Veckobrev 40 – Phuket

Denna vecka har vi fortsatt med våra thailektioner på morgonsamlingarna.Det är glädjande att se vad mycket thai barnen har lärt sig och även vi vuxna.

Tempelbesöket på tisdagen ledde oss in i Siddharta Gautamas värld. Eleverna vi fick höra om hur Siddharta blev Buddha.Vi gick också igenom hur man är klädd under besöket, hur man uppför sig i templet och sist men inte minst skulle alla ha med sig en present till munkarna. Det var roligt att både Kuhn Q, vår kock, samt Kuhn Pa, vår maid, följde med oss till templet.

Under veckan har vi pratat om hur vi ska gå till väga ifall brandlarmet går. Hur låter brandlarmet, var ska man samlas, vem av lärarna samlar ihop eleverna/barnen och vem går ut sist ur skolhuset. Nästa vecka kommer vi att utföra en brandövning när eleverna minsta anar det.

På storsamlingen visade vår maid Khun Pa hur man tillverkar blomsterband. Både elever och föräldrar fick prova och det var väldgt uppskattat.

Självklart åt vi kanelbullar, dock en dag efter kanelbulledagen men det smakade precis lika gott. Tur att vi har Swedish Bakery nära skolan.

Åk 1-5

Vi räknar matte, övar grammatik i engelska samt ha små diskussioner på engelska.

Alla i klass 3 och 4 ska ha skrivit en liten berättelse om sig själva på engelska till nästa måndag. Man ska använda tankekartan även i engelskan innan man börjar skriva sin berättelse.

I svenska håller vi på med tankekartor, återberättande samt att läsa böcker eller korta noveller.

Vårt ”samhälle” på väggen utanför klassrummet växer och blir större.

Vi diskuterar familjen, skolan, religionen. Den här veckan har vi funderat en del på frågan,”hur religionen påverkar oss människor”. Några elever tyckte att man kan få rasistiska åsikter tex. om judar om man ”gilla” bara kristendomen.

Eleverna ville jobba med experiment så vi läste om vatten H2O och gjorde experiment om vattnets kretslopp.

Åk 6-9

Det är ett tufft tempo på Sofia Distans och ibland behöver eleverna pausa från datorn. Efter genomförda prov i både matte och engelska fokuserade eleverna på presentationsteknik samt praktiska arbeten.

Vi kunde då konstatera att skapandet av blomsterhalsbandet innehöll sju ämnen och en elevs föreläsning om hundrasen pomerainen innehöll hela sex ämnen.

Besöket i vårt tempel innehöll inte bara fakta om buddismen utan vi fick också se bilder på templet innan och efter tsunamin 2004. Templet försvann helt eftersom det ligger precis vid stranden. Man byggde ganska snart upp ett nytt fint tempel på exakt samma ställe som det förra. Vi undrade om vår fina skola också blev förstörd av tsunamin och fick reda på att det blev den men har byggts upp på nytt igen.Tur för oss!

Besöket av vår nya elev i åk 8 fick oss att längta till måndag då hon börjar.

Nästa vecka

På idrotten kommer vi att spela volleyboll i vår trädgård. Kom ihåg att eleverna ska vara ombytta redan på morgonen.

På storsamlingen kommer vi att leka fyra hörn om RAR tillsammans med våra föräldrar.

R: Respekt för andra

A: Ansvar för sina handlingar

R: Respekt för sig själv

På måndag kommer två nya elever i åk 4 och åk 8. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna!

Kom ihåg

Tänk på att smörja in barnen med solkräm redan på morgonen.

Trevlig helg!

Önskar personalen på Sanuk