Skip to content

Veckobrev 9 – Huay Yang

Veckobrev 9 – Huay Yang

Den här veckan har vårt värdegrundsarbete RAR genomsyrat skolan. Vi delade upp bokstäverna mellan årskurserna. Första uppdraget var att fundera på vad  bokstaven stod för, hur vi hade jobbat med den och till sist hur vi skulle presentera vår bokstav på storsamlingen. Det blev en föreställning med variation.

De yngsta presenterade första bokstaven R (respekt för andra), de berättade vad det innebar för dem och visade upp det på små skyltar.

År 1-4 hade hand om bokstaven A som innebär (ansvar för sig sina handlingar). De presenterade sin bokstav och föräldrarna fick prova på “kooperativt lärande”, en metod som vi brukar använda oss av.

Våra äldsta elever hade hand om sista bokstaven R (respekt för sig själv) och lät föräldrarna pröva på att fundera över frågor genom att göra ett antal “fyrahörn övningar”.

På veckans thaitema har Mrs Nuch (vår maid) visat oss hur vi gör fiskar av kokosnötsblad, som avslutning på vårt tema om den användbara kokosnöten.

Förskola/Barnklubb/F-klass

Från och med denna vecka har vi en ny konstellation i hus 3; barnklubb, förskola och förskoleklass är integrerade under hela dagen.

Det har varit full aktivitet med en härlig stämning bland barnen. Legobygge har varit populärt  bland de äldre barnen. De är goda förebilder som inspirerar övriga barn att komma vidare i sin lek. Annars har nog pärlor varit ett hett inslag i veckan, det har tillverkats både pärlplattor, halsband, Sanuk-armband och ödle-nyckelringar.

På rasterna har det arbetats flitigt i vår sandlåda, den har förvandlats till ett vattenprojekt med dammar och tunnlar. Flera årskullar är engagerade, fantastiskt!  Det har varit svårt att få in barnen när rasten är slut…

Vi har tagit fram vattenspridaren några gånger denna vecka och haft vattenlek.

År 1-4

Med större spridning på åldern av elever har det även blivit större spridning på arbetsuppgifter i klassrummet. Det är spännande att se vad kompisarna arbetar med och vad man har framför sig så småningom. Det är allt från Sveriges kulturgeografi, digital tid, lästräning, finskrivning, multiplikationstabellen till sagoskrivning med hjälp av fyrfältare som grund som det jobbas med just nu.

De som redan har klarat av vissa arbetsområden kan hjälpa de yngre och visa att de redan lärt sig. Härligt med så mycket värme och hjälpsamhet mellan elever.

Vi har arbetat en del med värdegrunden den här veckan inför vår redovisning på storsamlingen. Ansvar för sina handlingar är inte så lätt som det kan låta och vi har haft flera intressanta diskussioner kring betydelsen.

Det är speciellt att befinna sig så långt hemifrån under en så lång period som våra elever gör. De hinner se och reflektera över så mycket kring hur människor har det och lever här i landet och jämföra med sin egen situation. Det är också en ovan situation att inte kunna kommunicera med de flesta människor. Tänk så mycket vi lär oss och vilka erfarenheter vi får med oss hem av vår vistelse här.

År 5-8

Många elever har arbetat med delningsdivision, då hjälper det att kunna sina multiplikationstabeller. Vi tränar på många olika sätt bland annat genom att förhöra varandra med hjälp av mutiplikationskort.

Flera elever skriver på faktatexter om Thailand. De har fått uppdrag från sin hemskolan att göra en presentation när de kommer hem. De slår i böcker men har också mycket eget som de har sett, lärt och upplevt själva under sin tid i Thailand.

Solen lyser nästan jämt här och när en elev skulle skriva en argumenterande text om en energikälla var det så klart att det blev solenergi. Fördelarna var många kom vi fram till.

Två av eleverna tog på eget initiativ ansvar för idrottslektionen och vi fick oss en lektion i grunderna hur man spelar fotboll.

Nästa vecka

Idrott

Skolan har idrott på torsdag.

Förskoleklass och förskolan/barnklubben har idrott på fredag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Alla på förskolan, förskoleklass och grundskolan ska iväg till en gummiodling på tisdag. Där får de lära sig om hur man gör gummi från råvara till produkt. Vi önskar att alla har på sig sina sanuktröjor denna dag.

Ha en riktigt fin helg!

Önskar personalen på Sanuk