Skip to content

Veckobrev v.50 – koh Lanta

  Veckobrev v. 50 – Koh Lanta        

 

JULAVSLUTNING Torsdagen den 22 december har vi först vanlig skoldag till klockan 14.00, eleverna kommer sedan tillbaka till skolan 18.00 för julavslutning i salan, efter det vandrar vi tillsammans i ett fackeltåg på stranden mot målet:-fire show och önskar varandra God Jul. Ni föräldrar är med och håller koll på era egna barn från klockan 18.00 på skolgården. Eleverna är sedan komplediga på fredagen den 23/12.

LEDIGHET Om ditt barn behöver vara ledig för att t ex delta i ett sportevent eller för en resa-meddela ditt barns lärare i förväg.

Om man vill köpa egna pojor är det bäst att göra det hos Pex Pois inne i bazaren i Saladan, det ligger mitt emot Sam Batik. Läs längre ner i veckobrevet om vilken dag för idrott och pool som gäller framöver för just ditt barn.Kom gärna några minuter tidigare  på morgonen eftersom samlingen börjar prick halv 9 och då ska alla barn ha lämnat vattenflaskor och väskor vid klassrummet, sitta på plats i salan eller i klassrummet och alla föräldrar ska ha lämnat skolgården. Ni får mer än gärna stå kvar och prata med varandra, men inte inne på skolgården eftersom ljuden och surret från pratet stör ljudet inne i salan och morgonsamlingen. Tusen tack! 

VÅRTERMINEN startar med samling och upprop klockan 08.30 på onsdagen den 11 januari. Från klockan 10.15 är det inskrivningssamtal för nya elever och då går alla andra hem, vanlig skoldag från och med torsdag den 12/1. Eleverna i Bangkok-Lisas grupp har vanlig skoldag hela dagen även den 11/1.

Förskolan Looma

Vi har i denna vecka haft vårt fina och stämningsfulla Luciatåg, så mysigt!  Vi har lekt lekarna under hökens vingar och fruktsallad i Salan. Där har barnen fått lära sig turtagning, samarbete, följa instruktioner och lite thai. Fruktsallad leken var rolig och lite stressig när man skulle byta plats med en kompis och komma ihåg vilken frukt man hade  eftersom den sades på Thailändska! Vi har fortsatt julpyssla och denna vecka blev det pepparkaksgubbar och snögubbar.Vi har varit på stranden och byggt massa kul i sanden , letat krabbor och spelat strandtennis. På väg tillbaka från stranden såg vi en varan och en ödla, oj vad spännande det var!! 

 

F-3  Gåbb, Nåck, Boo, Ling

Alla elever har arbetat hårt för att bli klara med planeringarna inför jullovet. De äldre eleverna har arbetat med bråk i matematiken och de yngre med addition och subtraktion. I svenskan har några skrivit berättande texter och läst. Vi har även hunnit med några   samarbetslekar både i klasserna och över klassgränserna. På rasterna har det varit full aktivitet med bygge i sandlådan, pingis och fyra i rad turnering.

 

4-6 Hua Hin, Krabi

Vi har under denna vecka avslutat många arbetsområden och många elever har haft prov i olika ämnen. Eleverna kämpar på in i det sista och nästa vecka kommer vi få utrymme till mer gemensamma aktiviteter.  Vi har även hunnit med att arbeta lite om thailändska bath och hur mycket tjugo, hundra och tusen bath är i svenska samt norska kronor. På idrotten tog vi en promenad till fackeltågets slutdestination, sedan gick vi till poolen!

