Veckobrev 3 – Huay Yang

Nu är även vi i Huay yang i gång. Välkomna! Vi hoppas att alla har haft en härlig ledighet.

Det var många nya ansikten som dök upp på måndagsmorgonen men även några bekanta. Vi är många fler som ska samsas om utrymmet. Vi har elever i alla rum och har utökat personalstyrkan med två pedagoger. Roligt!

Det har tagits hoppbilder och alla grupper har lekt lekar som har innehållit moment så att vi ska lära känna varandra.

På torsdagens storsamling fick vi även träffa er föräldrar som bland annat fick prova på att leka “Amöbaleken”

Förskolan/Barnklubb

Åh, vilken vecka! Massor med nya, glada och förväntansfulla barn, som börjat hos oss på barnklubb & förskola. En helt ny grupp som ska känna trygghet och lära känna varandra och oss pedagoger, en “lära känna vecka” har det varit helt enkelt. Vi har lekt namnlekar, gjort en massagesaga som handlar om att gå på Sanuk skolan, och lekt massor tillsammans, både inne och ute.

Vi har även börjat lite smått med thai; vi räknar hur många barn som är på förskolan, vi lär oss vad frukterna som vi äter på fruktstunden heter, vi pratar om vad det för dag och att varje dag har en egen färg.

Vi har även tagit reda på vilken dag barnen föddes på, och gjort ett varsitt armband med vår egen färg. Kul!

Förskoleklass

Nu har vi sex stycken förskoleklasselever (och vi kommer att bli fler 🙂 ) så nu har vi ett eget klassrum. I klassrummet har vi redan hunnit arbetat flitigt med medhavd skolmaterial och även med en hel del annat. Det har bland annat varit tallinje 0-5, vi har lagt mönster av gosiga garnbollar som kompisen har fått ritat av, ljudat och arbetat med flera olika bokstäver. Vi har redan haft en läxa, som var att ta reda på vilken veckodag vi var född på. I Thailand har alla dagar en egen färg. Utifrån det gjorde vi ett fint veckodagsarmband. Svettades rejält gjorde vi när vi lekte  “tidningsleken” som var mycket uppskattat och charader var lika uppskattat, så det blir det också mer av!

År 1-2

Då var vi igång igen med stor glädje och entusiasm. Klassrummet är fullt av barn som lär känna varandra och arbetar med sina medhavda planeringar. Allt är nytt och spännande första veckan och väldigt roligt.

Vi har lärt oss om hur Siddharta blev Buddha och målat fina Buddhabilder inför nästa veckas tempelbesök. Det blev intressanta diskussioner när vi pratade om religioner och vilken tro som är störst hemma i Sverige. Vi jämförde olika högtider och pratade om vad de heliga husen kallas. Flera av barnen har sett munkar och funderade över varför de var klädda i orangefärgade kläder och varför de var fattiga. Kanske kan vi få svar på det nästa vecka.

Det har även blivit mycket läsning och sagoberättande den här första veckan. Vi har också tränat på tio-kamrater med bl.a. memory.

År 2-3

Redan efter tre arbetsdagar känns det att vi är en bra grupp. Det går snabbt att lära känna varandra när nästan alla är nya för varandra och är på ett nytt ställe.

Eleverna har kommit igång med sina arbeten. Några har arbetat med “The big bang och startade med att se en film tillsammans.

På tisdagar ser vi “Lilla Aktuellt “ för att hålla oss uppdaterade med de senaste nyheterna. Naturligtvis handlade nyheterna bland annat om den politiska situationen i Sverige. Vi försökte gissa hur det kommer att gå…

Vi har också tittat på ett avsnitt av “Grammatikbolaget”. Den här gången handlade det om olika ordklasser med fokus på verb. Vi tränade oss på vad ett verb är.

Nästa vecka kommer vi att gå till templet. Inför besöket har vi pratat om Buddismen och läst berättelsen om hur Siddartha blev Buddha.

År 3-5

Det är ett stort, glatt och trevligt gäng som går i åk 3-5. Denna vecka har vi fått lära oss alla namn och då vi har idrott med de äldsta barnen i år 6-9, så har vi även fått lära känna dem. På idrotten har vi gjort lärakännaövningar som namnlekar och bullen. Vi har även gjort stafetter och då varje idrottslektion avslutas med bad så har alla nykomlingar gjort sina hoppbilder, som ska sitta längst fram i Thailandsboken.

Vi har även gjort två GOTD (Grej of the Day) denna vecka. Då fröken kommer från Mora var första ledtråden 40 000 liter blå soppa. Barnen listade ut att det handlade om Vasaloppet. Veckans andra GOTD hade ledtråden snabbknäppt snilleblixt och då handlade det om blixtlåsets historia.

Alla elever har skrivit ett brev till läraren och då har de tränat på genren brev. Att det ska finnas ort, datum, hälsningsfras och avslutningsfras.

Mestadels har eleverna arbetat efter sin individuella planering och då räknar de matte, arbetar med NO, So, engelska etc.

På Sanuk arbetar vi även med RAR och idag fick eleverna en engelska fras med koppling till detta. “Always help someone. You might be the only one who does”.

År 5-9

Denna grupp består av några “gamla” elever från höstterminen men mestadels av nytillkomna. Även här har vi alltså jobbat med att lära känna varandra och försöka komma ihåg namnen och konstaterat att det inte är så lätt att hålla alla i minnet.

Eleverna är positiva och alla jobbar på med sina planeringar och många spelar kort på rasterna. Vi har också tittat på Lilla Aktuellt och haft intressanta diskussioner bland annat kring hälsa och motion.

Nästa vecka

Idrott

I vanliga fall har vi idrott två gånger i veckan. På grund av att vi ska på tempelbesök blir det idrott endast en gång den här veckan.

Kerstins och Annikas grupper – Onsdag

Sussies och Åsas grupper – Torsdag

Förskolan – F-klass – Fredag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Det är dags för årets första studiebesök. Vi går iväg och besöker ett av Huay yangs tempel. Besöket gäller alla de elever som började på Sanuk v. 50 och v.51 och de elever som börjat efter julledigheten. De elever som redan har varit på Tempelbesök under höstterminen 2018 stannar på skolan och arbetar med sina egna planeringar.

 Kerstins och Annikas grupper år 1-3 ska iväg på måndag.

Åsa och Sussies grupper ska iväg år 4-9  på tisdag.

Förskolan och förskoleklass ska iväg på fredag.

Denna dag har alla på sig sina Sanuktröjor och byxor eller kjol som täcker knäna. Bär helst inte oranga kläder då det är munkarnas färg.

Gå in och läs våra veckobrev på hemsidan. Där kan ni hitta löpande information om vad som händer på skolan. Vi har även en Facebooksida.

1 februari håller skolan stängt eftersom personalen har planeringsdag.

Ha en trevlig helg!

Önskar personalen på Sanuk