Veckobrev 11 – Hua Hin

Veckan har rullat på i flera olika projekt. Vi har haft olika typer av avslappning, tittat på nyheterna och sjungit sånger.

På idrotten har några elever tränat skidskytte med stafett och letat efter olika geometriska former. Andra elever har själva fått öva på att hålla i idrottsundervisningen den här veckan.

Onsdagen den 13 mars infaller elefanternas nationaldag, vilket vi på Sanuk ville uppmärksamma. Dagen startade med en gemensam samling där vi sjöng på svenska och på thailändska, om elefanten. Vi hade också flera skapandestationer på eftermiddagen. Eleverna fick bland annat rita elefanter, skapa mandalas, trycka elefanttryck med sina händer, klippa och klistra olika alster.

På storsamlingen var det dags att säga hejdå till till några av våra kompisar. De äldsta eleverna presenterade fakta om elefanten och tillsammans sjöng vi “Pleng Chang” – elefantsången.

Hela veckan avslutades med en städdag på stranden. Då vi arbetar med temaarbete havet, valde vi att städa våra stränder rena från skräp och plast. Tillsammans med Trash Heros, föräldrar och barn vill vi “dra vårt strå till stacken” för att synliggöra den globala klimatstrejk som sker i skolor över hela världen denna dag. Vi hoppas att denna dag kan bli en återkommande tradition i Hua Hin då vi tror att barnen kan hjälpa oss att “skapa ringar på vattnet” och sprida detta viktiga förhållningssätt vidare.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2018-2019/

Förskola/barnklubb

Vi har fokuserat på havet och matematik den här veckan. Några av barnen har jobbat i arbetshäften om talen 0-6. Vi har också pratat om 10-kompisarna och format egna geometriska former, på detta sätt vill vi att barnen ska få en “…förståelse kring olika matematiska begrepp” och kunna “…använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar.” (Läroplanen för förskolan 1998 rev. 2010)

I vårt havstema har vi målat fiskar med pastellfärger och skapat bakgrunder med vattenfärg. Kom gärna in och titta på era barns fina alster.

F-1

Varje vecka löser vi ett matteproblem tillsammans i klassen. Den här veckan handlade det om tre kattmammor som tillsammans hade tolv kattungar. Det vi skulle lista ut var olika sätt att fördela kattungarna på mellan mammorna. Alla kunde komma på minst en lösning till att börja med och till slut hade hela whiteboarden fyllts med svar. Det är så härligt att visa barnen att det faktiskt finns frågor som har flera svar som är rätt.

År 1-2

“Davids äventyr” blev namnet på klassens gemensamma saga som handlar om dykaren David. Han blir attackerad av en haj och räddad i sista sekund av de andra havsdjuren. Som ni förstår har vi arbetat vidare med vårt sagotema och blandat in havstemat, vilken resulterade i en väldigt bra saga. Eleverna ville utveckla det hela och skapade alla djur, så nu kommer det att bli dockteater av sagan som kommer att visas upp på skolan för de andra eleverna.

År 3-5

Denna vecka har vi tränat på att skriva faktatexter. I arbetet ingår att söka fakta på nätet och värdera källor. Sortera bland all information som finns, lära oss och förstå många nya begrepp inom ämnet och sedan disponera och formulera en faktatext. Eleverna tycker det är roligt att lära sig om havsdjuren och vill skriva fler texter. I övrigt arbetar vi vidare med ämnen på våra planeringar.

År 6-8

Vi har jobbat i grupper med att söka fakta om elefanter samt hitta berättelser om hur illa elefanter som används inom turismen behandlas. Gruppen fick redovisa muntligt på storsamlingen och förhoppningsvis kan dem som var med på storsamlingen sprida detta vidare.

Två elever har fått planera och genomföra en idrottslektion som innehöll många moment och som deras kompisar tyckte var väl upplagt och roligt.

Annars har eleverna fortsatt jobba med sina skolarbeten och flera har skrivit prov i matematik.

Idrott

Ingrids och Jessicas grupper måndag

Ingrids och Jessicas grupper onsdag

Orninas och Salimas grupper – torsdag

Förskolan – fredag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitema

Muay Thai- thaboxning

Alla elever i förskoleklass och grundskolan som började hos oss efter jullovet ska iväg och lära sig Muay Thai, på tisdag,  som är Thailands nationalsport. Idrottskläder gäller denna dag, men inte idrottsskor. Ha med vanliga kläder som ombyte, handduk/sarong, badkläder och en vattenflaska.

Art Village

På tisdag ska förskolan iväg till en konstnärsby och få skapa i deras aleljé. Vi önskar att alla barn på förskolan har på sig sina sanuktröjor.

Rocka sockorna 21 mars

Vi uppmärksammar naturligtvis “Rocka sockorna” men istället för strumpor får vi “rocka flip flops”.  Läs mer på www.rockasockorna.se

Ha en fin helg, ses på måndag igen!

Önskar personalen på Sanuk