 

7-Gy Bangkok/Sofia Distans, Trang/Hermods gymnasium och Surat Thani       

Den här veckan har det varit mycket matteprov i Surat Thani och eleverna har haft fullt fokus på sina uppgifter. Vi har även hälsat Charlie välkommen, och han kommer att fortsätta hos oss efter jul. Det kommer även Malin att göra som kommer till klassen på måndag. Förutom matteprov har vi hunnit med att ha en kort lektion om hur man räknar till 10 på thai, och det har tränats både piano och gitarr och med gemensamma krafter lyckades vi lista ut hur man syr ihop ett par shorts. Även i Bangkok har det varit fullt fokus att bli klar med terminens sista inlämningar. Eleverna kämpar med att få in det sista inför terminen och mycket fokus har legat på engelskauppsatser och muntliga filminlämningar, bygga modeller i tekniken, kompa och sjunga till låtar, samt skriva rapporter i både slöjd och hemkunskap. Vi har även diskuterat samhällskunskap inom temat massmedia i klassrummet och lärt oss mycket om mediers inverkan på samhället och individen. På idrotten fortsätter vi med bollsporter och spelar beach volleyboll på stranden, i kombination med jogging och bad – bara för att det är så härligt och uppskattat!                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

IDROTT och POOL: De dagar eleverna har idrott ska de komma ombytta till bad/ och idrottskläder redan på morgonen. Packa ner sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efteråt, man behöver inte ha skor. Alla behöver också ha druckit en vätskeersättning hemma på morgonen den dag man ska ha idrott samt vara insmorda med solskydd.

Idrott och pool på måndagar: F-3 Evas och Lovisas grupper i Gåbb och Nåck. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på onsdagar:  F-2 Annika och Ann-Maris grupper i Boo och Ling. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på onsdag v. 46: Årskurs 7-9 rum Bangkok och rum Sura Thani med Lisa och Jenny. Gå direkt 08.30 från skolgården.

Idrott och pool på torsdagar: Årskurs 4-6 rum Hua Hin och Bangkok med Daniel och Linda. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på fredagar: Förskolan Loma med Åsa och Anette. Börja dagen med samling i Looma.

Bilder från verksamheten hittar ni  genom att gilla och följa oss på Facebook Svenska Skolan Thailand

och på Instagram  sanuksvenskaskolanthailand.

Vi blir jätteglada om ni vill hjälpa oss genom att checka in hos oss på Fb, tagga, gilla, kommentera och dela våra inlägg på sociala medier, tusen tack.

Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skol

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Vi samlar också in kläder mm till barn på Koh Lanta, denna insamling hanteras sedan vidare  av Cozy Restaurant.

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2023.

 

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen, simskolan eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

….läs gärna vidare om alla aktiviteter som finns för barn och ungdomar på Koh Lanta

Aktiviteter för barn och ungdomar på Koh Lanta läsåret 2022/2023

 

På Koh Lanta finns det en fantastisk natur och många olika stränder där ma n kan göra massor av aktiviteter helt gratis, till exempel leka kull, bygga sandslott, spela beachvolleyboll, samla snäckor, spela fotboll, strandtennis, surfa, simma och en massa annat skoj. 

 

Här är ett axplock av mer eller mindre organiserade aktiviteter och utflyktsmål på Koh Lanta;

 

 • Fotboll 

 

Fotbollsträningar tillsammans med lokala fotbollslag, Fotbollsplanen ligger före Lanta Noi Hospital, på Lanta Noi.

Klockan 16.00-18.00

Fredagar

Lördagar

Söndagar

 

Tjejer och killar från 7-12 år

Alla är välkomna att delta 

 

Lokala laget behöver också bollar, benskydd, skor och kläder, om ni har möjlighet att skänka till dem. Frågor besvaras bästa av Lita, på Sawasdee restaurant.

 

Varje år brukar olika föräldrar ordna spontanfotboll på stranden nedanför Southern Lanta på Det är bara att dyka upp och köra igång den traditionen för föräldrar med fotbollssugna barn, de föräldrar som är där hjälps åt att fixa mål med t ex flipflops och hjälpa till att ordna grupper. Alla är välkomna och alla får vara med. 

