Skip to content

Veckobrev v. 36 – Koh Lanta

Veckobrev v. 36 – Koh Lanta

Hejsan!

Jubel utbröt på skolgården då de första små plantorna tittade fram. Nu pysslar vi om dem efter bästa förmåga och hoppas att de ska växa sig stora och starka.

Nästa vecka på onsdag (12/9) är det dags för Lantajoggen. Vi samlas i skolans sala som vanligt på morgonen och sen går vi tillsammans ner på stranden, där vi har  gemensam uppvärmning innan vi njuter av banan som går längs vår fina strand. Även här på Lanta har man möjlighet att skänka en frivillig springslant, som kan lämnas under veckan till respektive lärare.  De insamlade pengarna går till att stödja Lanta Animal Welfare´s arbete. Efter loppet duschar och badar vi i vår skolpool. Alla föräldrar är varmt välkomna att delta i loppet eller som hejande publik.

OBS! Ingen Storsamling på torsdag v.37 utan vi ses på onsdag och Lantajoggen.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2018-2019/

Förskolan och förskoleklass rum Loma

Vi startade upp veckan med att teckna självporträtt tillsammans utifrån intervjufrågor. Alla har lärt sig vad olika djur heter på thai och fått en uppgift där barnen parar ihop det skrivna ordet med rätt djur. Vi har följt våra planteringar med glädje och fått de första skotten. Efter studiebesöket på Lanta Animal Welfare blev vi mycket inspirerade av alla katter men också alla fina kattmålningar som fanns målade på marken. Vi valde ut en kattbild gemensamt och tecknade katter som fick sin egen berättelse. Förskoleklassen har simmat bröstsim och ryggsim. Vi har börjat med geometri då vi sökt olika former i vår omgivning. Vi har spelat ukulele i rock komp med ackordet D. Vi avslutade veckan med lek i poolen.

År 1-3 rum Gåbb

Denna vecka har vi haft språktema djur på engelska och thai. Vi har tränat läsförståelse med hjälp av fabel “De blinda männen” som lärde oss “Man kan tycka olika utan att någon har fel”. Vi har skrivit Thaitema och gjort hundar och katter. Vi har arbetat med det stundande valet och gjort egna partier. Vi har tränat talsorter i matten genom att handla godsaker. Vi har börjat med Läseboken ABC-klubben som kommer fungera som läsläxa från och med nästa vecka, mer info kommer. På idrotten har vi spelat tennis, lärt oss hjärt- och lungräddning och dessutom simmat 100 m bröstsim och 50 m ryggsim.

År 4-5 rum Hua Hin

Vi har börjat med veckans glosor i engelskan igen och vi kommer att öva på dessa en liten stund varje dag i skolan. Det är individuellt hur mycket man behöver träna för att dessa ska sitta men det skadar aldrig att träna hemma som läxa. Varje vecka kommer jag att lägga upp veckans glosor på www.glosor.eu under användarnamnet 123Potatismos som möjlighet för er som vill träna mer hemma, eleverna skriver också upp dem i sin glosbok. Den här veckan har det varit chapter 3, nästa vecka chapter 4 osv. På samma sida hittar ni även thailändska ord och fraser som vi använder i thaiundervisningen framöver. Dessa hittar ni under användarnamnet Iceyn. Grej of the day. En liten stund varje dag ägnas åt att utveckla vår allmänbildning genom miniföreläsningar om olika kända människor, platser, saker och företeelser runt om i världen. För att sätta fart på tankeverksamheten lite extra avslutas varje dag med en ledtråd om vad nästa dags ”grej” kommer att vara. Kan ni därhemma lista ut vad vi pratade om när ledtråden var “Vitt svenskt jätteklot”, “Helgö med gubbar” eller “Fånge som blev president”?

År 6-9 rum Bangkok

Ytterligare en vecka har gått och vi har kommit igång ordentligt med Sofia Distans och eleverna har börjat få respons och resultat från sina lärare hemma i Sverige. Vi hade en allmän diskussion kring hur viktigt det är att läsa igenom frågeställningen/instruktionerna samt att även gå igenom sitt eget dokument för att finna enkla misstag innan man skickar in. Nästa vecka kommer vi att dra igång med Thaispråket och eleverna kommer att arbeta på en sida som heter www.glosor.eu , under användarnamnet Iceyn finns det möjlighet att träna på vanliga fraser, frukter och siffror.

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2019.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Vi önskar er en trevlig helg och pop kan mai på måndag!