Skip to content

Veckobrev 10 – Huay Yang

Veckobrev 10 – Huay Yang

Vilken vecka i har haft! Vi åkte buss till en liten famijeägd gummiodling. Vi fick se hela processen från att de skar i trädet och gummit/saven droppade ner i den lilla skålen som satt på varje träd till att den färdiga gummimattan hängdes upp för att torka. På varje träd satt en påse som liknade de “dropppåsar” som används på sjukhus, de satt där för att ge trädet ny näring. Alla elever som vill fick trampa på den mjuka gummin. Det kändes som att trampa i potatismjöl och det knarrade lite under fötterna.

De elever som inte varit på tempelbesök fick också chansen att besöka ett av byns tempel. Vi fick tända ljus, bli välsignade av munkarna och ge dem gåvor. Alla elever fick heligt vatten på sig och en liten lyckoamullett som de ska bära med sig som minne av den här dagen.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2018-2019/

Förskola/Barnklubb/F-klass

Den här veckan har gått i andlighetens tecken. Vi har övat på olika yogapositioner och även tränat på att hitta lugnet i vardagen, b la genom andningsövningar och meditation. Uppskattat av både barn och pedagoger.

Förskoleklassbarnen har arbetat med bokstäver. De har letat i tidningar efter både bokstäver och ord som innehåller en specifik bokstav, t ex S som i skumtomte…Det har även rimmats och jobbats med mönster, siffror och taluppfattning. Vi har även läst en berättelse, som eleverna sedan fått återberätta med hjälp av bildstöd.

Tillsammans med låg-och mellanstadiet har de även tittat på Lilla Aktuellt.

På förskolan har vi spelat mycket spel; lotto, memory, Bamsespelet och Fruktträdgården är populärast just nu. Barnen vill gärna spela samma spel om och om igen. Vilket är bra, då barnen på kort tid lär sig vad spelet går ut på och vilka regler som gäller, men även turtagning, samspel med andra, siffror, räkna prickar på tärningen och att göra avslut, vi spelar klart det vi har påbörjat. Vi pratar kontinuerligt om gruppens betydelse och att vi vill att alla deltar i gemenskapen.

I veckan har vi träna lite extra på vad färgerna heter på thai. Vi har bytt ut frukterna i vårt levande memory till färger. På idrotten har vi använt vår fallskärm; tränar både färger, samspel och kroppskontroll och så har vi lekt “Under hökens vingar”.

Vi avslutade med baaad!

År 1- 4

Vi har gjort väldigt mycket den här veckan. Thai-teman med fantastiska upplevelser, tränat inför Nationella prov, Sveriges geografi, läsförståelse, subtraktion med växling, faktatexter om djur, stapeldiagram och ordklasser. Faktiskt en hel del till fast det är svårt att förstå hur vi hunnit med så mycket 🙂

Det bästa med att jobba så här blandat är att eleverna lär sig så mycket av varandra på köpet när de ser vad de andra gör och blir intresserade.

Det börjar bli varmt här på dagarna nu och idrottspasset vi hade med bollsport var det svettigaste vi hittills har haft. Vi hoppade tacksamt ner i poolen efteråt och det var ljuvligt.

Vi har faktiskt badat varje dag en stund på lunchen den här veckan, det är ju bara en av de fördelar man har genom att gå på Sanuk i mitten av mars.

År 5-8

Det är en liten skara i gruppen nu och alla arbetar koncentrat och metodiskt. Det har pluggats inför prov i de tre Abramhamsreligionerna och en elev har läst om hur Gustav den III:s fascination för Frankrike har påverkat vårt språk och hur spåren lever kvar.

Efter veckans “Lilla aktuellt” diskuterade vi hur vi använder våra mobiler och andra skärmar. Många elever upplever ofta att deras föräldrar är mer upptagna av sina mobiler än vad de själva är. Vi pratade också om Greta Thunbergs skolstrejk som sprider sig över världen, om det är ok att strejka från skolan och om det hjälper.

Nästa vecka

Idrott

Torsdag – Alla har idrott

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Elefantens nationaldag onsdag den 13 mars

Ha en underbar helg!

Önskar personalen på Sanuk