Thailändska fotbollstokiga barn brukar samlas på Klong Dao för att spela fotboll varje dag runt 17.30  nedanför Sha Da och nedanför Banana beach resort. Det är bara att dyka upp och hoppa med och spela för den som vill. 

 

 • Padelträning för barn på Malee Highlands

Onsdagar klockan 15:00-16:00

Ålder 7-12 år

Max 6 deltagare

300Baht

 

Malee Highlands erbjuder barnen mellis i sitt arena kök, för de som vill åka direkt från skolan. På träningen leker man och lär padel tillsammans.

 ANMÄLAN KRÄVS

Anmälan och frågor görs till @yourpadeltrainer, antingen via messenger eller whatsapp +660615585608

 

 • ASA Lanta strax söder om Klong Nin 

Kreativt skapande, hantverk och utbildning, fika 

Thai and international students gain practical skills and know-how by hands on learning in an earthen village and tropical food forest as classroom.

osäkert om de har öppet just nu, men de finns på Fb och man kan skriva och fråga på engelska

 

 • Batik 

Besök konstnären Sam inne i bazaren mitt emot Lanta Mart och designa och skapa din egen personliga sarong i vaxbatik.

 

 • Besök Lanta Animal Welfare 

på Long beach och gosa med katterna i kitty city, ta en hundpromenad och delta i en lärorik guidad tur.

 

 • Besök Kung shop 

i Saladan (till höger i T-korset) och lär dig knyta fina armband och tillverka andra smycken. 

 

 • Prova på dykning i pool för barn och ungdomar med Lanta Diver. 

PADI:s ”bubblemaker”program kommer ge dina barn en introduktion till livet under vatten och till ett helt nytt sätt att blåsa bubblor på. Barnen får simma runt på grunt vatten, bekanta sig med utrustningen och ha allmänt roligt på och strax under ytan. Dykning för barn och ungdomar Koh Lanta är ett perfekt första steg att involvera hela familjen i dykning. Barnen får lära sig grunderna för hur man använder en dykutrustning, hur man tömmer regulator och mask när man fått vatten i dem och hur man andas under vatten på ett säkert och tryggt sätt. Minimiålder är 8 år Pris: 1,500 THB. Tidsomfattning: 2 timmar Plats: Pool. Det är aldrig mer än två barn på en instruktör.

 

 • Tematurer med longtailbåt med Raksabai-Lanta by the sea,

 t ex treasure hunt, Robinson adventure, ghost sunset. Andra specialturer med fokus på ekologi, rörelse, skapande mm. Mer info och bokning: kontakta Raksabai via Facebook.

 

 •  Oasis Yoga Bungalows har Kids yoga 

som passar för barn från 3 år till ca 9 års ålder. Besök Oasis facebook eller hemsida för schemat

 

 • Thaiboxning 

för barn finns på Lanta Muay Thai Academy Lanta Sport Resort på Long Beach varje vardag klockan 15.00 (för vuxna 16.00) och hos Lanta MuayThai Complex, som håller till på Klong Dao. Handskar finns att låna. 

 

 • Karate Lanta Muay Thai complex 

på Klong Dao för barn 10-16 år

tisdagar och torsdagar 16.30-17.30

lördagar 09.00-10.00

 

 • Simskola med Sim-Anna  hos oss på Sanuk Svenska Skolan Thailand  

på måndagar till torsdagar mellan 14.15-15.15 och på fredagar klockan 12.15-13.15. Passar barn från 3 års ålder och uppåt,  anmäl via hemsidan Öppnar i januari 2023.

 

 • Prova på hair spa 

hos t ex Lady Phatty Hair Care, ligger mellan Fat Monkey och seven 11 på huvudgatan på Klong Dao.

 

 • Besök butiken Thai Brand

på höger sida på väg in mot Saladan, strax före högersvängen mot bron. På Thai Brand finns “allt” (utom sänglampor 😉

 

 • Vattenland 

Chomview Resort, som ligger på Chang road/Elefantvägen. ska öppna 19 november.

