Skip to content

Veckobrev v. 46 – Koh Lanta

Veckobrev v. 46 – Koh Lanta

Hejsan! Veckorna flyger iväg och kanske beror det på att vi gör så mycket. Vi har den här veckan tagit emot vår vänskola Lang Sod som ligger på Lanta Noi. Det är fantastiskt att se hur vi alla kan mötas och knyta kontakter bara vi vill. Eleverna sjöng tillsammans på bådas språk och tillverkade loppor/hop hop aa i klassrummet. Vi har även haft besök av Pär Kågeby vice Consul på Svenska ambassaden som ville veta lite mer om vår skola.

Nästa vecka firar vi Loi Kratong här på Koh Lanta. På torsdagens storsamling bygger vi därför kratonger ( bananbladsbåtar) och berättar om högtiden. På fredagens morgonsamling kommer vi även att ha en liten Adventsamling. Vi får då besök av Anders ( Präst i svenska kyrkan) och Ulrika.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

 

Förskolan med barnklubb rum Loma och Chang

Denna veckan har vi haft flera gemensamma aktiviteter.  Vi hade Thaitema “pojor” på stranden tillsammans med Mr Noi där vi fick lära oss grundtekniker i att poja! Vi har också haft röris där vi bl.a. blev robotar, vi fick fick smyga och lufsa samt hålla balansen som en stork. På stranden gjorde vi världens största sandlåda där barnen bakade, formade och lekte i sanden. Vi lekte också “fisknätet” där vi räknade på thai och “statypjätt”.Vi avslutar veckan med bad i poolen!

Förskoleklass rum Nåck

Den här veckan har vi haft thaitema Pojor med förskolan. Det pojas nästan varje rast just nu och eleverna blir duktigare och duktigare på detta. Denna vecka har språkleken handlat om ord och meningar. Vi har klippt isär meningar och klistrat ihop. Vi har också prövat lite sammansatta ord samt räknat bokstavsljud i ord. Veckans bokstav var Ii och då kom ettorna in och samlade ord, gjorde saga och arbetade runt bokstaven. I matematiken har vi arbetat med talraden 0-20, mönster och symmetri. På idrotten lekte vi samarbetslekar med 1-3 på stranden och i fredags badade vi i poolen med förskolan. En hel del thai har vi lärt oss genom våra dagliga sånger. Att göra djur av toarullar har varit kul denna vecka.

År 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching Chok

Lite av vad vi gjort den här veckan… Höjdpunkten var när vi hade besök från en thaiklass med 8-åringar. Vi var nog alla lite nervösa men det blev en härlig dag med 20 barn i klassrummet. Vi hankade oss fram i en blandning av svenska, engelska och thai. Vi gjorde loppor, flaggor, åt lunch, sjöng och spelade schack tillsammans. Barnen var jätteduktiga och tog hand om sina tilldelade “fadderbarn” på ett fint sätt. Nästa vecka på onsdag är det vår tur att besöka deras skola, så spännande! Vi har även hunnit med idrott på stranden, övat engelska på temat school things, vi har haft musik med alla 1-3:or, skrivit om Thailand till thaiboken, börjat arbeta med trafiken och faror i trafiken dessutom har vi haft ansvar för skolans kompost och arbetat runt detta med koppling till höstens fallande löv (i Sverige alltså:)… Läsläxa i boken ABC-klubben. Två kapitel i veckan, eller enligt planering från din hemskola. Signerat protokoll redovisas på fredag.

Boo

Den här veckan har vi arbetat mycket med att forma bokstäverna rätt, skapat egna små meningar med punkt och stor bokstav. Vi har startat varje morgon med en lässtund, eleverna har då fått småböcker utefter sin läsutveckling som vi sedan läst högt för varandra. Nästa vecka planerar vi att gå in till förskolan och läsa för dem. Thaitemat denna vecka var handduksvikning, roligt men inte helt lätt! En del har tränat på engelskaglosor – siffror,färger och kläder har tragglats. Andra har lärt sig mer om kroppen och dess olika organ. Vi har även hunnit med att prata likheter/olikheter mellan Sverige och Thailand. En rolig vecka med andra ord!

Ching Chok

Vi har mestadels jobbat med matte, svenska och engelska men även lärt oss/repeterat frukter, dagar och färger på thailändska. På idrotten var det i måndags vatten- och simövningar och i onsdags var det lekar på stranden. Vore bra, om det är möjligt, att tablet/dator tas med på onsdagar och torsdagar. Läsläxan är till onsdag.

År 4-5-6 rum Hua Hin, Krabi och Chiang Mai

Hua Hin

Den här veckan har vi pratat och läst en hel del om kartor, Europa, Sverige och vad ämnet geografi innehåller. Många begrepp som klimat, ekonomi, befolkning, invånare och topografi har lästs, förklarats och diskuterats. Varje vecka ser vi också på Lilla Aktuellt för att hålla oss uppdaterade om vad som händer hemma i Sverige. Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans engelskaglosor för LongStay-eleverna på  www.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos.  På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn.  Ni behöver inte vara inloggade eller ha något lösenord för att komma åt orden.

Krabi

Vi har denna vecka haft  både Thaiboxning och Batik som våra Thaiteman och båda två var väldigt uppskattade av elever och lärare. Vi fortsätter att jobba med Thaispråket och nu går det lättare och vi kan några fler fraser än förra veckan. Eleverna jobbar flitigt på med sina planeringar.

Chiang Mai

Mycket bra och händelserik vecka. Det har jobbats hårt med planeringarna men vi har också brutit av med gemensamma teman och dessutom börjat med Grej of the day.  Thaiteman för denna vecka var Batik och Thaiboxning. På gympan har det varit friidrott på stranden med bla kulstötning med kokosnöt.

År 6-9  med Sofia Distans rum Bangkok och Trang

Denna vecka jobbar vi på Sofia Distans med syslöjd. Eleverna har skissat upp pennfodral, tygväskor och förkläden. Utöver att symaskinen har gått varm har eleverna även broderat och gjort makramé. På idrotten tränar vi friidrott, hittills har vi blivit grymma på längdhopp och 100 m. 

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai på måndag 🙂

personalen på Sanuk