Skip to content

Veckobrev v. 45 – Koh Lanta

Veckobrev v. 45 – Koh Lanta

Hej! Nu har vi klivit in i mellansäsongen och det märks att vi är betydligt fler elever och lärare-roligt. I tisdags samlades hela skolan på stranden för ett gemensamt Hurtispass. Alla kämpade på efter egen förmåga och trots att det var riktigt jobbigt blev det många glada skratt. Vilken underbar idrottshall vi har! Vi har även fått en introduktion till programmering av Roboten Anette som gav oss ett klurigt uppdrag. Vi upptäckte att det var inte så lätt att få med alla delmoment när man programmerar och det resulterade i att Roboten blev lite kladdig. Vi har även kodat våra namn och tillverkat coola namnhalsband.   

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

Förskolan med barnklubb rum Loma och Chang

Nu har vi öppnat upp förskolegruppen i Chang. Denna veckan har Loma och Chang varit tillsammans och lärt känna varandra. Vi har haft Röris och rört på hela kroppen. Vi har också  sjungit många nya sånger, spelat spel och lekt inne och ute. Veckans thaitema var frukter och det hade vi tillsammans med Förskoleklassen. Barnen fick upptäcka frukterna med många sinnen; lukta, känna, smaka och titta. Sedan målade barnen av de färgglada frukterna med akvarellfärg och vattenfärg. Vi avslutade veckan med bad och lek i poolen.

Förskoleklass rum Nåck

Vi har denna vecka haft idrott på stranden med F-3. Det var roliga samarbetslekar, namnlekar och stafett. Veckans thaitema var frukter. Eleverna fick utforska thailändska frukter med alla sina sinnen och sedan måla frukter. Inom matematiken har vi prövat på sudoku och arbetat med talraden 1-20.  På våra språklekpass har vi övat på att identifiera bokstavsljud och rimma. Veckans bokstav var Mm och runt den här vi gjort en saga tillsammans och format bokstaven med våra kroppar. När det är fri lek på Nåck byggs det ofta lego eller konstrueras det saker med kartong och tejp. Det är stor kreativitet och nyfikenhet i gruppen just nu.

År 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching Chok

OBS! Ändrade idrottsdagar till måndag och onsdag. Tag med badkläder båda dagarna. På måndagen kommer man dock ombytt för strandidrott direkt på morgonen (det blir ett litet dopp på väg från stranden). Onsdagen har vi idrott i poolen.Thaitema kommer fortsättningsvis att vara på torsdagar.

Gåbb

Vi började veckan med att samtala  om det härliga Höstlovet. Ettorna har gjort svampböcker i sitt arbete med hösten medan 2-3:or fortsatt sitt arbete med Forntiden,de är nu framme vid järnåldern. När ettorna hade bokstavsarbete tillsammans med Nåck arbetade 2-3:or vidare med kraft och rörelse och den här veckan undersökte vi balans och jämvikt. Vi har nu så smått börjat sjunga adventssånger , vilket känns lite konstigt i värmen – men snart är det Lucia…:) Läsläxa i boken ABC-klubben. Två kapitel i veckan, eller enligt planering från din hemskola. Signerat protokoll redovisas på fredag.

Boo och Ching Chok

Denna första vecka tillsammans har vi lärt känna varandra lite samt kommit igång med respektive elevs veckoplanering i de olika ämnena. Vi har dessutom hunnit ha uppskattat thaitema med pojjor och batik samt härlig idrott på stranden med efterföljande bad i poolen.

År 4-5-6 rum Hua Hin, Krabi och Chiang Mai

Vi kommer varje vecka ha ett Thaitema på tisdagen efter lunch, samt idrott på tisdag och torsdag.

Hua Hin

Vi jobbar på med nya krafter efter lovet, på matten är det enheter inom vikt och volym som gäller för de flesta eleverna. Europa-arbetet som longstayeleverna kommer att arbeta med på SO-lektionerna fram till jul drog vi igång denna vecka. Vi tränar oss alla i att följa arbetsscheman och ta ansvar för att allt blir klart, det går fint och många ligger före och börjar arbeta med nästa veckas uppgifter.  Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans engelskaglosor för LongStay-eleverna på www.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos. På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn. Ni behöver inte vara inloggade eller ha något lösenord för att komma åt orden.

Chiang Mai

Nu har vi äntligen kommit igång i Chang Mai! Veckoplaneringar gjordes i måndags och eleverna har jobbat på mycket bra med dem. Vi har lagt in en del gemensamma delar också  med bl.a. thaiundervisning, thaiboken och problemlösning i matte. Veckans thaiteman var gummiodling och yoga och var mycket uppskattade. Vi ser fram emot nästa vecka med nya utmaningar.

Krabi

Vi har kommit igång på ett bra sätt i Krabi. Alla jobbar med sin planering och tar bra ansvar. Vi pratar lite Thai varje dag och blir säkrare tillsammans. Vi läser tyst läsning i egna böcker och jag läser högt för barnen och det tycker de mycket om. Vi har även talking English tillsammans.Veckans thaiteman var gummiodling och yoga och de var mycket uppskattade. 

År 6-9  med Sofia Distans rum Bangkok och Trang

Vi har dragit igång med en del kemi och engelska. Allt rullar på och det märks att eleverna börjar bli vana med arbetssättet. Vi kommer att lägga extra mycket krut på spanska och franska under veckorna framöver då Karin äntligen har kommit. Utöver detta fortsätter vi med syslöjden och alla fina saker eleverna ska producera.

I Trang har vi den här veckan start upp en ny grupp 6-9. Vi har arbetat med att bli insatta i de medskickade planeringarna och bryta ned dem till lämpliga veckobeting och jobba utifrån dem. Eleverna har redan betat av flera ämnen. Det har blivit en hel del spanska och franska, särskilt på torsdagen när vi inte hade något internet. Då körde vi genomgångar och muntliga övningar.

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai!