrar eleverna.

En av eleverna skriver om befolkningsfördelning och ska utifrån frågeställningar ta reda på hur det ser ut här i Huay Yang. Hur lever folk och varför har de valt att bosätta sig där de bor? Hur fungerar fördelningen av skatter, hur utjämnar man skillnader mellan de rikaste och de fattigaste?

Hur påverkar det en liten by när en grupp skandinaver flyttar in under ett par månader? Det är intressanta frågor att diskutera i gruppen och alla har något att berätta.

Nästa vecka

Idrott

På onsdag har hela skolan idrott tillsammans.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Tema

Rocka sockorna 21 mars

Vi uppmärksammar naturligtvis “Rocka sockorna” men istället för strumpor får vi “rocka flip flops”.  Läs mer på www.rockasockorna.se

Thaitema

På tisdag kommer vår maid, Mrs Noch, att visa och låta oss smaka på thailändska frukter.

Ha en fin helg så ses vi på måndag igen!

Önskar personalen på Sanuk