 

 • Vattenland på Lanta Noi

Rattana Waterpark. Har öppet lördagar och söndagar 09.00-17.00

 

 • Bio under stjärnorna på Lanta Cinema

som öppnar 18 november, ligger på Klong Dao.

 

 • Hästar och ridning 

på stranden hos Pirates Horse Riding på Long beach.

 

 • Ta en tur till Lanta Noi 

och besök Auntie Bee, som syr och säljer finfina väskor och annat gjort av återvunnet material. Fika på Lanta Cfe, titta på fantastisk batik hos Saychon Lanta Batik, besök restaurang view point och titta på den magiska spökön (Koh Pi) 

 

Fortsätt nu att läsa om vad just DU kan göra för att påverka miljön på Koh Lanta i en hållbar riktning…

 

Miljön på Koh Lanta behöver medvetna besökare. Vi är gäster på den här underbara platsen- föräldrar, elever, turister och bofasta västerlänningar-tack för att ni bryr er!

 

Det kan ibland verka väldigt svårt att förändra, men det finns stort och smått att göra. 

Till exempel;

 

Besök soptippen.

Vi har en öppen soptipp där allt som inte glider ut i havet eller hamnar på små lokala sophögar landar tillslut. Där läggs osorterade sopor på hög. Ibland grävs de ner. Ibland eldas de upp . MEN – det pågår hela tiden manuell sortering, det finns t.o.m en lokal för det där. Så: Hjälp dom som sorterar där, genom att själv separera glas, metall, pappersförpackningar och hårdplast och matrester i olika påsar innan du slänger dom i soptunnan. Ge inte upp för att du ser att allt hamnar i samma sopbil, du underlättar sorteringen som följer.

 

En del resorter/bostadsområden sorterar. Om inte din plats gör det – fråga om det! Alla som hyr ut hus, lägenheter och rum borde och kan se till att;

 

det går att sopsortera genom att ha kärl för- och information om hur sorteringen bäst ska göras.

aktivt delta i eller sponsra strandstädnin gar,

tillhandahålla och använda återanvändningsbara vattenflaskor från tex Trash hero och shoppingväskor som kan återbrukas från till exempel Aunte Bee på Lanta Noi,

ordna kompost för matrester

 

Förklara att du vill ha en hållbar miljö och kräv som allra minst dessa miljöinsatser av dem du har valt att betala för att bo hos.

 

Köp en vattendunk. Av vattendunksbilen eller i någon thaisupermarket nära dig. De kostar ca 120 THB. Ställs ut på gatan när de är tomma och byts av förbipasserande vattenbil till ny dunk för 15 b. Kolla vad som gäller på ditt område. Lämna din dunk till den som kommer efter dig och låt den leva vidare. Billigt o enkelt.

 

Säg nej till plastskedar, sugrör och onödiga påsar på seven eleven. De är snabba-men DU är snabbare med att att säga no :).

 

Kompostera eller engagera dig i att ditt område startar en kompost. Bla Sanuk och Sunset residence komposterar. 

Om kompost inte finns eller fungerar där du bor, fråga resortägare/personal om de vill ha ditt matavfall (eller delar av det) till katter/hundar/ankor. Fråga var de gör av sitt matavfall och om du kan få ge ditt dit.

Lämna uttjänta batterier till Lanta Diver som lämnar vidare för förstörelse på Phuket. På Lanta Diver kan man också köpa reef friendly solskyddskräm och eco-friendly produkter som schampoo, tvål, deo mm.

Sortera även små detaljer som kapsyler. Det finns sjukhus som tar emot och lämnar in för protestillverkning bla. Fråga närmsta klinik. Om ingen vill ha dina kapsyler – lämna dem till Cozy så ser de till att de hamnar rätt. Gäller både den böjliga kapsylen med plastdetalj (på återvinningsvattenflaskor) och öl/läskkapsyler.

