Skip to content

Veckobrev v. 39 – Koh Lanta

Veckobrev v. 39 – Koh Lanta

Nu är vi verkligen inne i en period med sol och plötsliga skurar. Det är en härlig känsla att promenera i sånna kraftfulla regn och inte behöva frysa. Om du befinner dig i trafiken är det kanske inte lika härligt. Var försiktiga, använd självklart alltid hjälm och dra ner på hastigheten-så bråttom har vi inte. Den här veckans Thaitema, risplantering  utmanade några av oss. Väl på plats gjorde eleverna ett bra arbete och nu väntar vi med spänning på skörden som blir runt jul.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

Förskolan och förskoleklass rum Looma

Vi fortsätter med olika lek- och aktivitetsstationer där barnen får tillfälle till val. Med fokus på barns inflytande. Projektet  om djungeldjuren fortsätter och vi har lärt oss nya sånger om ormar och ödlor. Efter studiebesöket på risodlingen har vi reflekterat och skapar ihop. Gemensamt har vi kommit fram till att vi skall försöka äta upp vår mat då vi förstått att det ligger jättemycket arbete kring odlingen. Vi har lekt olika organiserade lekar i gruppen som ”kims lek” i olika former, ”Karlsson och Person” och ”kom alla mina Looma barn” då vi tränat turtagande, samförstånd,  minnesträning och samarbete. På samlingen har vi gestaltat bokstäver från alfabetet med våra kroppar. Vi har spelat ukulele och lekt på stranden. Avslutade vår vecka med lek i polen.

År 1-3 rum Gåbb

Den här veckan har vi tränat på hälsningsfraser på Thai och tränat kroppsdelarna på engelska. Vi har skrivit och gjort bildserier om vår utflykt till risodlingen och målat vackra tavlor på risfält. I matten har vi haft geometri, tränat begrepp som hörn, sida, kant och yta på figurer gömda i en hemlig låda. Vi har även fortsatt att träna problemlösning och även att själv skriva problemlösningsuppgifter. Vi har forskat om elefanten i vårt tema regnskog. Vi har skrivit bild-berättelse och börjat parläsa Lasse-Maja med boksamtal på Svenskan. På idrotten övade vi att hämta saker på botten av poolen och vi har även haft linedance tillsammans, hela skolan. Vi har också funderat kring hur man tar emot en ny klasskamrat för nästa vecka kommer två nya elever till klassen. En mycket bra vecka i Gåbb!

Läsläxa i boken ABC-klubben. Denna vecka kapitel 5-6. Barnet läser varje dag mån-tor, minst ett kapitel högt  för en förälder, alltså repeterar man samma text under veckan. Föräldern signerar läs-protokollet. Barnet skriver 3-4 frågor i sin skrivbok. Läxan redovisas på fredag med uppläsning och redovisning av frågor.

År 4-5 rum Hua Hin

Nu har vi läst klart vår gemensamma bok Mysteriet på  Hester Hill och därmed avslutat våra boksamtal för denna gång, efter att ha skrivit kapitelberättelser och läst mycket, både gemensamt och enskilt kommer vi nu att fokusera på tala/samtala inom svenskämnet.

På NO:n arbetar vi för fullt med att lära oss om ekosystem, näringsvävar och biologisk mångfald. Med skräckblandad förtjusning har vi studerat kackerlackan närmare och lärt oss en hel del om den. Visste ni till exempel att en kackerlacka kan överleva i flera veckor utan huvud? Slutligen kommer den att dö av törst eftersom den inte kan dricka utan sin mun.

Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans engelskaglosorwww.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos. På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn.

År 6-9 rum Bangkok

I sex veckor har vi nu arbetat ihop och det är verkligen en fantastisk grupp med hög arbetsmoral och driv. Eleverna delger varandra kunskaper och diskuterar öppet det de tycker är lätt och svårt. Otroligt roligt att se när eleverna hjälper varandra med uppgifter och kommer fram till lösningar samt får en “aha-upplevelse”. Ett mail har gått hem till alla föräldrar med barn på Sofia Distans. I det mailet informeras det om uppgifter som eleverna ska arbeta med hemma. Läs gärna mailat och spara ned det på något bra ställe.

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai på måndag!