Skip to content

Veckobrev v. 41 – Koh Lanta

Veckobrev v. 41 – Koh Lanta

Hej! Ännu en vecka med mängder av ny kunskap. Efter vårt besök i Mangroveträsket redovisade de äldre eleverna allt de lärt sig. Visste ni att det finns 74 olika trädslag i ett mangroveträsk, vi såg dock bara två. Tyvärr så skövlar man stora områden då man bl.a fiskar räkor, 50% är redan borta!!! Många bra samtal om vad vi gör med vår natur kom upp efter redovisningen. Nästa vecka ska vi titta närmare på hur gummiträden ser ut och vad man gör för att få fram gummi. På storsamlingen på torsdag ska eleverna redovisa hela sitt tema Earth Heros på ett vernissage. Eleverna bjuder även på musik. Missa inte det 🙂

Några elever i Hua Hin kommer den 24/10 att anordna en Halloweenfest på skolgården och har delat ut inbjudningar till alla skolelever. Festen kommer att börja 18.00 på skolgården och man får gärna komma utklädd. De kommer att bjuda på snacks och dricka och några (valfria) läskiga aktiviteter. 19.00 säger de godnatt till de yngsta och ser på en “skräckis” med 11-årsgräns.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

Förskolan och förskoleklass rum Loma

Vi har fortsatt att fokusera på vårt projekt och gjort färdigt vårt stapeldiagram utifrån hur många som fick plats sittande, stående, och liggande på dinosauriebladet. I veckan har vi fortsatt samla på olika blad och målat dem med akvarellteknik. Förskoleklassen har valt ut varsin berättelse från min sagoskatt/betapedagog för att läsa och berätta hemma. Vi har övat på våra nya sånger inför vernissaget som handlar om olika djur. Loomagänget har lekt lekar och haft sandskapelser på stranden. Vi avslutade veckan med pooldag.

År 1-3 rum Gåbb

Den här veckan har vi tränat på siffrorna upp till 20 på Thai och tränat ”opposites”(motsatsord) på engelska. Vi har skrivit om veckans thaitema till Mangrove och arbetat med vår Djungelvägg. I matten har vi spelat tabellspel och undersökt begreppet symmetri, vilket vi också hittade i naturen. Vi följer våra infångade grodyngel, en har redan utvecklats till groda så vi pratade om och ritade grodans livscykel. Vi har studerat Stenåldern och hur stenåldersmänniskan var klädd i jämförelse med oss. Vi har skrivit bild-berättelse och tränat en berättelses uppbyggnad genom berättelse-ansiktet. På idrotten var vi nere på stranden och lekte kullekar och ormen ömsar skinn.

För att återvinna returpapper i klassrummet har vi börjat göra pappersmassa för att kunna göra eget papper. Läsläxa i boken ABC-klubben. Denna vecka kapitel 9-10. Signerat protokoll samt två frågor i skrivboken redovisas på fredag.

År 4-5 rum Hua Hin

Den här veckan har vi experimenterat, samtalat och läst om magnetism, vi har undersökt en del centrala begrepp som attrahera och repellera. För att vässa våra redan skarpa hjärnor och utveckla problemlösningsförmågan har vi spelat schack på en mattelektion, annars är det decimaltalens värld vi jobbar inom på matten just nu. Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans engelskaglosorwww.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos. På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn.

År 6-9 rum Bangkok

Till torsdagssamlingen hade eleverna förberett en redovisning om mangrove. Syftet var att dela med sig av sina kunskaper och intryck från vårt  Thaitemabesök i mangroveskogen. Eleverna lyfte både ren fakta samt diskuterade vad som skulle ske ur ett hållbart perspektiv om vi skövlar mangroveskogarna. En fantastisk presentation som avslutades med ett “Vad minns du-quiz” för alla föräldrar och elever.

Vi har även fortsatt med cirkelfysen. Elevernas program börjar bli färdiga och både jag och Lola har varit med och testat deras övningar, svettigt värre! Nästa vecka ska vi utmana de yngre eleverna och de ska få vara med på ett pass.

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai på måndag!