Skip to content

Veckobrev v. 42 – Koh Lanta

Veckobrev v. 42 – Koh Lanta

Oj! vilket fantastiskt vernissage  eleverna bjöd på under Storsamlingen. Under sex veckor har vi arbetat med tema Earth Heros. Det är den första delen i vårt temaarbete om vår jord. Vi har fokuserat på vår närmiljö som är Koh Lanta med omnejd. Hur gör växter och djur som lever i den här miljön för att klara sig? Vilka egenskaper har de utvecklat? Vi har även studerat ett eget litet ekosystem där maskarna Stefan och Jimmy bott. Äldre elever har lärt yngre om Mangroveskogen. Vi har även plockat skräp och lärt oss om återvinning här på Koh Lanta. Eleverna hade dokumenterat allt sitt arbete och guidade runt sina föräldrar.

Nästa vecka har vi Storsamling på onsdag då vi uppmärksammar FN-dagen.

Några elever i Hua Hin kommer den 24/10 att anordna en Halloweenfest på skolgården och har delat ut inbjudningar till alla skolelever. Festen kommer att börja 18.00 på skolgården och man får gärna komma utklädd. De kommer att bjuda på snacks och dricka och några (valfria) läskiga aktiviteter. 19.00 säger de godnatt till de yngsta och ser på en “skräckis” med 11-årsgräns.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

Förskolan rum Loma

Leken har sprudlat i Loomagruppen och barnen har valt aktiviteter genom våra väljarstationer. Vi har sjungit sånger till vårt uppträdande och förberett inför vernissaget på storsamlingen i veckan. Efter studiebesöket på Lanta Animal Welfare har vi skapat och reflekterat kring kattens liv. Loomagänget har varit på stranden och lekt lekar och några barn tog hoppbilder. Vi avslutade veckan med lek i poolen.

Förskoleklass rum Nåck

Nu har vi äntligen startat upp i vårt nya klassrum. Den här veckan har vi arbetat in nya rutiner. Vi har haft språklek där vi har arbetat med rim och uppdelning av ord i bokstavsljud. Veckans bokstav var D och runt den bokstaven har vi läst, skrivit lappar med ord och definierat ljudet.  Vi har också haft flera matematikpass där vi lärt oss nya mattespel arbetade med att sortera olika föremål på olika sätt. I tisdags åkte vi på thaitema till Animal Welfare och därefter skrev vi meningar tillsammans. Nyfikenheten är stor inne på Nåck.

År 1-3 rum Gåbb

Lite av vad vi gjort den här veckan… 2:or och 3:or har arbetat med begreppet friktion och undersökt hur olika saker glider olika fort pga friktionen samtidigt som ettorna hade bokstavsarbete tillsammans med Nåck. På idrotten fick vi öva cirkelfys under ledning av eleverna i  Bangkok. Vi har tränat ”clothes” på engelska. Vi har skrivit om veckans thaitema som denna vecka var Gummiodlingen för några och Lanta Animal Welfare för några andra. Vi har fortsatt arbetet med att göra jongleringsbollar av ris och ballonger som vi påbörjade förra veckan. Läsläxa i boken ABC-klubben. Denna vecka kapitel 11-12 (longstay).

Ni andra läser två kapitel i veckan, eller enligt egen planering. Signerat protokoll redovisas på fredag.

År 4-5 rum Hua Hin

Den här veckan har vi hälsat två nya elever välkomna till oss i Hua Hin. På NO:n har vi haft kemi och arbetat med vattnets kretslopp, gjort försök med ytspänning och testat om vi kunde få en lerklump att flyta eller sjunka beroende på hur vi format den. Det blir inga nya engelskaglosor den här veckan eller nästa, istället repeterar vi alla vi haft hittills (kapitel 1-8) samt arbetar med lite ”Halloween-inspirerad” engelska.

Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans engelskaglosorwww.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos. På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn.

År 6-9 rum Bangkok

Mycket av tiden denna vecka har gått till teknik och textilslöjd. Eleverna har fått bygga broar med hjälp av glasspinnar och kanalplast och lärt sig nya tekniska och fysikaliska begrepp samtidigt som kreativiteten flödat. I slöjden har vi börjat tillverka förkläden och pennfodral, så symaskinen har fått gå varm.Eleverna har framfört sitt cirkelfyspass för kamraterna i Gåbb och Hua Hin. Det blev väldigt uppskattat och avslutades med ett gemensamt bad i poolen.

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai på måndag!