Skip to content

Veckobrev v. 38 – Koh Lanta

Veckobrev v. 38 – Koh Lanta

Hejsan!Ja då var det fredag igen och det är dags att summera veckan som gått. Jag tror att veckans höjdpunkt både bland barn och pedagoger var vår tur till Regnskogen där vi utforskade en  grotta och badade vid ett vattenfall.. Det är en härlig känsla när hela skolan arbetar med samma tema, Earth Heros och vi kan knyta ihop det med en gemensam resa. Väl på plats studerar vi olika saker men upplevelsen delar vi. Nästa vecka är det dags att plantera ris i vatten Khao-nam. Så nu måste vi ta reda på hur det går till när man odlar ris både här på Koh Lanta och i övriga världen.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

Förskolan och förskoleklass rum Loma

I veckan startades projektet Earth heoroes med ett brev från Glittrorna i djungeln. Vi har pratat om att inte skräpa ner och att man alltid plockar upp skräp efter sig. En spännande vecka då vi byggt vidare på vår djungelhåla och skapat Geckoödlor. En dag låg ett ägg i vår håla som vi nu vårdar och älskar. Vi hjälper Glittrorna i djungeln som fått så nedskräpat i naturen.Barnen har känt på ormskinn, haft besök av en sköldpadda och en thailändsk trädgårdssnäcka. På Looma har vi haft olika aktivitetsstationer där barnen själva fått välja uppgift. Gemensamt har vi skapat mycket med färger, former och mönster. Vi avslutade veckan med lek i poolen.

År 1-3 rum Gåbb

Den här veckan avslutades med en fantastisk utflykt till regnskogen. Vi fick se apor, en varan, ödlor, spindlar, fladdermöss, skorpioner och mängder av vackra växter. Promenaden avslutades med bad under vattenfall. Ett inspirerande startskott in i vårt nya tema “Earth heros – regnskogen och mangrove”. Vi har under veckan också haft besök från djungeln i vårt klassrum då Viggos sköldpadda Pixie fick följa med till skolan. Vi undersökte, ritade, skrev faktatext och forskade om sköldpaddor hela dagen med hjälp av “sex-fältare” och expertord. Vi har i matematiken tränat diagram, vi har tränat siffror på engelskan och även på thai. Vi har fortsatt att träna instruktionstext och så lärt oss en ny klapplek. Vi har också varit i poolen och tränat extra på ordentliga bentag vid bröstsimning. En härlig vecka! Nu börjar vi med läsläxa i boken ABC-klubben. Varje vecka har vi två kapitel att läsa, denna vecka kapitel 3-4. Varje dag tar barnen med sig sin bok i väskan. Boken ska följa med tillbaka till skolan varje dag. Barnet läser varje dag, minst ett kapitel högt  för en förälder. Föräldern signerar läs-protokollet. Barnet skriver 3-4 frågor i sin skrivbok. Läxan redovisas på fredagar.

År 4-5 rum Hua Hin

På matten har vi börjat arbeta inom geometriområdet och nu i femman fokuserar vi på areabegreppet, areaberäkningar och förståelse för skala. Våra kapitelberättelser börjar nu bli klara och några av eleverna har påbörjat nya, kanske blir det en hel bokserie?  Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans engelskaglosorwww.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos. På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn.

År 6-9 rum Bangkok

Denna vecka har vi ordnat ett musikquiz som vi lät de yngre eleverna ta del av. Det blev en blandning av sommarhits och musik från kända barnfilmer. “Baby shark” blev nog favoriten bland alla, speciellt då de äldre eleverna bjöd på en matchande dans till låten. Eleverna börjar nu att få rutin på hur Canvas fungerar och lärarna på Sofia Distans är snabba på att ge respons på alla arbeten som skickas in, vilket är toppen. Klassen har också valt en bok som vi gemensamt kommer att läsa. “Love, Simon” röstades fram. En fantastisk bok som rör många aktuella ämnen. Rekommenderar er alla att läsa den. Vi kommer även att se filmen med engelsk text och engelskt tal när vi är färdiga med boken.

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai på måndag!