Long Beach Pharmacy tar in utgångna läkemedel för kontrollerad förstörelse.

Köp läsk/vatten och sodavatten i återvinningsflaskor. Köp dom i backar på thaisupermarket, tex Anong minimart på Klong Dao, tror även Lanta Mart har börjat med backar. Om din favoritrestaurang fortfarande serverar läsk i aluminiumburkar – fråga varför! Det behöver de nämligen inte alls. Det finns två storlekar på sodavattenflaskor. Den mindre flaskan återvinns INTE och hamnar oftast i soporna. Den större flaskan säljs på back och återvinns. Så varför har inte alla restauranger den? Ja…fråga dem 😉

 

Säg nej till plastsugrör. Trash Hero säljer metallsugrör med obegränsad livslängd. På Cozy säljs bambusugrör. Besök Plantastic på fb och beställ en förpackning växtbaserade sugrör till din bostad eller till din lokala restaurang som inte har råd. ”Plastic from plants”-sugrör komposteras redan i förvaringsrum, så de förvaras bäst i kylen.

Bäst är dock att sluta använda sugrör helt och hållet.

Lämna dina begagnade/urvuxna kläder och leksaker, skolmaterial etc till organisationen Children of the forest via Sanuk Svenska Skolan Thailand eller till Cozy, så ser vi till att människor som behöver får. Är det svårt att ta sig till insamlingsplats så samla ihop dina överblivna saker snyggt i huset/lägenheten/rummet vid utcheckning så tar ”någon” hand om det där, garanterat.

(Tunnt) papper tas emot på Lanta Animal Welfare och strimlas för att användas till kattoaletterna. De tar även emot textilier som trasiga kläder, lakan, filtar, gamla handdukar etc. De har ständigt behov och begagnat och lite trasigt funkar. De behöver även hela och rena lakan, kuddar etc till sina volontärer – har du över vid hemresa så lämna gärna där.

Samåk. Spara pengar på din transfer, möt nya människor och spara på miljön samtidigt.

Ta med egen behållare när du köper kaffe eller shake, det har ingen något emot så länge du betalar för det som stoppas däri.

Om din favoritrestaurang inte använder pappersboxar för take away – fråga varför. Finns på Lanta Mart. Köp en egen förpackning och ha hemma som du tar med dig vid beställningstillfället – eller köp egna flergångscontainrar på plastmarknaderna eller på Oasis Yoga. Ta med egen påse om du inte vet att restaurangen använder papperspåse. Vill du hjälpa din lokala lilla favoritrestaurang lite på traven – köp pappersförpackningar åt dom.

 

Fortsätt plocka skräp på stranden och på gatan.

Återigen: ställ krav på återvinning och miljöinsatser från den du hyr din bostad av.

 

Envisas lite, fråga och fråga igen. Visa att det är viktigt och försök på så vis påverka och förändra. 

 

Tro inte att myndigheterna eller någon annan kommer med en snabb lösning, men tro på att du bit för bit kan förbättra din plats i paradiset. För det kan du.

 

Viktiga telefonnummer att lägga in i mobiltelefonen:

 

Dr Pad cli nic, Saladan 098 882 0913

 

Dr Salarin  mottagning 075 684 522,  081 569 9976

må-lö 9.00-21.00, sö 9.00-14.00

Long beach  

 

Lanta hospital/ambulans 075 697 017 

Old town 075 697 100 

 

SOS International +45 70 10 50 50

 

Polisstation +66 75 668 192, +66 75 697 017

Police emergency 191

Tourist Police – Emergency 1155

 

Fire Department 106

 

Krabi Hospital +66 75 626 555

 

Skolan/Rektor               +66 61258 9883 

+46 073 058 5329                   

 

Sveriges konsulat i Phuket +66 76 530 560 

Sveriges ambassad i Bangkok +66 22637200, +6622637211